x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Excelenţă premiată

Excelenţă premiată

de Carmen Dragomir    |    13 Iun 2009   •   00:00
Excelenţă premiată
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a oferit, joi seară, Premiile de Excelenţă celor care au contribuit la creşterea prestigiului României în lume şi s-au remarca în ultimul an în domeniile artă, ştiinţă şi cercetare.



Prima dintre cele patru distincţii de excelenţă a fost acordată lui Cristofor Aldea Teodorovici, fiul regretaţilor Ion şi Doina Teodorovici, care a primit Premiul "Pariu pentru viitor". Premiul "Ambasador al excelenţei româneşti" a fost acordat unui grup de tineri elevi ai Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, pentru reprezentarea şcolii româneşti la cel mai înalt nivel.

Ei s-au întors în România cu Marele Premiu pentru un proiect funcţional al unei staţii spaţiale locuite permanent, la un concurs organizat de NASA. Adela Căpâlnaşiu, Daiana Toporău, Claudiu Cherciu, coordonaţi de profesorul Ion Băraru au primit distincţia înmânată de Marius Tucă.

 "Cei care se află pe scenă au tot meritul din lume, pentru că tot ce fac ei ţine cumva de miracol, de visele noastre cele mai frumoase. Atunci când se vorbeşte despre lucruri atât de înalte şi atât de misterioase, sigur că te trec fiorii. Eu, înainte de a-mi dori să fiu ziarist, mi-am dorit să fiu cosmonaut. Iată că, într-un fel, visul meu s-a împlinit prin ceea ce încearcă şi reuşesc ei să facă", a spus Marius Tucă.

RADU BELIGAN: "AM FOST NECREDINCIOS REGIMURILOR, DAR TOTDEAUNA CREDINCIOS ROMÂNIEI"
Premiul de excelenţă pentru ştiinţă şi cercetare s-a acordat Gabriellei Ficz, cercetătoare la prestigiosul Institut Babraham din Cambridge, Marea Britanie. Aceasta a primit distincţia de la prof.dr Irinel Popescu care şi-a exprimat bucuria că "o româncă este printre cei mai buni din lume în domeniul cercetării cancerului". " Nu este atât de greu dacă ai pasiune, ai un vis şi o atitudine corectă. Îmi doresc foarte mult să realizez mult mai mult decât până acum", a spus Dr Gabriella Ficz.

Un moment emoţionant a fost acordarea Premiului de excelenţă pentru artă şi cultură, care a revenit maestrului Radu Beligan. Un alt mare actor al scenei româneşti, Florin Piersic, i-a înmânat distincţia: " Radu Beligan este cel mai minunat artist al timpului nostru, din toată generaţia minunată de maeştri pe care eu, din fericire, am avut şansa să o cunosc.

Vreau să vă spun o mică întâmplare cu maestrul Beligan. «Maestre» se poate spune doar lui, şi-am să vă spun de ce. Pe vremea când eram tânăr actor la Naţional, Mitzura Arghezi mi-a spus: «Vino, Florin, la Mărţişor, să-l cunoşti pe tata care vrea să pună mâna pe tine». Când am ajuns şi i-am spus: «Bună ziua, maestre», domnul Arghezi a răspus: «Mie să nu-mi spui maestre». Şi l-am întrebat de ce.




«Pentru că dacă sunt zece artişti la o masă şi strigi maestre, toţi întorc capul». De atunci numai dumneavoastră, maestre Radu Beligan vă spun aşa. Sunt mulţi care se trag de şireturi cu maestrul, dar dumnealui e un simbol al teatrului românesc."

Primind aplauze şi premiul înmânat, Radu Beligan a spus: "M-am născut o dată cu România Mare şi sunt ombilical legat de ea. N-am putut să plec de aici niciodată, am rămas în această terra mirabilis, în acest pământ binecuvântat de Dumnezeu. Am avut posibilităţi fabuloase de a pleca, dar m-am întors mereu în Bucureştiul nostru năpăstuit. Am trăit mult, am traversat vreo patru dictaturi şi pot să vă spun că am fost necredincios regimurilor, dar totdeauna credincios României. Asta m-a ţinut în viaţă."

Pe lângă recunoaşterea meritelor, câştigătorii de anul acesta au primit fiecare şi câte un premiu financiar în valoare de 10 mii de euro.

DISTINCŢII PENTRU CONTRIBUŢIA LA CREŞTEREA MATERIALĂ ŞI SPIRITUALĂ A SOCIETĂŢII ROMĂNEŞTI
Seara de gală, ai cărei amfitrioni au fost Gabriela Vrânceanu Firea şi Mihai Gâdea, a fost animată de prezenţa a numeroşi oaspeţi de seamă. Au venit la eveniment actori mari ai scenei româneşti, figuri marcante ale politicii, fostul preşedinte Emil Constantinescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, principele Duda şi principesa Margareta, jurnalişti şi mulţi alţii.

După ce diplomele, trofeele şi cecurile au fost acordate, invitaţii au putut admira mai multe momente artistice. Eugenia Stoian şi Vlad Ardeleanu, elevi ai Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti, al căror talent a fost recunoscut pe plan naţional şi internaţional, au dansat pe "Sinergie", într-o coregrafie realizată de Massimo Gerardi. De asemenea, tenorul Vlad Miriţă a interpretat mai multe melodii din repertoriul internaţional.

În fiecare an, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României îşi propune să-i răsplătească pe românii care şi-au pus amprenta asupra evoluţiei artei, ştiinţei şi cercetării la nivel naţional sau internaţional şi să-i aducă în prim-plan pe acei oameni de valoare care, din diferite motive, nu au beneficiat de recunoaşterea cuvenită.

Anul trecut, Premiul de Excelenţă al Fundaţiei Dan Voiculescu i-a fost acordat inventatorului Iustin Capră, cel mai mare premiu individual din istoria recentă a României, în valoare de trei miliarde de lei. Câştigătorul a fost ales, dintr-un număr de opt finalişti, de către Prezidiul Academiei Române.

×
Subiecte în articol: special