RECOLTA 2004
Dupa trei ani de la privatizare si o investitie de doua milioane de euro, Domeniile Tohani se straduiesc sa semene cu producatorii de vin europeni. Via imbatranita, sistemul vechi de prindere a vitei, remorcile ruginite, amestecul neglijent de soiuri si impuritati, descarcat in gurile combinatului si slaba strategie de marketing impiedica Tohani-ul sa intre ca marca pe piata internationala.
LAURA TOMA
Dupa un an de seceta, in care de pe Domeniile Tohani proprietarii n-au scos mai mult de doua tone de struguri la hectar, si unul de inghet, toamna asta a adus in zona peste opt tone la hectar. Cele 1.200 de hectare ale firmei au tot fost insa atacate de boli. Temandu-se de ploaie, care ar aduce un mucegai strasnic, zilierii au impanzit tarlaua.
La sapte dimineata, normatorul de galeti trasa intr-un caiet studentesc de matematica a zecea linie in dreptul catorva culegatori. O linie inseamna o galeata umpluta ochi. Vreo cincizeci de guri susotesc pe langa butuci in timp ce mainile rup grabit ciorchinii care se ingramadesc in galeti. Ies de pe rand si alearga cocosati, plescaind din papuci pana la tractor, unde rastoarna Feteasca Regala.
TACEREA VIILOR. In vie e liniste, numai vantul cotrobaie prin sacosele lasate la capat de rand. "Da-i drumuâ, Georgica, fiindca am ramas in urma", striga Ion la unul din baietii care si-au amanat cu doua saptamani inceputul scolii ca sa termine culesul.
Citește pe Antena3.ro
PIATA EXTERNA CU POARTA INTEPENITA. Mult timp Tohani-ul a vandut nemtilor doua milioane de litri de vin vrac in fiecare an, adica peste jumatate din cantitatea pe care o exporta. Nemtii il imbuteliaza si a devenit al patrulea produs ca vanzare in Germania. Il cumpara cu un euro sticla sau cu mai putin de un euro litrul de vrac si ajunge la raft in Germania la 10 euro. Acum incearca sa sparga piata internationala cu Feteasca Neagra. Deja au imbuteliat din acest vin, asemanat cu un "piept frumos prea tare strans" avand pe eticheta harta Romaniei, si l-au trimis la ambasade. Tot nemtii s-au gandit sa vina la Tohani sa cumpere Feteasca Neagra. O vinifica dulce si o transporta vrac.
IN BORDEI
"Mancarea e asa si-asa, nu ne vedem satui, cazarea e ca vai de noi, dar trebuie sa scoatem bani de lemne si sa avem din ce trai la iarna. Acuma sa vedem cat ne-o da la sfarsit" - Dumitru Nicolae, taran din Mizil, zilier la Tohani
AVANS
"Bulgarii ne-au luat-o mult inainte. La ei statul s-a implicat in promovarea externa. A finantat un clip publicitar care ruleaza in Europa pentru tot vinul bulgaresc. Nu doar pentru o marca" - Virgil Mandru, patron
HEI-RUP
Ca sa nu-i prinda integrarea cu mana goala, proprietarii Tohani-ului s-au gandit sa scape de via prea lenesa pentru normele UE si de bolile pacatoase. S-au gandit sa replanteze 15 ha cu Pinot Noir cu rasad devirusat, importat din Franta, irigate prin sistemul de picurare direct la radacina vitei. Dar restul de 1.100 de hectare va fi lucrat tot dupa "ritualuri" vechi. Asa ca pana sa gaseasca fondurile, bolile vor fi starpite tot cu substante pulverizate din elicopter, recoltatul se va face tot cu mana si cu clestele din magazie al taranilor. "Cat despre gusturile romanilor, nu ne permitem sa facem educatie pe banii nostri, pentru ca ne-am saturat sa promovam vin sec si romanul sa-l indoaie cu Pepsi", spune directorul comercial al societatii.
Nu ratati!
Nu ratati numarul de maine, unde veti citi "Contele de Ceptura" si "Piratii vinului din Vrancea", doua reportaje despre pariul unui francez cu vinul romanesc si despre falsificatorii de vinuri care fura clientii taranilor vranceni.
FOTO