FENOMENUL DE LA CLUJ
Iuliu Hatieganu, primul decan al
Facultatii de Medicina, este cel care a provocat un fenomen numit "miracolul clujean".
DORU COBUZ
Se implinesc 85 de ani de la cursul "Problema icterul cataral" prin care Iuliu Hatieganu a inaugurat Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Daciei Superioare - devenita apoi Universitatea Regele Ferdinand I. Tanarul de 34 de ani a tinut prima prelegere universitara in limba romana din Ardeal, dar meritul sau este ca a creat la Cluj un corp didactic de o uriasa valoare.
EPOCA DE AUR. Perioada interbelica este pentru medicina clujeana nu atat perioada eforturilor de inceput cat cea mai frumoasa si mai plina de rezultate. Alaturi de fostul sau secundar din perioada razboiului de la Spitalul militar Cluj, Ioan Goia, Hatieganu a adunat in catedrele facultatii specialisti din oras, dar si din tara: Victor Papilian, Titu Vasiliu, Iacob Iacobovici, Constantin Urechea, dar si renumitii Victor Babes, Constantin Levadili, Emil Racovita. In urma dictatului de la Viena, clinicile medicale clujene s-au exilat la Sibiu, impreuna cu medicii si profesorii care le sustineau activitatea. La sfarsitul razboiului, noua situatie politica a tarii i-a afectat direct pe Hatieganu si multi dintre colaboratorii sai, multi indepartati temporar din functii sub pretextul unor judecati "populare".
Una dintre preocuparile pe care s-a straduit sa o impuna ca norma profesionala este pediatria sociala. "Marele Iuliu Hatieganu a fost cel care a pus bazele. El organiza deplasari in diferite medii sociale unde voia sa cunoasca incidenta anumitor boli, conditiile in care evoluau sau apareau anumite focare", spune profesorul Nicolae Miu.
Citește pe Antena3.ro
O MINTE SANATOASA
Profesorul Iuliu Hatieganu, al carui nume Universitatea de Medicina si Farmacie il poarta astazi, a fost un exemplu rar. Personalitate puternica, Hatieganu a coagulat repede o echipa care s-a trasformat cu viteza intr-un colectiv profesional de elita - atat la catedre, cat si in clinicile in care munceau si le conduceau.Tutu Marius, un fiu de varsta prescolara, a murit in urma unei meningite fara a putea fi ajutat de parintele sau care va incerca toata viata sa se asigure ca tinerii clujeni fac suficienta miscare. Din fonduri proprii, subscriptie publica si bani de la "Astra", profesorul Hatieganu a infiintat un parc destinat miscarii sportive a tinerilor. De altfel, atunci cand a fost numit ministru al Sanatatii in guvernul Iorga, Iuliu Hatieganu si-a dat demisia dupa ce i-a fost respinsa propunerea de infiintare a unui portofoliu ministerial al Educatiei Fizice.
Principiul "un trup sanatos, o minte sanatoasa" a fost pentru parintele scolii de medicina clujeana un tel urmarit toata viata si pe care a tinut sa-l impuna in comunitate.
Pinocchio este cel mai bun prieten al doctorului Miu si al pacientilor sai
|
MIRACOLUL CLUJEAN ESTE CONTINUAT
Perioada de jumatate de secol care a urmat, una care a insemnat o oarecare sustinere materiala, a fost insa caracterizata de catre profesorul universitar Nicolae Miu ca fiind plina de "conditii psihologice si sociale groaznice". Totusi, medicina clujeana a dat in continuare specialisti de cea mai buna clasa, scoala din inima Transilvaniei caracterizandu-se prin continuitate si traditie.
|
40.000 DE PACIENTI ANUAL. Profesorul Alexandru Irimie continua azi munca lui Chiricuta, caruia a avut privilegiul de a-i fi invatacel la inceputul carierei si a dus conditiile de cazare si tratament, in numai trei ani, undeva foarte aproape de cele din Vestul contemporan. In institut sunt mai mult de 500 de paturi pentru pacienti, numarul bolnavilor care ajung sa fie tratati si consultati aici fiind de peste 40.000 de persoane anual. In blocul operator ajung anual aproape 8.500 de pacienti. Alexandru Irimie arata vizitatorilor cu mandrie cartea de onoare a institutului, un document semnat de personalitatile vremurilor si specialisti din intreaga lume, un document rarisim. Institutul Oncologic "Profesorul Ioan Chiricuta" este astazi o institutie medicala de varf ducand mai departe munca unuia dintre cei mai mari specialisti romani din cea de-a doua jumatate a secolului trecut.
PREMIERA. "Tot ce a agonisit intr-o viata, profesorul Chiricuta a daruit pacientilor si elevilor sai. A fost un exemplu extraordinar, un om de o forta deosebita", spune prof. Nicolae Miu. Seful Clinicii Pediatrie II si decanul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii "Hatieganu", Nicolae Miu este doar unul dintre specialistii de certa valoare ai Clujului de astazi, unul dintre elevii preferatii al renumitului profesor Octavian Fodor, pe care l-a urmat in specialitate - gastroenteorologie pediatrica. Nicolae Miu a realizat prima endoscopie digestiva la copil in Romania, in 1974, si a pus bazele primei unitati de dializa pediatrica din tara.
"Marele merit al scolii clujene este aprofundarea rationamentului clinic, urmarindu-se stabilirea cat mai exacta a diagnosticului medical, pentru a gasi cel mai bun tratament", spune prof. univ. Nicolae Miu, descriind unul dintre principiile dupa care s-au calauzit elevii lui Iuliu Hatieganu si apoi discipolii lor.
PRIMUL CURS IN ROMANA
Incepand cu anul 1581 a functionat la Cluj o scoala medicala, iar in 1775 s-a infiintat un liceu medico-chirurgical care elibera diplome de chirurgi, moase si obstetricieni. Universitatea Franz Joseph a luat fiinta in anul 1872, si va fi infiintata o facultate de medicina pe scheletul liceului care functiona aici de mai mult de un secol.Abia dupa Marea Unire, la 12 septembrie 1919 a fost emis un decret lege de infiintare a unei universitati in limba romana.
La 7 noiembrie, Iuliu Hatieganu a tinut primul curs de invatamant superior din Transilvania in limba romana.
COLECTIE FARMACEUTICA
In cadrul Muzeului de Istorie a Transilvaniei se gaseste o colectie de istorie a farmacologiei care este gazduita azi intr-o cladire in care a functionat o farmacie inca de la 1573. Familia lui Tobias Mauksch a fost cea care a avut aceasta farmacie vreme de doua secole, pana la nationalizarea din 1949. Colectia pastreaza urme ale indeletnicirilor medicamentoase din atelierele alchimice ale Evului Mediu si pana la sfarsitul secolului al XIX-lea si a luat fiinta prin stradaniile intemeietorului Istoriei farmaciei, Valeriu-Lucian Bologa, in 1952.