x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Feteasca de Tohani se varsa in Germania

Feteasca de Tohani se varsa in Germania

29 Sep 2004   •   00:00

RECOLTA 2004

Dupa trei ani de la privatizare si o investitie de doua milioane de euro, Domeniile Tohani se straduiesc sa semene cu producatorii de vin europeni. Via imbatranita, sistemul vechi de prindere a vitei, remorcile ruginite, amestecul neglijent de soiuri si impuritati, descarcat in gurile combinatului si slaba strategie de marketing impiedica Tohani-ul sa intre ca marca pe piata internationala.
LAURA TOMA

Dupa un an de seceta, in care de pe Domeniile Tohani proprietarii n-au scos mai mult de doua tone de struguri la hectar, si unul de inghet, toamna asta a adus in zona peste opt tone la hectar. Cele 1.200 de hectare ale firmei au tot fost insa atacate de boli. Temandu-se de ploaie, care ar aduce un mucegai strasnic, zilierii au impanzit tarlaua.

La sapte dimineata, normatorul de galeti trasa intr-un caiet studentesc de matematica a zecea linie in dreptul catorva culegatori. O linie inseamna o galeata umpluta ochi. Vreo cincizeci de guri susotesc pe langa butuci in timp ce mainile rup grabit ciorchinii care se ingramadesc in galeti. Ies de pe rand si alearga cocosati, plescaind din papuci pana la tractor, unde rastoarna Feteasca Regala.

TACEREA VIILOR. In vie e liniste, numai vantul cotrobaie prin sacosele lasate la capat de rand. "Da-i drumu’, Georgica, fiindca am ramas in urma", striga Ion la unul din baietii care si-au amanat cu doua saptamani inceputul scolii ca sa termine culesul.

La doua randuri distanta, Vasile Niculae isi zoreste si el cei trei copii sa lase "hilizeala" ca sa faca si azi 100 de galeti. "Dimineata am sarit peste masa, ca ne-am grabit, dar inghitim vreo trei-patru struguri pana la pranz si n-om muri", spune Cristi. Nici cu pranzul nu vor sa piarda vremea, si de asta au renuntat sa urce dealul pana la cantina. Le aduce mancarea in cazane cu caruta pe tarla. Din cand in cand un barbat ii indeamna sa culeaga cu grija. El e Lautaru Ludovic, bulibasa sau "saful" de echipa. Cei mai multi dintre culegatori sunt tigani si asculta de el. Numai ca "saful" nu vrea sa le raspunda daca pana la urma vor primi 1.500 de lei pe galeata, cum li s-a spus la inceput. Pe la cinci dupa-amiaza se retrag spre dormitoarele comune de la ferma, unde tanti Victoria, o batrana din Prahova, ramane peste zi sa aiba grija de prichindeii familiilor. Aici stau cate 30 intr-o camera, plus cateva potai. Un nou camin zace pe jumatate ridicat langa incaperile care duhnesc a must si a transpiratie. Seara, la ferma, fiecare isi vede de-ale lui: incalzesc apa in ceaun, isi spala "echipamentul" pentru a doua zi sau mai mesteresc vreo cateva oale pe care sa le vanda apoi prin sate. Pe la opt toti adorm cu gandul sa-l intreaca pe Pana care nu mai iese din 140 de galeti in fiecare zi.

COMBINAT DE MULTE STELE. Remorcile labartate cu Feteasca Regala ajung la zdrobit dupa ce tractorul urca opintit un drum in panta. In curtea fostului IAS Tohani s-a ridicat acum un nou combinat in care Virgil Mandru, patronul, un apropiat al PSD, a investit doua milioane de euro obtinuti anul trecut prin programul SAPARD. E prima toamna in care fermentatia la Tohani nu se va mai face doar in vechii bariculi de stejar, ci si in bazine de inox. Doua combinate, acelasi vin. "Asa vinurile vor iesi mai fresh, cum cere noua moda a vinului", spera presedintele societatii . Vizavi de noul combinat roboteste cel vechi. Fierarie uzata tanjind cu ciuda la luxul masinariilor italiene abia asamblate. Peste 250 de oameni descarca saci, curata cu mana impuritatile, ajuta utilaje ragusite si isi misca greu cizmele in balti de zeama acrita. Peste cazile de fermentat oamenii arunca saci de iuta uzi sa pastreze temperatura, vizavi un inginer italian se joaca cu gradele Celsius apasand pe o tasta de computer. Italienii de la care au importat masinaria noua il ajuta pe ucenicul roman sa invete comenzile, cel putin o toamna. Tot combinatul cel nou are nevoie de doi angajati.

PIATA EXTERNA CU POARTA INTEPENITA. Mult timp Tohani-ul a vandut nemtilor doua milioane de litri de vin vrac in fiecare an, adica peste jumatate din cantitatea pe care o exporta. Nemtii il imbuteliaza si a devenit al patrulea produs ca vanzare in Germania. Il cumpara cu un euro sticla sau cu mai putin de un euro litrul de vrac si ajunge la raft in Germania la 10 euro. Acum incearca sa sparga piata internationala cu Feteasca Neagra. Deja au imbuteliat din acest vin, asemanat cu un "piept frumos prea tare strans" avand pe eticheta harta Romaniei, si l-au trimis la ambasade. Tot nemtii s-au gandit sa vina la Tohani sa cumpere Feteasca Neagra. O vinifica dulce si o transporta vrac.

La Conacul fostului Principe Nicolae, nemtii negociaza cu patronii romani pretul vinului vrac de anul acesta. Peste deal, in duhoarea dormitoarelor comune de la ferma, zilerii se intreaba inca daca pe o galeata plina ochi vor primi 1.500 de lei.

IN BORDEI

"Mancarea e asa si-asa, nu ne vedem satui, cazarea e ca vai de noi, dar trebuie sa scoatem bani de lemne si sa avem din ce trai la iarna. Acuma sa vedem cat ne-o da la sfarsit" - Dumitru Nicolae, taran din Mizil, zilier la Tohani

AVANS

"Bulgarii ne-au luat-o mult inainte. La ei statul s-a implicat in promovarea externa. A finantat un clip publicitar care ruleaza in Europa pentru tot vinul bulgaresc. Nu doar pentru o marca" - Virgil Mandru, patron

HEI-RUP

Ca sa nu-i prinda integrarea cu mana goala, proprietarii Tohani-ului s-au gandit sa scape de via prea lenesa pentru normele UE si de bolile pacatoase. S-au gandit sa replanteze 15 ha cu Pinot Noir cu rasad devirusat, importat din Franta, irigate prin sistemul de picurare direct la radacina vitei. Dar restul de 1.100 de hectare va fi lucrat tot dupa "ritualuri" vechi. Asa ca pana sa gaseasca fondurile, bolile vor fi starpite tot cu substante pulverizate din elicopter, recoltatul se va face tot cu mana si cu clestele din magazie al taranilor. "Cat despre gusturile romanilor, nu ne permitem sa facem educatie pe banii nostri, pentru ca ne-am saturat sa promovam vin sec si romanul sa-l indoaie cu Pepsi", spune directorul comercial al societatii.

Nu ratati!

Nu ratati numarul de maine, unde veti citi "Contele de Ceptura" si "Piratii vinului din Vrancea", doua reportaje despre pariul unui francez cu vinul romanesc si despre falsificatorii de vinuri care fura clientii taranilor vranceni.

FOTO

  • COMPETITIE. Puradeii se ingramadesc sa normeze zilnic cat mai multe galeti culese

  • INCERCARE. Anul acesta, producatorii prahoveni au luptat fara succes cu mana vitei

  • INVESTITII LA START. Italienii fac primele probe la noul combinat de la Tohani

  • AGLOMERATIE. La fermele de la Tohani, 60 de zileri sunt cazati in doua dormitoare
  • ×
    Subiecte în articol: special tohani