Judecatorii si procurorii, fie civili, fie militari, sunt si ei oameni. Si, fiind oameni, traiesc pe globul pamantesc cum e si normal, iar unii dintre ei, aproximativ 1.500, chiar in Romania. Asta inseamna ca au casa, masa, bibelouri, carti, bijuterii, dar si firme, masini, pamanturi sau alte acareturi. Si pentru ca traiesc in Romania, trebuiesc sa se supuna si ei legilor. Magistratul, pe langa insigna, roba si ciocanel, e obligat sa isi declare averea si sa o faca publica.
Declaratiile de avere ale judecatorilor si procurorilor ofera nebanuite surprize
Judecatorii si procurorii, fie civili, fie militari, sunt si ei oameni. Si, fiind oameni, traiesc pe globul pamantesc cum e si normal, iar unii dintre ei, aproximativ 1.500, chiar in Romania. Asta inseamna ca au casa, masa, bibelouri, carti, bijuterii, dar si firme, masini, pamanturi sau alte acareturi. Si pentru ca traiesc in Romania, trebuiesc sa se supuna si ei legilor. Magistratul, pe langa insigna, roba si ciocanel, e obligat sa isi declare averea si sa o faca publica.
Legea 161/2003 restrange aria de acoperire a magistratilor astfel: nu pot desfasura activitati comerciale direct sau prin persoane interpuse si nu pot avea calitatea de membru al unui grup de interese economic. Incalcarea acestor dispozitii constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu suspendarea din functie pe timp de maximum sase luni sau indepartarea din magistratura. In schimb, nimic despre ce este o persoana interpusa. Fiind destul de slabita in fata atator robe negre, 161, s-a intarit la numai un an cu 303. Legea 303/2004 republicata ii pune la punct pe magistrati: "Functiile de judecator, procuror, magistrat asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii".
LUPUL, PAZNIC LA OI. Procesul de primire-publicare a declaratiilor a cazut in sarcina Consiliului Superior al Magistraturii, care le-a publicat pe site-ul http://www.csm1909.ro. Se pare ca nimeni din aceasta institutie cu atributii de control nu a citit declaratiile de avere, care oricum trebuie actualizate o data la patru ani, din moment ce la tribunalele Valcea si Suceava nu exista decat cateva declaratii de avere ce pot fi accesate; la judecatoriile Balcesti, Bezoi, Dragasani pot fi vizionate doar doua, trei declaratii, la Insuratei doar doua; la Tribunalul Braila numai opt, iar la Judecatoria Faurei nici una. Gradul militar si roba ii fac pe procurorii militari sa-si piarda capul. Altfel nu se explica de ce numai doi dintre ei, un bacauan si un bucurestean, au avut bunul-simt sa isi faca publice declaratiile de avere, dar si acestia doar de cateva luni. Oiricum, e un inceput bun.
Declaratiile de avere ale magistratilor ofera numeroase surprize: peste 90% dintre judecatorii de la Judecatoria Constanta nu au casa, pentru ca poate le place cu chirie; exista cazuri in care ambii soti, desi magistrati, nu au nimic, stau in pribegie sau in singura masina pe care si-au declarat-o. Altii au pamant, dar n-au casa. Unii doar un cont bancar plinut. Multi si-au ajutat firmele tovarasului sau tovarasei de viata, iar altii isi vand copiilor propriile apartamente.
LEHAMITE. Sunt cazuri de magistrati care au completat declaratiile de avere intr-un asemenea hal, incat crezi ca ei au imprumutat banca, si nu invers. Altii, in zeflemea, au completat la datorii restantele la RomTelecom ori pur si simplu au semnat declaratia fara sa completeze nimic, ajungandu-se chiar in situatii in care au declarat ca nu isi cunosc venitul. A gresi e omeneste, dar o eroare a unui magistrat poate avea urmari nebanuite.
Citește pe Antena3.ro
AFACERE. Cabana de la lacul Vidra a firmei Forconcid |
FRUMUSETE DE CABANA, LA MUNTE
|
Mariana Hioara Bica este judecator la Tribunalul Valcea. Are in conturi peste 100.000 de euro si actiuni la Forconcid SA din Ramnicu-Valcea si SIF Oltenia. Valoarea actiunilor de la Forconcid depasea 2 miliarde la data semnarii declaratiei, iar titlurile de stat depaseau 450 de milioane. Sotul are 14% din actiuni si este director general, avand un venit de 1 miliard anual, de cinci
ori mai mult decat doamna judecator, care, avand mult de lucru, a uitat sa faca insa cateva precizari. Sotul mai este actionar si la ICF Group SRL din Ramnicu-Valcea, unde si Forconcid este actionar. Declaratia este semnata in 2005, iar firma e inregistrata la Registrul Comertului din 2004. Conform declaratiei de avere, familia a vandut un teren cu 76.000 de euro firmei Adevim SA, care nu exista la Registrul Comertului. Firma este de fapt Adevim SRL si apartine fostului subprefect de Valcea Viorel Popescu. Forconcid trage tare la contracte publice si si-a inaltat un motel la coada Lacului Vidra, in Muntii Parang.
|
|
NU RATATI! Maine veti putea sa va minunati cum aproape toate firmele la care are actiuni un judecator de la Curtea Suprema au procese pe rol la Inalta Curte. O judecatoare a uitat sa mentioneze o gramada de firme la care sotul e actionar fie ca persoana romana, fie ca persoana israeliana.
|