In dimineata celui mai mare protest romanesc din ultimii ani, Paul Dumitriu mergea pe stradutele de la marginea Barladului cu o portavoce in mana si le striga oamenilor sa iasa din case pentru orasul lor. Voia sa fie sigur ca nu mai e nimeni care sa nu stie in ce primejdie a nimerit micul municipiu moldovenesc.
Cateva ore mai tarziu, mii de oameni marsaluiau pe strazi. De la cel cu tata-n gura pan' la ultimul mosneag, toti strigau impotriva exploatarii gazelor prin fracturare hidraulica. De o luna jumate, elevul a spus de nenumarate ori povestea gazelor de sist, a impartit mii de pliante, a vorbit inflacarat la televizor, prin scoli si prin birouri de autoritati.
"Am luat tabelele cu semnaturi peste tot. si cand m-am dus sa cumpar o pereche de blugi si i-am lasat vanzatorului o lista pentru semnaturi. A devenit parte din viata mea. Pana pe 22 am program - doua ore pe zi pliante." Acum doua luni, daca intrebai de "fracturare hidraulica", barladenii te-ar fi trimis la fabrica de rulmenti.
Intr-o zi de la inceputul lui februarie, Paul s-a intors de la scoala cu fata intunecata. "Ati auzit ce se-ntampla?!" le-a spus parintilor care-l asteptau cu masa pusa. S-a asezat direct la calculator, a intrat pe un grup de Facebook si cand a terminat de citit s-a urcat intr-un taxi si a mers la liceu, sa ceara voie directorului sa faca o campanie de informare. Apoi s-a dus la primar. Apoi la ziar. Toti trebuia sa stie.
Tocmai aflase ca gigantul Chevron urmeaza sa exploateze gazele de la 5km sub Barlad cu o metoda care ar putea sa le otraveasca apa. De atunci, elevul Paul a ajuns sa fie vocea protestului.
"N-am mai facut niciodata asa ceva, n-am facut nici voluntariat. A fost un instinct primar", spune Paul. Dar el traieste in cea mai saraca zona a Europei, cu cei mai supusi cetateni, si e la varsta la care implicarea civica inseamna sa nu arunci sticla de bere pe geam dupa ce o termini. De unde a venit instinctul asta?
Paul a crescut in cartierul Podeni, o zona rau-famata de la marginea urbei, cu strazi de noroi si case ca la tara. Cand s-a mutat taica-su aici, dupa 10 zile a venit o ceata de vlajgani: "Hai, vecine, la lupta!" Ce lupta?! Podenii aveau traditionala bataie cu cei de la gara, rupeau scanduri din gard si se ciomageau.
"Eu am crescut aici, in ghetou. Am invatat de toate. Bataie, bautura... La balul bobocilor eu n-aveam nici o treaba, pe colegii mei ii duceai cu patura acasa." La scoala se plictisea, asa ca a invatat Photoshop. I-a prins bine cand a trebuit sa faca grafica pentru pliante.
A avut note bune, asa ca a intrat fara probleme la Codreanu, cel mai bun liceu din Barlad, vechi de 180 de ani. Avea media 9,80 inainte sa se apuce de chitara. E chitarist in doua trupe, a castigat primii bani cantand intr-un club. in vremurile bune exersa si sapte ore pe zi. S-a redresat pe la 9,30, pana sa dea peste napasta cu gazele de sist. De atunci n-a mai avut liniste, si-a luat invoiri peste invoiri si media a tot scazut, semn rau pentru admiterea la o facultate din Bucuresti, unde vrea sa faca informatica.
Insa parintii il sustin 100%. Au un chiosc in curtea casei si i-au luat calculator, o chitara electrica si una acustica. Iar de cand a inceput scandalul cu gazele l-au ajutat la toate. Tatal are cont de Facebook, combate in fiecare zi pe grup. Le-a povestit tuturor clientilor despre asta, i-a indopat cu materiale informative. "In seara de 8 martie stateam cu nevasta in pat si indoiam pliante."
Pentru campania de informare s-au tiparit peste 20.000 de pliante. Majoritatea au fost facute de cei de la PSD, care s-au implicat puternic in organizarea protestului, desi au pastrat distanta la aparitiile publice si s-au ferit sa scoata in fata vreun simbol politic. Dar asta se intampla cu alegerile la doi pasi, nimeni nu-si permite sa fie pe fata impotriva multimii.
"As fi vrut ca chestia asta sa n-aiba culoare politica deloc. Dar nu poti sa te expui la asemenea riscuri de frica jocurilor politice." Asa vorbeste Paul, la 17 ani, intr-o cafenea din centrul Barladului. Are miscari sigure si graiul mai limpede ca toti purtatorii de cuvant de la partide. Nu o sa se-nregimenteze niciodata, imi spune, e apolitic.
De asta nu voia sa urce pe scena la protest, ca sa nu fie asociat cu politienii. Dupa ce a fost chemat cu insistenta, s-a suit in fata barladenilor si i-a dat microfonul surioarei de patru ani: "Spuneti nuuu extragerii gazelor de siist la Barlad!"
A vorbit, insa, la conferinta pe care au tinut-o doi geologi ca sa le explice barladenilor care-i treaba cu exploatarea. L-a intrebat pe un profesor de la Cluj: "Daca familia si copiii dumneavoastra ar locui in aceasta zona, ati accepta, ce cetatean, sa se extraga gazele de sist?" Sala a aplaudat intrebarea, profesorul a lasat privirea in jos. "As avea niste nopti putin linistite, asta pot sa-ti spun."
Paul mai are un an pana la bac, dar e deja prins in dileme despre viata, politica si familie. "La un moment dat te maturizezi in gandire. Pari copil la suprafata, dar te gandesti «Stai, dom'le, ca ceva nu e bine in lumea asta." Raspunde la intrebari cu un zambet amar:
● Ce ti-a venit sa te implici?
● Eu o sa plec la facultate in Bucuresti... dar parintii raman aici. Nu pot sa-i las asa. Mi-ar place sa ma-ntorc peste 10 ani si sa le arat prietenilor - "Iata, asta e orasul in care m-am nascut!"
● Ce le-ai spune celor de la Chevron?
● Le-as bate obrazul - sunt nesimtiti ca se duc si mint oamenii ca baga apa cu sare, cu detergenti, cu sapun. Apoi as veni cu argumentele.
● Cu ce vrei sa ramani din toata chestia asta?
● Eu vreau sa raman cu Barladul.
Ascensiunea lui Paul a fost posibila in cadrul unei mobilizari remarcabile a societatii barladene. Vom povesti cum s-a intamplat asta in episodul urmator al aventurii moldovenilor care s-au pus in fata americanilor veniti sa exploateze gazele de sist.
Marea adunare de la Barlad
Peste 3.000 de barladeni s-au adunat, pe 22 martie, in Centrul Civic al municipiului pentru a protesta impotriva intentiei companiei americane Chevron de a extrage gaze de sist in regiune, prin metoda controversata a fractionarii hidraulice.
Ce sunt gazele de sist
Gazele de sist (shale gas), sau neconventionale, sunt gaze naturale obisnuite; diferenta fata de gazele conventionale o reprezinta felul in care acestea sunt inmagazinate in sol. Daca gazele conventionale se gasesc in "pungi', de regula impreuna cu rezerve de petrol, gazele neconventionale sunt cantonate la adancimi mai mari, intre straturile de roca.
Fractionarea hidraulica
Cea mai eficienta metoda de extractie a gazelor de sist este fractionarea hidraulica. Aceasta prespune doua tipuri de foraj: unul vertical, clasic, urmat de forarea orizontala. Dupa forarea orizontala, se produc explozii pentru a sparge straturile de roca si a elibera gazul prins intre ele. Acesta este adus la suprafata prin pomparea a milioane de tone dintr-un amestec format din apa, nisip si substante chimice.