x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ferma Baneasa - Becali s-a laudat cu un pret mai mare

Ferma Baneasa - Becali s-a laudat cu un pret mai mare

de Iulia Barbu    |    04 Iul 2006   •   00:00
Ferma Baneasa - Becali s-a laudat cu un pret mai mare

Afacerea de un miliard de euro din nordul Bucurestiului a declansat un adevarat razboi de culise. Florom Prodimpex, firma care detine actul de garantie al statiunii Pomicola, l-a reclamat pe Becali la DNA.

Schema afacerii terenurilor de valoare din Baneasa arata cam asa: Florom, societatea care a cumparat creanta Pomicola, l-a reclamat pe Becali la DNA. Latifundiarul face presiuni la Primarie pentru cele 27 de hectare, dar, mai nou, si asupra unui personaj deja cunoscut: Iulian Capatana, "asasinul" duzilor de la Sericarm.

Tavalugul a fost pornit, se pare, de Gigi Becali. Vestea ca el este pe punctul de a revendica 27 de hectare obtinute dupa cumpararea unor drepturi litigioase a declansat isteria reclamatiilor la DNA. Primul pas a fost facut de Florom Prodimpex, cumparatorul creantei Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa. In calitatea sa de reclamant, aceasta firma a luat "in colimator" cateva institutii abilitate: Primaria Sectorului 1, Agentia Domeniilor Statului (ADS), Ministerul Agriculturii. Si asta in conditiile in care firma detine un act de garantie cu un bun al statului. "Am trimis o sesizare la DNA. Aceasta se refera atat la Gigi Becali, cat si la Primaria Sectorului 1. Daca cei abilitati vor retroceda pamantul cu care statiunea si-a garantat practic imprumutul facut la acea vreme la Banckoop, ne vom afla in fata unei situatii de neconceput", sustine avocatul Florom. La baza notificarilor semnate de Florom sunt precizate urmatoarele: "Suprafetele de teren aflate in administrarea si folosinta Statiunii Pomicole pentru activitatea de cercetare stiintifica… nu pot fi restituite in natura pe vechile amplasamente, mai mult decat atat, aceste persoane nu sunt proprietarii acestor terenuri".

ACTORII. Pana in acest moment, dosarele privitoare la anumite revendicari "cu cantec" de pe pamantul Statiunii Pomicole s-au impotmolit in probleme legate de amplasament. Se pare ca mai multe cereri de retrocedare se suprapun: "Nu este de competenta noastra sa identificam ilegalitatile. Aceasta este datoria Comisiei locale. Ce pot sa spun este ca, intr-adevar, multe parcele supuse retrocedarii se suprapun", a explicat Barna Tanczos, directorul ADS. Primaria Sectorului 1 este abilitata pentru a verifica corectitudinea acestor dosare: "Vom verifica la sange fiecare dosar, tocmai pentru a nu exista probleme. Nu vrem sa existe expertize false sau alte acte care nu se potrivesc", a specificat Andrei Chiliman.

Pe de alta parte, directoarea statiunii, Adela Barbulescu, a precizat ca cei care au dovedit ca au avut pamant pe terenul statiunii de cercetare si-au luat deja terenul. In compensare si in alta parte. "Tudor Stancu, directorul din perioada 1990-1996, nu a acceptat sa cedeze nici un centimetru din Baneasa. Atunci au aparut mai multe cereri de revendicare pe Legea 18. Astfel, impreuna cu primarul din Otopeni au dat pamant in recompensare la Odai si Chitila, pe fosta ferma a PCR. Practic, in acest moment, cei care au avut odata teren aici au primit deja in compensare in alta parte. Si atunci ma intreb cine sunt cei care sustin ca ar fi avut teren aici?", argumenteaza Adela Barbulescu.

Intre timp, Becali l-a vizitat pe Andrei Chiliman. Latifundiarul a vrut sa vada care este stadiul dosarului depus la primaria Sectorului 1. "Gigi Becali a venit neanuntat la Primarie. Voia sa vada ce se intampla cu cele 27 de hectare. I-am spus ca voi verifica toate actele si, daca exista neconcordante, voi face plangere penala", explica Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1. Drepturile litigioase pe care le-a cumparat Becali i-au apartinut unui boier de vita veche. Radu Miclescu locuieste in nordul Moldovei, unde are un conac.

"Am primit un acont din suma totala, care nu este in nici un caz de 7 milioane"

Drepturile litigioase pe care le-a cumparat Becali i-au apartinut unui boier de vita veche. Radu Miclescu locuieste in nordul Moldovei, unde are un conac. Contactat telefonic, Miclescu a afirmat ca nu a primit 7 milioane de dolari.

Jurnalul National: V-am sunat in legatura cu cele 27 de hectare pe care le-a cumparat domnul Becali de la dvs.
Radu Miclescu: Vorbiti cu el.

Am avut un interviu cu domnul Becali, vrem sa auzim si pozitia dvs. Unii sustin ca cele 27 de hectare nu ar fi tocmai la Pomicola.
Cine v-a spus asta?

Unele surse.
Eu am insarcinat un avocat pentru a recupera pamantul. Au fost facute mai multe notificari la Primaria Voluntari. De acolo mi s-a raspuns ca terenul meu nu mai exista. Atunci am angajat un alt avocat care le-a gasit. Tot avocatul este cel care a vorbit cu domnul Becali. El a fost la primarii si el a stabilit oarecum unde se gaseste.

Cum ati luat legatura cu domnul Becali?
Avocatul meu are o procura generala. Totul s-a petrecut destul de repede, iar eu, personal, nu stiu foarte multe.

Suma pe care ati primit-o este de 7 milioane?
Nu am primit 7 milioane de euro. Am primit un acont din suma totala, care nu este in nici un caz de 7 milioane.

Domnul Becali sustine ca a cumparat cele 27 de hectare dupa castigarea procesului de punere in posesie.
Din cate stiu eu, nu a existat un proces de intrare in posesie in acest caz.

EXPLICATIE
"Eu am insarcinat un avocat pentru a recupera pamantul. Au fost facute mai multe notificari la Primaria Voluntari. De acolo mi s-a raspuns ca terenul meu nu mai exista" - Radu Miclescu

DEFRISAREA "RELOADED"
Avocatul Iulian Capatana, cel care a defrisat plantatia nationala de soiuri de duzi, se regaseste si in paginile afacerii stufoase de la Pomicola. Capatana a declarat ca a cumparat drepturile litigioase ale unor persoane care au pamant in interiorul statiunii. Terenul se intinde pe 2,2 hectare. Problema este ca schita lui se suprapune cu cea depusa in numele lui Tolovici Dumitru: "Eu am toate actele, mai ales ca mie trebuie sa mi se dea pe vechiul amplasament, adica la Pomicola. Tudorache, care o vreme a fost reprezentantul legal al lui Tolovici, m-a sunat si m-a invitat sa beau o cafea cu Gigi Becali. Nu am acceptat invitatia". Se pare ca lui Capatana i s-a oferit si o suma de bani pentru a renunta la terenul pe care il are de recuperat. Cum el pretinde ca are vechiul amplasament, iar Tolovici se gaseste intamplator acolo, ramane de vazut cine va ajunge primul la "averea" din Baneasa. Asta pentru ca cele 2,2 hectare de teren valoreaza nu mai putin de 20 de milioane de euro.
×
Subiecte în articol: special becali hectare statiunii