x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei

Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei

de Luminita Ciobanu    |    16 Mar 2012   •   21:00
Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei

Icoane pe lemn si sticla de o frumusete uluitoare, toate infatisand-o pe Sfanta Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, carti rare, gravura. Aceste bijuterii pot fi vazute la Muzeul ASTRA din Sibiu – la Casa Artelor, din Piata Mica – pana la 20 mai. Expozitia 'Fecioarele inlacrimate ale Transilvaniei' a fost conceputa la Alba Iulia, fiind prezentata publicului in octombrie si noiembrie anul trecut, apoi itinerata la Targu-Mures, in luna decembrie. Icoanele isi continua, iata, traseul expozitional la Sibiu, iar la 8 august a.c. expunerea publica a pretioaselor obiecte de cult va fi vernisata la Muzeul de Etnografie din Cluj.

Expozitia impresioneaza prin ideea fundamentala aleasa si cuprinde 38 de icoane pe lemn si sticla cu aceeasi tema, de la cele mai vechi si pana la cele mai noi reprezentari dupa icoane originale care au lacrimat, doi prapuri de la Ni­cula, care dateaza din prima jumatate a secolului al XVIII-lea, o gravura, ilustratie si trei carti, dintre care doua volume rare ce dateaza din anii 1736, 1737, iar cea de-a treia dateaza din anul 1751 (intreg ceaslovul de la Blaj).

Cea mai veche icoana originala din expozitie este 'Maica Domnului cu Pruncul', pictata la inceputul secolului al XVIII-lea. Trebuie spus faptul ca, intre 'exponatele' regasite aici, cea mai veche icoana facatoare de minuni dateaza din anul 1681 si s-a aflat in capela Facultatii de Teologie din Cluj. O alta icoana facatoare de minuni a fost pictata de Mathias Veress din Cluj, prin 1790, pentru Biserica Romano-Catolica. O replica a icoanei de la Manastirea Nicula – realizata in 1968 – a fost inclusa in aceasta expozitie. Nu este o copie oarecare, ci chiar icoana care s-a aflat in sfantul lacas, inlocuind originalul in perioada in care s-a aflat la restaurare.

De-a lungul timpului, mai bine de 400 de replici ale icoanei facatoare de minuni de la Nicula au fost realizate si se regasesc in numeroase sfinte asezaminte din Romania, in Biserica Ortodoxa, Greco-Catolica si Romano-Catolica. Trebuie sa mentionam de asemenea ca institutia gazda – Muzeul ASTRA din Sibiu – detine la randu-i o vasta colectie de icoane ce au drept tema 'Maica Domnului cu Pruncul'. Expozitia a fost deschisa la 9 martie de academicianul Marius Porumb, alaturi de reprezentantii institutiilor implicate in realizarea acestui eveniment deosebit: Muzeul ASTRA, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Mitropolia Ardealului, Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, Manastirea Nicula, Protopopiatul Romano-Catolic Targu-Mures, Parohia Romano-Catolica Sighisoara – Filia Malancrav.

×
Subiecte în articol: special