Potopul a lovit in noaptea de vineri spre sambata Suceava. Ieri, Bucu-restiul a fost victima ploilor abun-dente. Meteorologii sunt depasiti de schimbari, prognoza fiind tot mai greu de facut. Ce se intampla?
Potop - Oameni, case, animale, nimic nu a scapat furiei naturii
Intr-o parte e seceta, intr-alta sunt inundatii. Iarna e mai frig, iar vara mai cald. Incalzirea globala poarta vina pentru fenomenele extreme din ultima perioada, in Romania.
Suntem martorii trecerilor violente de la o extrema termica la alta si schimbarilor climaterice imprevizibile. In ultimii cinci ani, temperatura medie globala a crescut cu 0,6 grade Celsius.
Incalzirea globala nu trebuie privita ca un fenomen liniar, produs in toate punctele de pe glob. Este, insa, un aspect general care are drept consecinte modificari regionale ale unor parametri climatici, cum ar fi precipitatiile. Cresterea temperaturii globale inseamna in primul rand evaporarea mai intensa a apei la nivelul oceanului.
Vaporii de apa sunt gaze naturale cu efect de sera. Acestia constituie principalul element care contribuie la crearea efectului de sera al atmosferei, prin cresterea temperaturii si cantitatii de precipitatii in zonele in care evaporarea este mai intensa.
INUNDATII. Precipitatiile sunt mai abundente acolo unde evaporarea este mai intensa. Atmosfera este un sistem in care circulatia aerului este conditonata de o serie de mecanisme. Apa se evapora, iar aerul cald se ridica, intensificandu-se circulatia acestuia, cu fenomenele conexe. Astfel, cantitatile de precipitatii cresc. Si distributia umezelii pe glob este diferentiata, iar aceste diferente se accentueaza.
Asa se explica inundatiile si seceta din ultimii ani. In anumite zone ploua mai mult, iar in altele e seceta. Toate acestea sunt consecintele cresterii temperaturii - intensificarea ciclului hidrologic si o diversficare a distributiei precipitatiilor pe glob.
Un alt aspect al incalzirii globale este si cresterea instabilitatii atmosferice. Aceasta este determinata si de continutul de vapori ai aerului si de alternanta sau de proprietatile maselor de aer.
Sunt fenomene observate de noi toti in ultima vreme. Chiar anul acesta s-a trecut foarte rapid, si in tara noastra, de la o temperatura scazuta la caldura excesiva. Diferentele de la o zona la alta, in aceeasi regiune, sunt, de asemenea, foarte mari. Un exemplu este Bucurestiul, unde a fost foarte cald in ultima perioada, in timp ce in zonele invecinate au fost inundatii.
|
NOUTATI. Apar tornade in zone in care nu au mai existat niciodata astfel de fenomene, precum Facaieni |
GREU DE PREVAZUT. Prognoza este mai greu de facut in aceste conditii. Meteorologii sunt pusi in dificultate in fata schimbarilor care fac atmosfera imprevizibila. Metodele folosite pana acum nu mai sunt eficiente.
"Este mai usor de prognozat atunci cand exista o circulatie a aerului in care nu intervin conditii locale. Suprapunerile acestora produc modificari imprevizibile. Gradul de predictibilitate al atmosferei a scazut tocmai din aceasta cauza. Prognoza se face cu ajutorul unor "modele atmosferice", iar un "model" este un concept care simplifica realitatea. Atmosfera nu mai este insa predictibila cu metodele "modelelor atmosferice" folosite de noi in prezent. Este perturbata previzibilitatea cunoscuta si fezabila printr-un "model". In aceasta situatie, modelele nu mai reusesc sa surprinda realitatea. Din acest motiv apar frecvent neconcordante intre prognozele meteorologice si realitatea de pe teren", ne-a explicat Constanta Boroneant, cercetator stiintific principal in Grupul de Cercetare Climacterica din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.
|
EROARE. Desi s-au anuntat zilnic ploi anul trecut, in Delta nu a plouat |
DE CE NU PLOUA IN DOBROGEA? In ultimii doi ani s-au anuntat frecvent precipitatii in timpul verii, pe Litoral si in Delta Dunarii. De cele mai multe ori, aceste precipitatii nu
s-au produs, dar pe multi dintre noi
ne-au indepartat de cele doua destinatii. De ce se fac aceste prognoze am aflat de la dr. Mariana Baciu, cercetator principal in Grupul de Cercetari Prognostice Sezoniere din cadrul ANM.
"Noi elaboram prognoza in functie de anumite criterii delimitate la nivel planetar si la nivel local. Repartitia vaporilor de apa in timpul verii este foarte greu de prognozat. Se formeaza, in aceste conditii, nori "cumulonimbus", incarcati de umezeala, care se dezvolta foarte mult si produc averse puternice, grindina, vijelii etc.", explica specialistul. Aceste fenomene au o repartitie neuniforma din cauza instabilitatii foarte puternice, mai ales in luna iunie. De obicei, fenomenele periculoase, precum descarcarile electrice foarte violente, grindina si ploile torentiale, se produc in momentul in care, peste o masa de aer foarte cald intra un front atmosferic rece. In cazul tarii noastre, Mediterana este cea care de obicei aduce o masa umeda care o inlocuieste pe cea existenta, foarte calda si uscata. Exista insa frecvent si situatii atipice. Atunci cand intervine un camp nedefinit, nici ciclonic, nici anticiclonic, se pot forma fenomenele amintite.
VREME FRUMOASA LA MARE. "Luna august va fi normala din punct de vedere al precipitatiilor in aceasta regiune", ne lamureste Dr. Mariana Baciu, cercetator stiintific principal, Grupul de estimari prognostice sezonieredin cadrul ANM. "Iulie apare in prognozele noastre ca excedentar, insa asta nu inseamna ca la mare o sa ploua in luna iulie. Poate ploua o data sau de cateva ori in cantitati ceva mai mari si atat", explica meteorologul.
Se vor inregistra si instabilitati, incepand din primele zile ale lunii iulie, apoi la inceputul decadei a doua si intre 28-31, perioada in care se va inregistra o racire brusca si cantitati mai mari de precipitatii. "Sunt prognozate cantitati de precipitatii in aceasta vara pe Litoral, dar nu ingrijoratoare", ne asigura meteorologul.
|
"Toate aceste fenomene sunt cauzate de instabiltatea atmosferica. Atmosfera este foarte bogata in vapori de apa. Masele de aer, in circulatia lor, isi schimba caracteristica termica, adica se produc treceri rapide de la cald la rece. Amestecul intre masele de aer cu caracteristici diferite da nastere, mai ales in timpul verii, la fenomene precum furtuni, grindina, precipitatii abundente si seceta."
Dr. Constanta
Emilia Boroneant
|