x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Exclusiv / Transnistria plânge cu lacrimi de sânge

Exclusiv / Transnistria plânge cu lacrimi de sânge

de Diana Scarlat    |    20 Ian 2009   •   00:00

"Aproape toată Moldova este în scuarul Operei Naţionale. Nu ştiu dacă o să reuşim să trecem cu toţii ca să ne luăm rămas-bun de la poetul Vieru. Simţim o pierdere enormă şi nu ştim cine poate să-l mai înlocuiască.”, a declarat, exclusiv pentru Jurnalul Naţional, Anatol Croitoru, omul care a stat în fruntea combatanţilor voluntari din Transnistria în timpul sângerosului război din 1991-1992.



Vestea morţii poetului Grigore Vieru le-a tăiat răsuflarea. Astăzi au venit toţi să-i aducă un ultim omagiu celui care le-a cântat sufletul, dragostea de ţară şi dorul de fraţii de peste Nistru Şi Prut. "A fost foarte, foarte multă lume. Este multă tristeţe aici, la noi, la Moldova. Suntem veniţi cu patru autocare din zona de est a Republicii Moldova. Suntem toţi voluntarii, combatanţii care am luptat pentru ţara asta. Cu mare regret, îmi vine foarte greu să vorbesc acum, emoţiile sunt prea mari.”, spunea Anatol Croitoru astăzi, contactat telefonic. Emoţiile au crescut cu puţin înainte de ora 12.00, când porţile Operei Naţionale s-au închis pentru miile de oameni care aşteptau să ajungă, pe rând, lângă poetul redus la tăcere pentru totdeauna. Din fericire, s-a revenit în scurt timp asupra deciziei, iar oamenii au fost lăsaţi să se apropie de sicriul în care a fost dus pe ultimul drum poetul sufletului lor.

GREU DE TRECUT. Românii de dincolo de Nistru îşi asumă de fiecare dată riscurile trecerii frontierei. Astăzi au fost chestionaţi de forţele de menţinere a păcii, la trecerea spre Republica Moldova, dar au reuşit să ajungă la Chişinău. « Aici este toată lumea care nu-l va uita niciodată pe domnul Vieru. Sperăm să nu avem probleme la întoarcere, dar o să vă anunţăm dacă se va întâmpla ceva. Ne vom întoarce tot astăzi. De fiecare dată avem probleme dacă vrem să trecem. Suntem opriţi, ni se cere taxă de plată, nu pot să vin la soră, nu pot să vin la fratele meu. La Chişinău, dacă vrem să venim, ne întreabă de ce vrem să ne ducem şi de ce nu sătm acolo. Situaţia s-a mai complicat în ultima vreme, dar suntem toţi membrii Asociaţiei de Cultură şi Drept Transnistria aici, la scuarul Operei Naţionale. Suntem 780 de membri, dintre care combatanţi voluntari avem 314 din Coşniţa.”, adaugă Anatol Croitoru, preşedintele Asociaţiei de Cultură şi Drept Transnistria. Românii de dincolo de Nistru locuiesc în ultimele trei sate rămase, cel puţin teoretic, pe teritoriul Republicii Moldova, după război. Sunt cele trei sate din raionul Dubăsari, Coşniţa, Corjova şi Cocieri.

La scurt timp după ce porţile Operei Naţionale s-au închis, autorităţile au revenit asupra deciziei, iar oamenii veniţi să aducă un ultim omagiu poetului au reuşit să ajungă pe rând până la trupul tăcut al acestuia. "Suntem mulţumiţi că am reuşit să ajungem să ne luăm rămas-bun de la poetul Grigore Vieru. S-au deschis imediat porţile, că lumea făcea vorbă acolo şi ne-au lăsat să intrăm. A mers aproape toată lumea până la dânsul. După asta s-a mers până la cimitirul din strada Armenească.”, ne-a comunicat telefonic Anatol Criotoru, după înmormântarea poetului.

Cei 780 de membri ai Asociaţiei de Cultură şi Drept Transnistria s-au întors acasă fără incidente la frontieră. "Nu am avut probleme pentru că am renunţat la autocare acum, la întoarcere. Fiecare a plecat cu ce a putut, separat.”, ne-a asigurat Anatol Croitoru, liderul combatanţilor voluntari din timpul războiului.

×
Subiecte în articol: special