x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ecaterina Teodoroiu, femeia din fruntea armatei la Mărășești. Eroina care și-a dat viața pentru apărarea patriei

Ecaterina Teodoroiu, femeia din fruntea armatei la Mărășești. Eroina care și-a dat viața pentru apărarea patriei

de Florian Saiu    |    08 Mar 2022   •   07:50
Ecaterina Teodoroiu, femeia din fruntea armatei la Mărășești. Eroina care și-a dat viața pentru apărarea patriei

„Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”

Spirit de luptă, patriotism şi putere de sacrificiu. Trei trăsături ale unui brav soldat al Armatei Române. Iar când acesta este o femeie, eroismul devine și mai evident. De mai bine de 100 de ani, Ecaterina Teodoroiu este exemplul nostru de jertfire pentru patrie.

Pe numele său adevărat Cătălina Vasile Toderoiu, eroina s-a născut la 14 ianuarie 1894, la Vădeni, acum cartier al municipiului Târgu Jiu. A avut cinci frați și două surori. S-a pregătit pentru o carieră de învăţătoare, apoi a frecventat cursurile unei şcoli de infirmiere. În 1913 începe aventura cu cercetașii de la „Păstorul Bucur” și „Domnul Tudor”. Cu tatăl luat prizonier de nemți, cu doi frați morți pe câmpul de luptă, Ecaterina Teodoroiu se hotărăște să se înroleze când află că un al treilea frate, caporal în Regimentul 18 Gorj, a căzut în lupta de la Porceni.

A încercat să-și protejeze fratele

Într-un raport al comandantului Companiei a 8-a, Regimentul Gorj, se arată: „Nerămânându-i pe lume (n.r. Ecaterinei), după cum declară domnia sa, decât singurul frate din Compania a 8-a Regimentul 18 Gorj, se hotărî să lupte ca soldat lângă dânsul, spre a îmbărbăta pe soldaţi. Cercetaşa Teodoriu Ecaterina a luptat cu arma în mână lângă fratele său, constituind un adevărat exemplu eroic pentru soldaţi, cu care a îndurat toate greutăţile şi de care nu s-a despărţit nici un moment, chiar când compania pornea la asaltul cu baioneta”.

În 1916, Ecaterina a fost luată prizonieră. A împuşcat santinela germană care o însoţea, reuşind să evadeze alături de alţi combatanţi români aflaţi în situaţia sa

În noiembrie 1916, în luptele de la Filiaşi, este rănită de la piciorul drept, iar nouă zile mai târziu, este din nou rănită la coapsă de spărturi de obuz. Comandamentul Marii Legiuni a Cercetaşilor i-a decernat Ecaterinei Medalia „Virtutea Cercetăşească” de aur, iar la 16 martie 1917 a fost distinsă cu Medalia „Virtutea Militară”.

Ecaterina Teodoroiu a revenit pe front în vara anului 1917, în tranşeele de lângă Mărășești, de pe Dealul Secului. În seara de 22 august, în cursul unui atac declanşat de Regimentul 40 Rezervă german şi respins de trupele române, Ecaterina moare eroic, fiind împuşcată în inimă, în timp ce se afla în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent. Conform colonelului Constantin Pomponiu, Ecaterina Teodoroiu a fost mitraliată în clipa când se descoperea spre a-și îndemna ostașii cu vorbele: „Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”.

Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată în comuna Fitioneşti din judeţul Putna, iar după încheierea războiului, a devenit o eroină a României Mari. În iunie 1921, rămăşiţele sale pământeşti au fost mutate la Târgu Jiu într-un mausoleu din centrul oraşului.

Singura femeie de pe o bancnotă românească

BNR a lansat o nouă bancnotă, în valoare de 20 de lei, care a intrat în circulație pe data de 1 decembrie 2021, cu chipul Eroinei de la Tg Jiu. Este singura femeie de pe o bancnotă românească

×
Subiecte în articol: Ecaterina Teodoroiu