x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La ce renunță femeile din cauza scumpirilor

La ce renunță femeile din cauza scumpirilor

de Paul Bardasu    |    13 Dec 2022   •   06:15
La ce renunță femeile din cauza scumpirilor

De câțiva ani încoace trăim vremuri tulburi: a fost pandemia COVID și restricțiile ei, după care au venit războiul din Ucraina și explozia prețurilor la energie, care au determinat o inflație galopantă.

Suntem martorii unui vârf istoric al creșterii prețurilor, atât în România, cât și la nivel mondial. Specialiștii apreciază că furtuna economică se apropie în curând de sfârşit și că urmează o încetinire a ritmului de creştere a preţurilor. 

În acest context, un studiu comandat de AVON la nivel global, inclusiv pe România, arată că un procent uriaș, de 98% dintre femei, a fost afectat de criza costului vieții. Mai mult de jumătate dintre respondente (57%) sunt neliniștite cu privire la viitor, iar peste o treime dintre ele se simt fără control în ceea ce privește finanțele. De asemenea, 34% dintre femei consideră că nu pot oferi suficient sprijin material familiei.

Mai puține ieșiri în oraș, vacanțe, haine noi și manichiură

În contextul actual, 92% dintre femei au declarat că au fost nevoite să renunțe la cheltuieli neesențiale, inclusiv la ieșirile în oraș, vacanțe, haine noi și manichiură. Peste o treime dintre acestea (38%) au renunțat la produsele semnate de brandurile preferate, în favoarea unor alternative mai convenabile. Mai mult, un sfert dintre femei (25%) au renunțat la parfumuri, iar una din cinci nu a mai folosit produse de machiaj (22%) și de îngrijire a pielii (19%).

Al doilea job, pentru a-și putea plăti facturile

4 din 5 femei (80%) din întreaga lume se gândesc la o sursă suplimentară de venit pentru a face față creșterii costului vieții. În timp ce mai mult de jumătate dintre aceste femei (54%) are nevoie de o ocupație suplimentară pentru a contribui la plata facturilor, una din trei femei (36%) dorește să își poată permite mici răsfățuri, precum mesele în oraș, ieșirile la cafea și hainele noi. O cincime dintre femei (21%) își dorește să poată continua să își cumpere produsele de beauty preferate. 

Peste două treimi dintre femeile din întreaga lume (69%) cred că produsele de machiaj mai scumpe sunt de o calitate superioară. Acest procent crește la 71% pentru parfumuri și la 73% pentru produsele de îngrijire a pielii. Cu toate acestea, mai puține femei cred că aceeași regulă se aplică și în cazul hainelor (62%).

În încercarea de a nu renunța la micile plăceri ale vieții, aproape două treimi (59%) dintre femeile din întreaga lume au schimbat sau ar schimba produsele de machiaj, de îngrijire a pielii și parfumurile cu alternative mai convenabile.

Studiul a fost realizat de Censuwide pe un eșantion de 8.638 de femei din Brazilia, Italia, Marea Britanie, Filipine, Turcia, Polonia, România și Africa de Sud.

Inflație-record pe întregul mapamond

Anul 2022 a adus prețuri istorice la energie și materii prime, care, ca un bulgăre de zăpadă, au generat scumpiri la absolut toate produsele de consum. Însă specialiștii susțin că vârful inflației va fi atins la finalul acestui an și că, încet-încet, inflația va începe să se diminueze:

preţurile la poarta fabricilor, tarifele de transport maritim, preţurile materiilor prime au o tendință de reducere. Aceste date sunt urmărite pe scară largă de economişti şi guverne, deoarece oferă un prim indiciu asupra evoluției inflaţiei globale.

„Inflaţia este probabil la apogeu”, a declarat Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics. Scăderea presiunilor asupra preţurilor şi blocajele în aprovizionarea cu bunuri „prefigurează viitoarea moderare a preţurilor de consum”, a spus acesta. Însă acest lucru nu va fi echivalent cu ieftiniri, ci tot cu creșteri, dar nu atât de galopante. Iar intrarea în normalitate se va produce la finalul anului 2023, când inflația se va stabiliza în jurul unei cifre de 5-6%.

În țările emergente (state cu economii sub ale celor dezvoltate, dar aflate în plin avânt, pe cale să atingă progresul economic și social), ca Brazilia, Thailanda şi Chile, preţurile de consum au început deja să scadă. Specialiștii se așteaptă ca acestora să li se alăture din ce în ce mai multe țări ale lumii.

Totuși, nu toți economiștii sunt atât de optimiști. Susannah Streeter, analist senior de investiţii şi pieţe, a declarat că „petrolul va rămâne foarte sensibil la constrângerile de aprovizionare, iar iminenta interdicţie impusă de UE asupra ţiţeiului rusesc” va continua să alimenteze inflaţia în Marea Britanie, zona euro și Uniunea Europeană. Dar și că preţurile la energie şi la alte mărfuri ar putea să crească din nou dacă economia chineză îşi revine puternic sau dacă Rusia va reduce din nou exporturile ca represalii la plafoanele de preţ impuse de Occident pentru petrolul şi gazele sale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: femei economii