x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Ferma ostaticilor" a ramas fara clienti

"Ferma ostaticilor" a ramas fara clienti

de Marina Constantinoiu    |    09 Sep 2005   •   00:00
"Ferma ostaticilor" a ramas fara clienti

Americanul Roy Hallums e liber de ieri. Dupa zece luni de captivitate in Irak, in "ferma ostaticilor", de la sud de Bagdad. Adica locul in care s-au aflat inclusiv jurnalistii romani rapiti in Irak sau colega lor de breasla din Franta si ghidul ei irakian. Roy a fost eliberat impreuna cu un irakian, si el captiv.

Fortele americane au reusit, in mai putin de trei ore, un raid care a permis eliberarea americanului si a irakianului, din captivitatea lor de peste zece luni in "ferma ostaticilor", aflata la 24 de kilometri sud de Bagdad. Celebra ferma, situata intr-o zona izolata, ar trebui sa fie goala, la aceasta ora, daca acolo nu au mai fost adusi, intre timp, si alti ostatici. Nu stim ce fel de operatiune a fost cea care i-a eliberat pe Roy si pe irakianul a carui identitate nu a fost inca data publicitatii. Dar, daca a fost una in forta, normal ar fi sa credem ca acum locul blestemat, in care s-au aflat si cei trei ziaristi romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, dar si Mohammad Munaf, precum si frantuzoaica Florence Aubenas si ghidul ei irakian, Hussein Hanoun, nu mai are "clienti".

RAPID. "Operatiunea a fost pregatita si executata in mai putin de trei ore", miercuri, a declarat locotenent-colonelul Steve Boylan, adaugand ca o singura persoana a fost arestata in acea locatie, in care au fost gasite cele doua persoane. Nici un soldat care a participat la aceasta operatiune nu a fost ucis sau ranit, iar Roy Hallums (57 de ani) este bine, sanatos.

Armata americana a declarat ca a actionat pe baza unor informatii obtinute chiar in cursul diminetii de miercuri, de la un detinut irakian, aflat in mainile fortelor coalitiei. Ca este vorba despre Munaf insusi sau despre un altul, arestat intre timp, nu avem de unde sti, deocamdata. "Informatia a fost suficient de buna pentru a pune la cale o operatiune rapida, inainte ca ostaticul sa fie mutat", a declarat un reprezentant al armatei americane.

CEA MAI LUNGA CAPTIVITATE. Hallums, pentru care familia a creat un site special pe Net, in incercarea disperata de a ajuta la eliberarea sa, este unul dintre ostaticii cei mai "de durata" din Irak. Din ianuarie nu se mai auzise nimic despre el. Ceea ce a alimentat zvonurile privind posibila sa executare, mai ales ca era vorba despre un cetatean american. El fusese rapit in noiembrie anul trecut, la Bagdad, din biroul firmei pentru care lucra. Potrivit unor surse bine informate, firma sa negocia cu rapitorii si ar fi fost dispusa sa plateasca banii ceruti pentru eliberarea sa, dar sumele cresteau considerabil, ceea ce a dus la prelungirea chinului ostaticului.

El este al doilea ostatic eliberat in urma unui raid al armatei, dupa australianul Douglas Wood, un inginer in varsta de 63 de ani, tinut ostatic 47 de zile si gasit in urma unei operatiuni a armatei irakiene la Bagdad.

PRECAUTI IN DECLARATII. Dupa eliberarea lui Hallums si a irakianului care se mai afla in captivitate, alaturi de el, situatia se repeta, intr-un fel, pentru cei trei ziaristi romani, si ei captivi in Irak. Atunci cand Florence Aubenas, alaturi de care au stat in captivitate, a fost eliberata, ei s-au bucurat si au crezut ca e momentul sa faca declaratii. Florence a fost precauta si a lasat sa se inteleaga ca nu stie nimic despre ai nostri. Ulterior, am inteles cu totii ca, de fapt, prin tacere sau declaratii ocolite erau protejati alti ostatici. Roy este un posibil exemplu.

I-am contactat pe Marie-Jeanne Ion si pe Ovidiu Ohanesian dupa aflarea vestii eliberarii lui Roy. Amandoi au preferat sa-l astepte pe acesta sa treaca de perioada "debriefingului" si sa faca declaratii, dar erau bucurosi la aflarea vestii ca si el, si irakianul captiv sunt acum in libertate. La randul sau, Sorin Miscoci ne-a declarat ca se bucura sa auda de aceasta eliberare. "Acest lucru este un semn bun, inseamna ca aceia care au capacitatea de a se implica in salvarea de vieti din Irak incep sa-si faca datoria pana la capat. Astept cu nerabdare primele declaratii din partea americanului si acum, cu atat mai mult, din partea lui Aubenas", a adaugat Sorin.

DIN NOU MUNAF
Ovidiu a adaugat insa ca, o data cu eliberarea lui Hallums si a irakianului, s-au inlaturat toate motivele pentru ca Mohammad Munaf sa mai fie retinut in Irak si ar trebui ca acesta sa fie adus in Romania, pentru audieri.

Pana a mai descalci ceva din misterul care inca planeaza asupra dosarului rapirii jurnalistilor romani in Irak, ramane de consemnat bucuria de la Hallums de acasa. "Am asteptat atat acest moment!", a declarat fiica sa, Carrie Cooper, care a adaugat ca tatal sau a telefonat acasa, de la Bagdad, pentru a anunta ca a fost eliberat. Sotiei sale i-a spus, in gluma: "Scuze ca am intarziat atat la cina!". Si se referea la cina in familie, de Thanksgiving, la care ar fi trebuit sa participe anul trecut, cand a fost luat ostatic... Armata americana a precizat doar ca Hallums primeste un tratament medical pentru moment si, intr-un comunicat oficial, afirma ca Hallums a transmis ca multumeste "tuturor celor care au actionat pentru eliberarea lui, a celor care i-au urmarit pe rapitori in mod continuu si celor care i-au redat libertatea".

In cele 30 de minute, cat a durat convorbirea cu sotia lui, Roy a declarat ca a mancat sardele - pe care nu le poate suferi - pentru a supravietui. A slabit destul de mult, de altfel. Dar a avut puterea sa faca o promisiune: "Nu mai plec de-acasa niciodata". La ora actuala, cativa americani, civili si militari, se afla inca in captivitate sau sunt dati disparuti in Irak, alaturi de circa 20 de alti cetateni straini, precizeaza AFP.
×
Subiecte în articol: eveniment irak hallums