x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fenomen. Codul penal, „jucărie” pentru minori

Fenomen. Codul penal, „jucărie” pentru minori

de Mariana Zaharia    |    28 Iun 2022   •   07:20
Fenomen. Codul penal, „jucărie” pentru minori

Minorii îngroașă rândurile infractorilor și tot mai mulți ajung să fie cercetați penal pentru încălcarea legii. Cele mai frecvente cauze care vizează copii sunt dosarele de furt, urmate de cele de violență. Dacă în majoritatea situațiilor sunt acte de teribilism care dispar odată cu înaintarea în vârstă, există și o categorie catalogată de polițiști drept „infractorii viitorului”.

 

Statisticile arată că minorii comit mai toate genurile de infracţiuni, de la cele deosebit de grave cum ar fi omorul, până la cauzele mărunte. În cadrul inspectoratelor judeţene de la poliţie, situaţiile privind minorii care intră în contradicţie cu legea sunt întocmite pe categorii de vârstă.

Astfel, aflăm că sunt copii de 11 ani sau 12 ani care sunt acuzaţi de loviri şi alte violenţe sau care, la 14 ani, sunt cercetaţi pentru tâlhărie. 

În cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş au fost înregistrate în anul 2020 un număr de 234 dosare penale, întocmite pe numele minorilor. În anul 2021 se înregistrează o creștere, numărul total al dosarelor ajungând la 281.

La 14 ani, acuzat de omor

Printre infracţiunile comise de copii şi adolescenţi, se evidenţiază cazurile de furt şi loviri şi alte violenţe, care sunt cele mai multe. Sunt însă şi infracţiuni cu mult mai grave, existând adolescenţi sunt acuzaţi de omor.  Pe măsură ce tinerii predispuşi la comiterea de fărădelegi înaintează în vârstă, se diversifică şi categoria de infracţiuni pentru care sunt cercetaţi.

„În anul 2021, la copii cu vârste de la 0 la 13 ani, polițiștii au constatat 84 de infracțiuni, după cum urmează: 16 loviri, o vătămare corporală din culpă, 57 furturi, 10 alte infracțiuni. La minori cu vârsta de la 14 la 15 ani, care nu răspund penal, au fost întocmite 3 dosare penale pentru furturi. La cei cu vârsta de la 14 la 15 ani, cu răspundere limitată, au fost 69 de infracțiuni, una deosebit de gravă, fiind vorba de omor, 8 loviri și alte violențe, 2 vătămări corporale din culpă, 37 furturi, 3 tâlhării, o infracțiune rutieră, 20 alte infracțiuni.  În rândul minorilor cu vârsta de 16 și 17 ani au fost comise 125 de infracţiuni:  un omor, 19 loviri şi alte violenţe, 2 vătămări corporale din culpă,  63 furt, 6 tâlhării, 7 viol, 7 infracțiuni la regimul rutier, 20 alte infracțiuni”,  a declarat pentru Jurnalul Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş.

Cei doi minori, unul de 14 ani, celălalt de 17 ani, care sunt acuzaţi de omor, se află în arest după ce au ucis în bătaie un cerșetor şi au lovit cu sălbăticie un alt bărbat, care sărise în ajutorul victimei, provocându-i leziuni grave. Crima a fost comisă în noaptea de 28 spre 29 septembrie 2021, în cartierul Prundu din Piteşti, cu scopul de a fura banii nefericitului ucis.

Mulți au „trăiri de bombardier”, dar se potolesc

Dacă cele mai multe dintre dosare sunt întocmite pe numele unor copii care greşesc o dată şi apoi, speriaţi de consecinţe, nu mai fac, există şi un procent de  aproximativ 20% format din tineri care sunt catalogaţi drept „infractorii viitorului”. Pe ei nu-i sperie nicio formă de pedeapsă şi ajung la maturitate cu acelaşi comportament.

„Grosul (n.r dosarelor penale) provine de la cei care greşesc o dată. Părinţii au un rol important. Cei mai mulţi sunt din familii civilizate, din părinţi care nu au avut de-a face cu legea! Îi aducem la audieri, îi certăm, intervine familia şi sunt readuşi pe drumul cel bun. Toți iau modelele din societate, ce văd în grupurile de prieteni, pe conturi de socializare, uneori acasă, la şcoală. Au nişte trăiri de „bombardier”, de genul să ne întâlnim, să ne facem, îşi dau mesaje pe Facebook, se ameninţă, se lovesc. În proporţie de 70% -80%  dintre ei înțeleg că au greşit şi se cuminţesc, mai ales dacă intervin părinții. Ca peste tot, rămân însă cei care sunt infractorii viitorului, cum le spunem noi, cărora nu ai ce să le faci, indiferent ce le zici, cât îi sperii, cât le faci consiliere, nimic nu dă rezultate!”, a explicat un ofiţer de investigaţii criminale, cu o experiență de peste 20 de ani, din cadrul IPJ Argeş.

Legea este permisivă cu minorii

Anchetatorii spun că legislaţia limitează intervenţia oamenilor legii şi implicit, îi încurajează pe minori să comită alte fapte. Ei cred că ar trebui ca minorii să răspundă penal indiferent de vârstă, iar pedepsele să fie diferențiate în funcţie de câţi ani are cel care este judecat.

„În SUA nu scapi de judecată, indiferent ce vârstă ai. Te supun la expertize, la evaluări, la consilieri psihologice şi te judecă. La noi, tot ce este sub 14 ani nu răspund nici penal, nici contravențional. Pe cei scăpați din mână, faptul că nu pot fi traşi la răspundere în niciun fel îi încurajează. Ştiu că nu ai ce să le faci! Sesizăm Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului, le cerem să meargă acasă, să vadă în ce condiții trăiesc, care este mediul familial. Îi chemăm la consiliere. Mergem în şcoli şi discutăm cu ei. O facem în ideea de a pune presiune pe ei şi pe părinţi, să înțeleagă că treaba este serioasă! Dacă îi prindem de mai multe ori că fac prostii, dăm amenzi părinților. E greu! Facem cât ne permite legislaţia”,  spune un ofiţer de investigaţii criminale.  

„Avem minori care se întâlnesc prin parcuri, se bat. Am avut copil, de 12 ani, acuzat de agresiune. Noi trebuie să parcurgem toată procedura: să îi chemăm la poliție cu părinţii, cu avocatul, să sesizăm alte instituţii. Am avut şi o situație în care un copil a început de mic cu prostii mărunte, cu înjurături, agresiuni minore, amenințări. La 17 ani, l-am băgat în arest după ce şi-a lovit pe stradă fosta iubită şi pe mama ei”.

„Mai este şi cazul copilului de 14 ani, care s-a dus cu cuţitul la Şcoala Bascov şi a înjunghiat un adolescent în coapsă. Dacă aţi şti de câte ori l-am chemat la secţie pe agresor, am vorbit cu el, a fost consiliat, înainte să comită agresiunea… Degeaba! Situaţiile astea sunt cel mai dificil de manageriat. Mai sunt și cei de etnie romă. Majoritatea furturilor sunt comise de ei. Sunt trimişi la furat de părinţi sau de cei majori, care ştiu că până la 14 ani nu răspund penal. Din punctul meu de vedere, trebuie să existe un sistem în care să se poată lua măsuri, în funcţie de gravitatea faptei şi de vârstă. La momentul actual nu există măsură de constrângere. Se duce tot acasă, în acelaşi anturaj şi comite altă infracţiune. Noi vorbim aici de excepții, nu la modul general. Sunt și copii cu care nu te mai întâlnești niciodată după ce au făcut o prostie. Este un anumit eșantion pe care reușeşti să-i salvezi, doar o parte, restul.... La noi e mentalitatea «Lasă bă, că merge aşa».  Până nu se întâlnește cu o situație gravă nu renunță”, explică ofițerul.

 În instanţă micii infractori sfidează completul

Procentul celor care ajung în instanţă este foarte mic. În faţa judecătorilor, cei mai mulţi au o atitudine umilă şi regretă sincer fapta comisă. Sunt şi minori care sfidează completul.

„Sunt împărţiţi. Sunt copii care realizează cât de grav este ceea ce au făcut și situația în care se află. Îți dai seama după atitudinea lui că regretă. Stă cu capul plecat, îi este ruşine, unii plâng. Spun că le pare rău, că nu mai fac! Este evident că regretă. Sunt însă și minori care nu realizează cât de gravă este situaţia și au o atitudine arogantă sau de indiferență. Au fost cazuri, rare, în care nici nu erau atenți la ce se discuta în sală. Depinde foarte mult din mediul din care vin. Cei care ajung în instanță sunt, în  general, copii din familii dezorganizate. Eu am, acum, un caz cu minoră care a fugit de acasă. Nu mai vrea să meargă acasă și a fost internată într-un centru de plasament. Părinții, divorţaţi, merg și o vizitează acolo. Nu i-a lipsit nimic, doar că ea nu mai vrea acasă motivând că o ceartă mama. Iar dacă ea nu vrea, nu o poţi obliga şi a fost dată în plasament”, ne-a declarat Livia Trancă, avocat în Baroul Argeş.      

CITAT„Toți iau modelele din societate, ce văd în grupurile de prieteni, pe conturi de socializare, uneori acasă, la şcoală. Au nişte trăiri de „bombardier”, de genul să ne întâlnim, să ne facem, îşi dau mesaje pe Facebook, se ameninţă, se lovesc”

ofiţer de investigaţii criminale din cadrul IPJ Argeş

„La noi, tot ce este sub 14 ani nu răspund nici penal, nici contravențional. Pe cei scăpați din mână faptul că nu pot fi traşi la răspundere, în niciun fel, îi încurajează. Ştiu că nu ai ce să le faci!”

ofiţer de investigaţii criminale. 

×