x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Misterioasa epidemie mortală de „boala X” din Congo încă nu poate fi explicată de OMS

Misterioasa epidemie mortală de „boala X” din Congo încă nu poate fi explicată de OMS

de Monica Cosac    |    10 Dec 2024   •   07:40
Misterioasa epidemie mortală de „boala X” din Congo încă nu poate fi explicată de OMS

Cel puțin 71 de persoane au murit în ultimele săptămâni, din cauza unei boli cu simptome asemănătoare gripei, apărută în Republica Democrată Congo la sfârșitul lunii octombrie, însă echipele de experți trimise în regiune de agenția de sănătate a ONU, pentru a investiga focarul, nu au reușit să afle care este agentul patogen care a răpus atâtea vieți.

Misterioasa „boală X”, așa cum a fost numită în presa internațională, rămâne „nediagnosticată”, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, însă experții agenției avertizează că se răspândește în special în rândul copiilor și îi pune în pericol pe cei cu malnutriție severă.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat, duminică, primul raport detaliat despre epidemia de boală asemănătoare gripei, care afectează partea de sud-vest al Republicii Democrate Congo (RDC), după ce, săptămâna trecută, a trimis o echipă de răspuns rapid în regiune pentru a ajuta la identificarea cauzei focarului și pentru a oferi tratament medical. 

Experții spun că, deocamdată, cauza rămâne necunoscută, iar nivelul actual de risc în regiunea afectată a RDC este ridicat. Infrastructura limitată, lipsa testelor de laborator și a materialelor medicale, precum și amenințările din partea grupărilor armate încetinesc detectarea bolii și răspunsul de sănătate publică.

Raportul concluzionează că, deocamdată, nivelurile de risc regionale și globale sunt scăzute, însă aceste estimări s-ar putea schimba pe măsură ce se cunosc mai multe despre cauza și răspândirea bolii.

Primul caz, identificat pe 24 octombrie

Boala are simptome care includ febră, dureri de cap, tuse, curgerea nasului, anemie și dureri corporale, iar primul caz a fost identificat pe 24 octombrie. Până la data de 5 decembrie, au fost înregistrate 406 cazuri de boală nediagnosticată asemănătoare gripei, majoritatea în rândul copiilor mici, în provincia Kwango, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Experții precizează, de asemenea, că toate cazurile foarte grave au fost raportate ca fiind subnutrite sever. 

„Majoritatea cazurilor raportate sunt în rândul copiilor, în special a celor sub cinci ani. Zona este rurală și îndepărtată, accesul fiind împiedicat și mai mult de sezonul ploios. Pentru a ajunge la el din Kinshasa pe șosea, durează aproximativ 48 de ore. Aceste provocări, împreună cu diagnosticarea limitată în regiune, au întârziat identificarea cauzei de bază. Echipe de răspuns rapid au fost desfășurate pentru a identifica cauza focarului și pentru a consolida răspunsul. Echipele colectează probe pentru teste de laborator, oferă o caracterizare clinică mai detaliată a cazurilor detectate, investighează dinamica transmiterii și caută în mod activ cazuri suplimentare, atât în unitățile de sănătate, cât și la nivel de comunitate”, a transmis OMS.

„Mai multe boli” ar putea contribui la numărul uriaș de decese

Agenția de sănătate a ONU precizează și că malaria este frecventă în zonă și ar contribui la apariția cazurilor. Experții spun, de asemenea, că este posibil ca respectivele cazuri să fie provocate de mai multe boli: „Având în vedere prezentarea clinică și simptomele raportate, precum și o serie de decese asociate, pneumonia acută, gripa, COVID-19, rujeola și malaria sunt considerate potențiali factori cauzali, malnutriția fiind un factor care contribuie. (…) Testele de laborator sunt în curs de desfășurare pentru a determina cauza exactă. În această etapă, este posibil, de asemenea, ca mai multe boli să contribuie la cazuri și decese”.

Pe baza celor peste 400 de cazuri de îmbolnăvire și 31 de decese înregistrate în unitățile sanitare, specialiștii estimează o rată a mortalității de 7,6%, care este mult mai mare decât gripa sau COVID-19. Gripa sezonieră, spre exemplu, are de obicei o rată a mortalității sub 1%, iar la COVID-19 a fost estimată la aproximativ 1%, în timp ce la focarul SARS din anii 2002-2004 a fost de aproximativ 10%. 

Agenția de sănătate a ONU a verificat 31 de decese, dar oficialii din domeniul sănătății din RDC spun că dacă sunt incluși și pacienții care au murit în afara unităților medicale, cel puțin 71 de persoane au fost confirmate decedate, în timp ce alte surse (Reuters, Associated Press) spun că ar fi, de fapt, cel puțin 143 de decese. 

Având în vedere rigoarea OMS în clasificarea cazurilor, practic, este de așteptat ca, după investigarea celor înregistrate în afara unităților de asistență medicală, numărul oficial al deceselor provocate de „boala X” să crească substanțial.

„Focarul este încă în desfășurare. Potrivit unui briefing de presă al Ministerului Sănătății (din RDC - n.r.) din 5 decembrie, au existat mai multe decese suplimentare în afara unităților sanitare (decese comunitare). Aceste decese trebuie încă investigate, caracterizate (vârstă, sex etc.) și verificate”, a precizat OMS. 

 

Insecuritatea politică din regiune complică intervenția specialiștilor

Peste 100 de grupuri armate locale operează în Congo, potrivit Amnesty International, iar ciocnirile dintre armată și grupările rebele s-au intensificat după violențele înregistrate anul trecut la alegerile naționale din RDC. Potrivit OMS, „potențialele atacuri ale grupărilor armate reprezintă un risc direct pentru echipele de răspuns și comunități, ceea ce ar putea perturba și mai mult răspunsul”. 

În plus, RDC nu a raportat focarul de boală până la finalul noiembrie, ceea ce i-a frustrat pe oficialii din domeniul sănătății din afara țării. Directorul general al Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC), dr. Jean Kaseya, preciza săptămâna trecută că, în acest fel, a apărut o întârziere de aproape cinci, șase săptămâni în investigarea cazurilor de îmbolnăvire, „iar în cinci până la șase săptămâni se pot întâmpla atât de multe lucruri”. 

 

Italia ia măsuri suplimentare în aeroporturi

Cu toate că OMS estimează nivelul de risc la nivel global ca fiind, deocamdată, scăzut, Italia, țară care a înregistrat foarte multe decese la începutul pandemiei de COVID-19, suflă acum și în iaurt. Încă de săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a trimis o scrisoare către Birourile de Sănătate Maritimă, Aeriană și de Frontieră, prin care instituțiile sunt rugate „să acorde atenție la toate punctele de intrare” în țară, în special pentru zborurile directe care vin din Congo. 

Chiar dacă, spun reprezentanții ministerului, „nu suntem încă într-o situație de alarmă”, fiind vorba despre o zonă foarte restrânsă, oficialii italieni le cer acestor birouri să acționeze rapid pentru a identifica agentul patogen, potrivit ANSA, cea mai importantă agenție de presă din Italia. 

Totodată, oficialii din Sănătate s-au întâlnit, ieri, pentru a discuta cazul unui bărbat din orașul Lucca, regiunea Toscana, care s-a întors recent din zona africană afectată de focar, cu simptome similare „bolii Congo”. 


 

×