x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fenomen - "Robo-kid"

Fenomen - "Robo-kid"

de Octavian Herta    |    13 Dec 2005   •   00:00
Fenomen  -  "Robo-kid"

Dragos, un copil de 6 ani si jumatate din Ramnicu-Valcea, sufera de elemente de autism, are IQ-ul 125 si a socat lumea medicala din Romania. Este un fenomen pe care serviciile secrete s-ar fi batut daca ar fi trait in America.

Dragos I. sufera de elemente de autism, are IQ-ul 125 si a socat intreaga paleta medicala din Romania. Desi nu este complet izolat de lume, acest copil de 6 ani si 5 luni traieste in universul sau. Vorbeste cu greutate, are o serie de caracteristici ale autismului, pare retardat, insa, la o privire mai atenta, se dovedeste a fi un fenomen.

Desi l-am vazut de multe ori, pana zilele trecute nu am stiut ca ma aflu in fata uneia dintre cele mai speciale fiinte pe care mi-a fost dat sa o vad de-a lungul vietii. Dragos nu stie cat fac 2+2, dar stie sa faca inmultiri complicate. Vorbeste cu dificultate, dar stie pe de rost toate capitalele lumii. Nu l-a invatat nimeni sa scrie sau sa citeasca, insa devoreaza carti intregi.

SEMNE TIMPURII. Cristina si Mihai, parintii lui Dragos, locuiesc intr-o casa frumoasa din Ramnicu-Valcea. Au tot ce le trebuie dupa o viata de munca: o locuinta superba, lucruri minunate si, mai presus de toate, un copil deosebit. Cristina lucreaza de 12 ani in maternitate, ca pediatra. Ii place ceea ce face si spune ca este meseria care o reprezinta. Asa l-a descoperit pe Dragos, in urma cu mai bine de sase ani. Era de zece zile in maternitate si parea inca de atunci un copil special. "Il priveam cum doarme. Deodata, mi-am dat seama ca a intors capul, de pe-o parte pe alta, pe perna. Un bebelus nu face niciodata asa ceva, ci sta nemiscat. Atunci a fost primul semn ca ceva nu este in regula cu el", povesteste mama lui Dragos.

PARINTI. Mihai si Cristina incearca sa-l calmeze pe Dragos

La trei saptamani, copilul a inceput sa manifeste o puternica atractie catre tablouri, catre culori. Intorcea capul dupa cate un tablou, fixandu-l indelung. Tot atunci, a inceput sa diferentieze posturile tv, dupa siglele acestora. Atunci cand televizorul nu functiona pe programul dorit de el, micutul incepea sa planga pana cand lucrurile se schimbau.

La nici 6 luni, Dragos a inceput sa rasfoiasca revistele gasite prin casa. Partea cu adevarat ciudata, povesteste Cristina, era ca intotdeauna tinea cartile corect, de parca le-ar fi citit. "Nu s-a jucat niciodata cu jucariile pe care i le cumparam, asa cum fac toti copiii. Ii placeau doar televizorul, cartile si revistele. A inceput sa capete stereotipii. Atunci cand mergeam in parc, isi alegea doi copaci intre care se plimba indelung. Intr-o zi, cumnata mea din Timisoara a venit in vizita si a remarcat ca este un copil mai special", spune Cristina.

AUTISM. Dragos a continuat sa-si uimeasca parintii. Reusea sa gaseasca hotelul in care erau cazati, fara ca nimeni sa-i fi dat vreun indiciu, fara a cunoaste adresa acestuia. Mai mult, gasea camera potrivita ghidandu-se doar dupa propriile instincte. Atunci cand copilul a implinit 2 ani, cumnata Cristinei i-a chemat la Timisoara, pentru ca Dragos sa fie examinat de cel mai bun neuropsihiatru din oras. Medicul nu a avut nevoie decat de 30 de secunde pentru a-i spune Cristinei ca fiul sau are probleme majore. Diagnosticul a cazut implacabil: retard de limbaj si autism. "Medicul mi-a spus ca am venit in ceasul al 12-lea. Am inceput sa plang. Pana atunci, il dusesem pe la tot felul de psihiatri, care mi-au spus ca totul este in regula. Mai tarziu, dupa vizita la Timisoara, am aflat ca diagnosticul a fost infirmat. Fiul meu nu era autist in adevaratul sens al cuvantului, ci doar avea elemente de autism", povesteste mama copilului.

A INVATAT MII DE COMBINATII
ROBO-KID. Copilul-minune, intr-un moment de relaxare
Au existat cateva vizite la Timisoara, la Casa Faenza, un centru realizat printr-un parteneriat romano-italian si finantat din fonduri PHARE. Aici sunt tratati copiii cu autism din toata tara. Dragos a inceput sa faca progrese. A devenit mai sociabil, iar unele dintre stereotipiile sale au inceput sa dispara sau sa se estompeze. La una dintre aceste vizite, copilul a fost supus unui test de inteligenta. Rezultatul a fost unul socant pentru toata lumea: Dragos avea coeficientul de inteligenta (IQ) de 120-125, in conditiile in care un om normal se incadreaza intre 100 si 115. Cu aceasta ocazie, a fost fixat si diagnosticul exact: deficiente de limbaj cu elemente autiste.

Recent, Dragos si-a socat parintii. Dupa ce a privit timp de cateva minute un calendar pe 2005, micutul a inceput sa ingaime diverse date: 23 martie, 6 decembrie, 3 august. Nimeni nu a inteles ce reprezinta acestea, pana cand unul dintre parinti a intrebat cand pica o anumita zi. "Unul dintre noi a intrebat cand pica 31 decembrie in acest an, ca sa vedem cand sarbatorim Anul Nou. Atunci l-am auzit pe Dragos spunand sambata. Ne-am uitat unul la altul si apoi in calendar. Intr-adevar, Anul Nou pica sambata. Am inceput sa-l intrebam cand pica diverse date. Ne-a raspuns de fiecare data fara gres. Am fost socati. stie toate datele din calendar", povesteste Cristina. Am verificat si eu acest lucru. Nu mi-a venit sa cred. Copilul a invatat pe de rost tot calendarul. Sunt cateva mii de combinatii, pe care el le-a tinut minte. Este incredibil. Tatal copilului imi spune ca mai este un singur caz similar in Romania - un baietel autist din Timisoara, cu IQ-ul de 160, care retine genericul de final al oricarui film, reusind sa-l reproduca intocmai la o zi de la vizionare.

STIE TOATE CAPITALELE LUMII
Dragos stie pe de rost toate capitalele lumii. Le-a invatat singur, de pe un glob pamantesc din camera sa. Culmea este ca numele tarilor si oraselor de pe globul cu pricina sunt scrise in limba rusa. Iar ceea ce este mai socant este ca nimeni nu l-a invatat pe acest copil sa scrie si sa citeasca. Dragos citeste carti si reviste fara a silabisi, reusind sa retina poezii de zeci de strofe si pasaje intregi, dupa o singura lectura. In plus, el stie perfect tabla inmultirii. In schimb, are mari dificultati atunci cand este intrebat cat fac 2+2. Motivul: nu a apucat inca sa invete adunarea si scaderea. Meniurile telefoanelor mobile si ale televizoarelor nu mai reprezinta de mult un secret pentru Dragos.
IN SUA L-AR FI LUAT CIA
O explicatie destul de simplista pentru performantele micutului din Ramnicu-Valcea este aceea ca o parte a creierului copilului s-a dezvoltat peste masura, in timp ce o alta s-a atrofiat."Psihologii mi-au spus ca daca acest copil s-ar fi nascut in America, ar fi fost luat in centre speciale, in serviciile secrete. Daca ar fi fost luat de CIA si trimis intr-o baza militara, ar fi fotografiat totul in cateva secunde. Are o memorie extraordinara. Tot psihologii mi-au spus ca habar n-au ce are acest copil in cap. O prietena mi-a facut astrograma lui Dragos. Ea mi-a zis ca va fi un olimpic international, un geniu. Am auzit ca si Einstein a suferit de autism", mai spune mama micutului.
×
Subiecte în articol: special copil inceput dragoş