x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Festivalul “Tarafuri şi fanfare” vă aşteaptă!

Festivalul “Tarafuri şi fanfare” vă aşteaptă!

20 Mai 2008   •   00:00
Festivalul “Tarafuri şi fanfare” vă aşteaptă!

15 ani • Sărbătorim ziua Jurnalului Naţional cu muzică romånească autentică
O invitaţie directă: sîmbătă şi duminică, la 24 şi 25 mai, începînd cu ora 12:00, vă aşteptăm cu drag la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Avem din nou festival de tarafuri şi fanfare!

15 ani • Sărbătorim ziua Jurnalului Naţional cu muzică romånească autentică
O invitaţie directă: sîmbătă şi duminică, la 24 şi 25 mai, începînd cu ora 12:00, vă aşteptăm cu drag la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Avem din nou festival de tarafuri şi fanfare!





A sosit şi vremea celei de-a doua Ediţii a Festivalului “Tarafuri şi fanfare”! Evenimentul, organizat de Jurnalul Naţional cu sprijinul unor prieteni de nădejde, îşi pro­pune ca şi de această dată să aducă bucurie, veselie şi mai ales muzică românească autentică în curtea minunatului Muzeu Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti.


SĂRBĂTOARE. Anul acesta, Jurnalul Naţional sărbătoreşte 15 ani de existenţă. Ce cadou mai frumos ne-am fi putut dori decît acela de a fi împreună cu prietenii noştri fideli – cititorii!?

Aşadar, vă invităm pe 24 şi 25 mai la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, de la prînz pînă spre seară, să petrecem româneşte!

Să ascultăm muzică bună, să jucăm, să ne plimbăm pe uliţa copilăriei. Vor întreţine atmosfera cu sîrbe, hore, balade, poveşti de dragoste, poveşti despre haiduci, 16 formaţii – tarafuri şi fanfare – alese pe sprînceană, muzicanţi care vin din aproape toate zonele ţării, ba chiar şi de peste hotare.


MEŞTERII ŞI TRADI­ŢII­LE. Avem din nou petrecere ro­mânească. Vor cînta pentru voi tarafuri şi fanfare din Oltenia, din Transilvania, din Moldova, ba chiar şi români din Serbia.

Peisajul sărbătorii româneşti va fi completat de prezenţa meşterilor populari, care vor veni să ne încînte cu produsele lor atît sufletul, cît şi dorinţa, ca de copil, de a gusta din bucatele de pe vremea cînd mergeam la bunici: de la miere şi turtă dulce la afumături sau… un vinişor.


PRIMA ZI. Sîmbătă, maestrul Grigore Leşe îi va provoca pe invitaţii săi să dea tot ce au mai bun pentru a fi o zi cu adevărat de sărbătoare. Ţîpuritorii din Oaş, tarafurile din Ostroveni – Dolj, Morunglav – Olt, Mociu – Cluj, Taraful lui Gaciu din Soporul de Cîmpie, cel din Greceşti – Dolj, Paganini din Sălişte – Maramureş sau Fanfara din Coştei Serbia.


A DOUA ZI. Duminică, etnomuzicologul dr Marian Lupaşcu a invitat pentru voi: Fanfara din Lămăşeni – Suceava, Fanfara lui Gălan din Cugir – Alba, Fanfara din Buneşti – Suceava, Taraful din Drăgăneşti Vlaşca – Teleorman, Taraf românesc din Gălăuţaş – Harghita, Taraful lui Streaţă – Gorj, Taraful unguresc din Lăzarea – Harghita, Taraful din Suceava.

Sîrbe, hore, cîntece de dragoste, poveşti din lumea satului, costume autentice, instrumente muzicale – unele arhaice. Un eveniment de suflet pentru Jurnalul Naţional: Festivalul “Tarafuri şi fanfare”, un loc ideal pentru desfăşurarea unui asemenea eveniment: Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Oameni care au muncit pentru a aduce la petrecerea noastră, a ziarului şi a voastră, a cititorilor, cei mai buni muzicanţi. Muzică autentică.

Vă aşteptăm la Petrecerea Jurnalului Naţional, la cea de-a doua Ediţie a Festivalului “Tarafuri şi fanfare”.

Vă aşteptăm să sărbătorim împreună 15 ani de Jurnalulcu tarafuri şi fanfare!

 

Paganini

“Cînd Ionu lu’ Grigore zice din ceteră, nu te stîmperi, te cutremuri. Au învăţat mulţi meserie de la el. Unii au ajuns artişti, alţii cîntă prin orchestre, însă talentul lor nu se ridică nici pînă la tocul pantofului ceteraşului. Chiar dacă îi preiau repertoriul, emoţia transmisă nu este nici pe departe aceeaşi. Patosul interpretării, efervescenţa strigăturilor, contorsionarea trupului, acro­baţiile neaşteptate, im­pro­vizaţia şi creativitatea uimitoare fac din Ionu lu’ Grigore un personaj fabulos”

Grigore Leşe


Reîntîlnire

Festivalul “Tarafuri şi fanfare”! Sîmbătă, 24 mai, echipa actuală a Jurnalului Naţional îi invită la o întîlnire specială pe toţi cei care au făcut parte din echipa Jurnalului Naţional în cei 15 ani de existenţă. La ora 14:00, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, sînteţi aşteptaţi să ne aducem aminte de victoriile pe care le-am înregistrat în aceşti 15 ani. Voi, toţi cei care, prin munca şi dăruirea voastră, aţi contribuit la creşterea Jurnalului Naţional, sînteţi aşteptaţi cu drag. Nu uitaţi: sîmbătă, 24 mai, ora 14:00, Muzeul Satului!

O părticică de suflet românesc

În întîmpinarea Festivalului, mîine va apărea un CD special: “Tarafuri şi fanfare”, cu muzica excepţională de la festivalul de anul trecut. Pentru CD-ul de faţă am grupat piesele aşa cum fac lăutarii: “dragostea” Nevestică tinerică, în care predomină erotismul, este urmată de două melodii de joc instrumentale (Ca la baltă şi Minţita), toate olteneşti. Urmează un “calup” de muzică din Transilvania (...). Ne întoarcem în sud şi “punem la concurenţă cîntarea” din Vlaşca, plină de accente teatrale, spectaculoase (De trei ori potcovii calu’ şi Dii, dii, dii, murgule, dii), în care se amestecă şi hore lăutăreşti, şi cîntecul oltenesc cu rădăcini în doină (Sus pe dealu’ înflorit). Am ajuns la “miezul” CD-ului, unde domneşte erotismul (Copiliţă mîrşăneancă, Am amante-n şapte sate, Eu plecai după iubit). (...). Urcăm iar în Transilvania pentru Învîrtita de la Sibiu, urmată de o Haţegană. Aducem din Oltenia o doină haiducească, Ionică, muică, Ionică, urmată de o Horă de mână. Mergem în Bucovina şi jucăm Hangul şi Ciobănaşul (...). Nu putea să lipsească balada, proiecţie a epocii medievale (Miu haiducu’), şi două piese instrumentale (Doină şi Galaon). Urmează doina Mă uitai la Răsărit, devenită şlagăr într-o variantă înregistrată de Maria Lătăreţu. Încheiem cu Hora ca la Paşti şi Ciocârlia. (dr Marian Lupaşcu)

 

VIDEO


Citiţi şi:

Tarafuri şi fanfare
Poftiţi la dans!
Tradiţii vechi
Muzicanţii
Cîntece autentice, sîrbe şi hore
Autentic
×