x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Facuti praf! - Basescu i-a criticat dur pe responsabilii cu aviara

Facuti praf! - Basescu i-a criticat dur pe responsabilii cu aviara

de Florina Zainescu    |    25 Mai 2006   •   00:00
Facuti praf! - Basescu i-a criticat dur pe responsabilii cu aviara

Presedintele Traian Basescu a parasit ieri Spitalul Elias pentru a-i pune la punct pe cei implicati in "criza aviara". La invitatia premierului Tariceanu, Basescu a prezidat 45 de minute sedinta de guvern. Timp in care i-a facut praf pe cei prezenti.

"Criza aviara... o numesc criza din mai multe motive. Am inteles din declaratiile domnului Flutur ca sunt 16 ministere implicate. Vreau sa va spun cum se vede: institutiile statului par a functiona haotic, la intamplare si la concurenta intre ele. Asta nu e numai ce se vede, ci imi permit sa spun ca asa este. Interventia pare necoordonata. Va intalniti in acest comandament de la Ministerul Agriculturii degeaba. Acest comandament lasa o aparenta de brambureala. Suntem in a zecea zi a celui de-al doilea val de gripa aviara si nu stim cauzele. E un lucru esential pe care trebuia sa-l determinam imediat. E prioritatea zero. Un alt lucru care se vede rau: neimplicarea suficienta a Ministerului Sanatatii si veterinarii care stabilesc carantina umana. Cred ca veterinarii stabilesc carantina pentru pasari si animale. Daca legea obliga pe veterinari sa impuna carantina umana, rog sa fie insotiti de un medic uman de prestigiu, care sa confirme ca trebuie carantina umana. Ne penibilizam nu numai in fata romanilor, ci si in fata europenilor", a tunat Basescu. Si nimeni nu a scos un cuvant.

CRIZA. Toti cei prezenti stateau cu capetele plecate. Premierul, ministrii si alti invitati - seful SRI, primarul general al Capitalei, primarii de sector. Si presedintele nu s-a oprit aici. Basescu a mai spus ca modul in care institutiile au gestionat situatia gripei aviare, pasandu-si responsabilitatea intre ele, ceea ce a afectat grav credibilitatea acestora si a Guvernului, si constituie "cel mai evident element de criza politica, de criza de autoritate", informeaza Administratia prezidentiala. In opinia presedintelui, scoaterea jandarmilor si a armatei in strada este "o masura abuziva", care nu imbunatateste imaginea institutiilor. "Toate structurile statului sunt afectate, pentru ca ne concentram sa rezolvam probleme de imagine", a afirmat Basescu. El a avertizat ca "show-ul public afecteaza puternic nu doar industria de profil, dar si turismul" si ca "acest show trebuie inlocuit cu explicatii corecte pentru populatie si mass-media".

TRANSFER. Ulterior, purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Adriana Saftoiu, a anuntat ca presedintele Basescu i-a cerut premierului Tariceanu "sa preia comanda" in coordonarea activitatilor privind gripa aviara, deoarece Gheorghe Flutur "a probat ca nu are suficienta autoritate". Seful statului apreciaza ca "autoritatile au fost interesate mai mult de show-ul mediatic, decat de coordonarea intre ele", a mai spus Saftoiu. Ea a precizat ca "presedintele a aratat ca este tentat sa creada ca noul focar de gripa aviara este mai degraba o prelungire a focarului din toamna-iarna". La scurt timp dupa solicitarea presedintelui, Tariceanu a preluat conducerea comandamentului antiepizootic.

NEMULTUMIRI. Cat priveste raportul SRI, Adriana Saftoiu a spus ca presedintele Basescu s-a declarat "total dezamagit" si l-a considerat "descalificant", apreciind ca documentul reflecta "un tip de cardasie intre autoritatile locale si SRI din zona Brasov".

"Nota SRI nu da certitudini, pentru ca e facuta sa dea doar informatii. De vineri pana luni, cand s-a facut publica nota, informatiile trebuiau verificate. Noi ne-am bazat pe aceasta si ne-am dus in penibil si cu nota de informare a SRI", a spus Basescu.

24 DE ORE PENTRU CAUZE
Presedintele Basescu a aratat in sedinta de Guvern ca, "din pacate, in procesul de combatere a gripei aviare obiectivul major nu a fost stoparea fenomenului si eradicarea acestuia, ci aruncarea responsabilitatii de la o institutie la alta". In acest sens, seful statului "a definit" cinci obiective: stabilirea cauzei, cerand ca in 24 de ore sa fie prezentate public cauzele noului val de gripa aviara; limitarea extinderii; eliminarea focarelor; implicarea Ministerului Sanatatii care sa ofere explicatii clare populatiei; comunicarea eficienta cu presa. "Daca se prelungeste modul de actiune de acum, Guvernul se apropie de credibilitate penibila", a mai spus Basescu.

Dupa razboi...Tariceanu se da cocos


Nu presedintele Basescu i-a cerut premierului sa preia conducerea Comandamentului Antiepizootic, ci Tariceanu a luat aceasta decizie. Asa a declarat ieri-seara Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Executivului. Ea a precizat ca Tariceanu voia inca de ieri sa preia conducerea comandamentului, dar a asteptat pana astazi ca sa o faca intr-un cadru oficial: sedinta de Guvern. Iar comentariile facute ieri in sedinta de Guvern de Basescu sunt "in nota preocuparilor Guvernului", dupa cum a mai spus Marinescu. Ea sustine ca Tariceanu l-a invitat pe Basescu la Guvern, dar invitatia a venit la cererea presedintelui. "Daca presedintele a dorit, premierul l-a chemat. Deci avem si noi dreptate, are si Administratia Prezidentiala", a spus Marinescu. Ea a mai spus ca Guvernul considera nepotrivit si periculos gestul SRI de a face publica nota prin care se sugera ca virusul aviar a fost importat din Ungaria si Slovacia, deoarece nu exista probe. Marinescu a mai anuntat ca Guvernul a decis ca ANSV sa ramana o structura independenta". (F. Z.)

"N-am timp sa va ascult, eu sunt bolnav"


de MONICA C. ANDREI, OANA STANCU
"N-am venit sa produc caderea Guvernului, dar am venit sa va spun ca gestionati prost gripa aviara". Asa a inceput presedintele Traian Basescu seria criticilor la adresa autoritatilor implicate in gestionarea fenomenului gripei aviare.

Primul pe lista neagra a presedintelui a fost Gheorghe Flutur (foto), ministrul Agriculturii. Basescu l-a facut zob pe Flutur, reprosandu-i ca nu a controlat fenomenul gripei aviare, pasand responsabilitatea. Mai mult, presedintele l-a criticat dur pe ministrul Agriculturii, spunandu-i ca s-a ocupat mai mult de aparitiile televizate decat de gripa aviara. "Flutur, vezi ca mai ai un antecedent cu digurile. Cand altii se duceau pe teren, tu trimiteai un tir cu mancare in zonele inundate si apoi te laudai la televizor. Ai grija". Discutia a fost atat de dura incat unele persoane care au participat la discutie, ne-au spus ca daca se aflau in locul lui Flutur, isi dadeau demisia. Calcat in picioare de presedinte, ministrul Agriculturii a vrut sa se apere, dar n-a reusit sa deschida decat gura. "N-am timp sa va ascult, eu sunt bolnav, va spun doar ce se vede", a continuat Basescu.

CARDASII. A urmat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, caruia Basescu i-a reprosat ca a stat ascuns. N-a scapat nici Radu Timofte, seful SRI. "Ai incurcat curca cu gaina, nu se poate asa ceva", i-a reprosat Basescu lui Timofte. Din tirul criticilor, Basescu n-a omis nici bulibaseala din Sectorul 2. "Uite gripa, nu e gripa. Ati inventat termeni: «carantina relaxata». Ce urmeaza, carantina tare si moale?".

Dupa ce si-a varsat nervii pe Flutur, Timofte si Nicolaescu, Basescu nu i-a iertat nici pe primarii de sector prezenti la sedinta de Guvern. El le-a cerut sa urgenteze proiectele de asfaltare si canalizare, precizand faptul ca toate focarele de gripa aviara s-au intamplat in zone cu deficiente de baza. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a participat la sedinta avand o misiune in plus. Edilul a vrut sa afle si punctul de vedere al presedintelui si al premierului cu privire la vizita pe care urma s-o faca la Budapesta, avand in vedere tensiunile la nivel diplomatic legate de gripa aviara. Atat Basescu, cat si Tariceanu, i-au spus lui Chiliman ca nu este cazul sa amane vizita deja programata, delegandu-l astfel sa detensioneze relatiile romano-ungare. In urma vizitei in Ungaria, Sectorul 15 din Budapesta va fi infratit cu Sectorul 1.

Sulfina Barbu - ""Nu au fost atacuri dure""


de FLORINA ZAINESCU
"Observatiile pe care presedintele le-a facut sunt observatii pertinente, avand in vedere ca dumnealui a venit sa ne spuna cum se vede din afara gestionarea crizei", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului.
Mai mult, ea nu considera ca declaratiile presedintelui la adresa celor care trebuiau sa gestioneze criza provocata de gripa aviara au fost dure. "Nu au fost atacuri dure, domnul presedinte s-a adresat tuturor cu apelativul dragi colegi, adica dansul ne considera colegii lui. Eu nu le vad ca atacuri, ci ca observatii pertinente", a explicat Sulfina.

"Eu nu cred ca trebuie sa spun altceva decat doamna Sulfina Barbu. Cred ca presedintele, vazand cum se deruleaza lucrurile, a vrut sa fie in Guvern, sa dea un impuls pentru activitatea si coordonarea acestei activitati. E un lucru bun care va conta substantial", a spus si ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
×