x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Esenţă de tihnă provensală

Esenţă de tihnă provensală

de Magda Cristina Ursache    |    13 Apr 2012   •   21:00
Esenţă de tihnă provensală

Cand spui Proventa, spui parfum! Parfum de lavanda, cuceritor, coborand costisele Alpilor Maritimi, pana spre Coasta de Azur. Astazi insa nu despe parfumeriile de la Grasse vreau sa va scriu, ci despre pitorescul orasel L’Isle-sur-la-Sorgue, despre care pot spune cu mana pe inima ca este... esenta de tihna provensala.

Avand drept inima, ca si Parisul, o insula-cetate (nu pe Sena, ci pe navalnicul rau Sorgue), L’Isle-sur-la-Sorgue este, in felul sau, o capitala. Capitala targurilor de antichitati din Franta, dar si din Europa. Iar daca-ti cauti un sip vechi, in care sa pastrezi parfumul preferat, in acest targ’sor din Vaucluse trebuie sa te duci. Cand? Oricand! Dar mai ales in zilele in care, dupa o traditie veche de vreo doua sute de ani, are loc Targul de Antichitati de Pasti. Anul acesta, targul s-a tinut intre 6 si 9 aprilie, a inceput, deci, in Vinerea Mare si s-a incheiat in a doua zi a Pastelui catolic.

Traditia spune ca targul s-a facut prima data in ajunul Sarbatorilor pascale ce au urmat Revolutiei Franceze, cand nobilii, scapatand, pentru a face rost de bani, si-au scos la vanzare cateva bijuterii, tacamuri, tablouri si alte obiecte valoroase, intr-un targ improvizat. Apoi, peste ani, targul a capatat el insusi aspect de sarbatoare. Pasionati de antichitati din intreaga lume vin acum aici sa caute obiecte de pret, vechi de decenii ori de sute ani. Si au ce gasi! Pentru ca, pe langa piata deschisa in zilele festivalului, L’Isle-sur-la-Sorgue este orasul cu cele mai multe magazine de antichitati din lume...

Sincera sa fiu, eu nu m-as duce insa in superbul orasel provensal la vremea targului de Pasti. In valmasagul de lume, cetatea isi pierde cateva zile farmecul vietii tihnite. As alege oricare dintre saptamanile unui an, mai putin pe cea a Pastelui... chiar daca vecinatatea Avignonului e si ea o frumoasa provocare! As astepta anotimpul florilor, pentru ca sa ma bucur de esenta de miresme a Proventei... Si n-as rata, pentru nimic in lume, pitorestile piete de flori... pe apa. O imagine pe care L’Isle-sur-la Sorgue ti-o ofera din aprilie pana in octombrie este aceasta a barcilor vechi, pictate, pline cu buchete de flori, a florareselor care te imbie sa cobori de pe ponton in mijlocul miresmelor si sa-ti alegi 'cocktailul' de plante dorit, a barcagiilor (care aduc, prin alura, cu gondolierii Venetiei) care din cand in cand fredoneaza o sansoneta... Da, aceasta este esenta de tihna provensala pe care o caut!

×
Subiecte în articol: esenţe tari fun