x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Festival "Tarafuri şi Fanfare"

Festival "Tarafuri şi Fanfare"

de Anca Alexe    |    14 Sep 2007   •   00:00
Festival "Tarafuri şi Fanfare"

In perioada 29-30 septembrie, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" işi deschide porţile pentru a ura bun venit festivalului de muzică romănească autentică. Jurnalul Naţional vă invită să petreceţi şi să vă inveseliţi!

Eveniment - Spectacol de neuitat in inima Bucureştiului

In perioada 29-30 septembrie, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" işi deschide porţile pentru a ura bun venit festivalului de muzică romănească autentică. Jurnalul Naţional vă invită să petreceţi şi să vă inveseliţi!

Festivalul "Tarafuri şi Fanfare" aduce un element unic in peisajul tradiţional. O serbare cămpenească in inima Bucureştilor! O suită de doine, balade, căntece de dragoste şi joc, interpretate cu drag la instrumente lăutăreşti precum vioară, nai, clarinet, ţambal, bas, dar şi la cele ţărăneşti, tilincă, fluier, caval, cimpoi, ocarină.

Tarafurile şi fanfarele din Oltenia, Muntenia, Transilvania şi Moldova vor oferi, prin sonorităţile specifice, un spectacol de neuitat.

Alături de toate acestea, vă invităm să pătrundeţi in lumea instrumentelor muzicale, a tehnicilor de construcţie, modalităţilor de obţinere a sunetului, a tehnicilor instrumentale şi vocale, a efectelor sonore neobişnuite şi a costumelor ţărăneşti de sărbătoare.

Promovare. Printre formaţiile care vor incănta publicul cu acordurile lor, se numără Taraful "Iedera" din Carei şi Taraful Gorjenesc. Taraful "Iedera" a luat fiinţă in anul 1978 şi s-a născut din dorinţa de a promova şi a perpetua vechiul repertoriu şi stil din zona etnografică a Codrului. Fondatorul şi sufletul formaţiei este Dumitru Iederan. Vechea şi valoroasa formaţie instrumentală sătească alcătuită din vioară primă, vioară secundă şi un contrabas de talie mică, toate construite manufacturat, este din ce in ce mai rară in arealul etnografic transilvănean. Trioul instrumental venit de la Carei este constituit pe această formulă a tarafului tradiţional.

Â

Rapsozii. Taraful Gorjenesc este, de asemenea, recunoscut pentru virtuozitatea interpretării instrumentale. Taraful Gorjenesc a luat fiinţă in 1985, la Şcoala Populară de Artă din Tărgu-Jiu. Iniţiativa a aparţinut unor cunoscuţi instrumentişti, profesori ai instituţiei: Ştefan Popescu (fluier, caval, nai şi alte incă 18 instrumente şi pseudoinstrumente de suflat) şi Victor Ţambu (vioară). Taraful Gorjenesc a devenit cu adevărat o formaţie de tip tradiţional, cu componenţă, manieră de interpretare şi repertoriu caracteristice vechilor bande de lăutari ai Gorjului de odinioară.

Tezaurul

Muzica tradiţională romănească işi va lăsa amprenta la finele acestei luni in incinta Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti". Ce poate fi mai frumos decăt intoarcerea la tradiţii? Se spune că muzica de calitate reprezintă tezaurul unui popor. Păstrată de-a lungul timpului şi transmisă din generaţie in generaţie, ea a purtat pe umeri, in vastele peregrinări, renumele ţării. Şi noi vrem să-i facem cunoscuţi pe cei care, prin ritmurile lor, au inălţat muzica poporului romăn spre cele mai inalte culmi.

Alături de noi au mai intrat in horă: Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Institutul de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu", Asociaţia Folcloriştilor Romăni şi radio3net - "Florian Pittiş".

Muzicanţii şi programul festivalului

Festivalul "Tarafuri şi Fanfare" aduce in faţa publicului repertorii folclorice zonale, piese absolut inedite, instrumente arhaice, familii de lăutari adevăraţi, care au moştenit meşteşugul din bătrăni şi au rezistat modelor şi tentaţiilor comerciale. Costume de sărbătoare din lăzile de zestre. O călătorie muzical-etnografică prin timp, incepănd din secolul al XIX-lea şi pănă astăzi.

Sămbătă, 29 sept. 2007

14:00-15:00 Fanfara lui Gălan din Cugir - Alba (Unicat)

Instrumente: două trompete, clarinet, tenor, basfligorn, bas fa, bas si bemol, tobă.

Repertoriu: doine, căntece, melodii instrumentale de joc şi căntece vocal-instrumentale.

15:00-16:00 Taraful de la Ianca - Olt (Unicat)

Instrumente: 2 viori, chitară, ţambal, bas.

Repertoriu: doine, căntece de nuntă, balade, jocuri, demonstraţii de virtuozitate instrumentală.

16:00-17:00 Taraful din Săngiorz Băi, taraf mic ardelenesc. Unicat

Instrumente: vioară, braci, bas.

Repertoriu: doine, căntece, suite de jocuri.

17:00-18:00 Taraf bucovinean (5 persoane căntă la 9 instrumente. Unicat) Suceava

Instrumente: vioară, nai, ţambal, bas, tobă, tilincă, fluier, caval, cimpoi.

Repertoriu: doine, căntece, jocuri, demonstraţii cu instrumente arhaice.

18:00-19:00 Taraful de la Goicea - Dolj ( Unicat)

Instrumente: vioară, chitară, bas, fluier, caval, ocarină, cimpoi.

Repertoriu: doine, căntece, balade, melodii de joc, demonstraţii cu instrumente arhaice şi dansuri de virtuozitate şi... un dansator.

Duminică, 30 sept. 2007

14:00-15:00 Fanfara din Calafindeşti - Suceava

Instrumente: 3 trompete, 2 clarinete, basfligorn, eufoniu, tobă.

Repertoriu: marşuri, căntece, melodii instrumentale de joc.

15:00-16:00 Taraful Iedera din Carei ş Satu-Mare (Unicat)

Instrumente: 2 cetere, coantră, gordună; instrumentele sunt construite chiar de ei.

Repertoriu: căntece, suite instrumentale de jocuri.

16:00-17:00 Iacob şi Dan Costache din Ostroveni - Dolj - taraf mic oltenesc. (Unicat)

Instrumente: vioară, chitară.

Repertoriu: doine, balade haiduceşti, căntece de război, melodii instrumentale de joc.

17:00-18:00 Taraf gorjenesc Tărgu-Jiu - Gorj

Instrumente: vioară, braci, chitară, ţambal, bas.

Repertoriu: doine, căntece, melodii instrumentale şi vocal-instrumentale de joc.

18:00-19:00 Taraf vlăşcean (Unicat) Mărşa - Giurgiu

Instrumente: vioară, ţambal, bas, acordeon.

Repertoriu: doine, căntece de nuntă şi de dragoste, melodii instrumentale şi vocal-instrumentale de joc, demonstraţii de virtuozitate instrumentală şi vocală.

×