x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Feteni - Interese obscure in afacerea gunoaielor

Feteni - Interese obscure in afacerea gunoaielor

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Feb 2007   •   00:00
Feteni - Interese obscure in afacerea gunoaielor

Peste trei luni, Romania trebuie sa declare inchise toate gropile de gunoi neecologice. Problema este ca cele acceptate de UE nu exista. Si nici bani pentru a fi facute nu sunt. La Rm. Valcea a existat finantare pentru o astfel de lucrare. Din pacate, indolenta autoritatilor locale, interesele de grup sau lipsa de profesionalism a constructorului i-au privat pe ramniceni de sansa de a spune ca traiesc intr-un oras mai civilizat.

Acuzele lansate de oficialitatile valcene constructorului italian fata de nerespectarea termenelor de finalizare a gropii de gunoi ecologice de la Feteni par sa se intoarca impotriva lor cu efectul unui bumerang. Astfel, cele 12 milioane de euro date de PHARE pentru realizarea proiectului ar putea fi suportate din buzunarul propriu chiar de ramniceni.

CONFLICT. O data cu intrarea in vigoare a OUG 76/2006, responsabilitatea restituirii fondurilor, a platii diferentelor rezultate din depasirea valorii finantarii nerambursabile si a altor daune care pot fi solicitate de constructor cade exclusiv in sarcina beneficiarului lucrarilor, aplicabilitatea prevederilor OUG 76/2006 vizand toate programele PHARE - componenta Coeziune economica si sociala si PHARE Cooperare transfrontaliera - indiferent de stadiul de implementare al acestora. Cu un proiect in care neintelegerile dintre Inginer si Contractant au dus in cele din urma la stoparea lucrarilor si notificarea de reziliere a contractului, iar responsabilitatile beneficiarului s-au marginit in mare parte la desfasurarea traficului de influenta tipic romanilor, proiectul ISPA de la Feteni se prefigureaza a deveni un dezastru cu repercusiuni pe termen mediu asupra bugetului local, in conditiile in care si primarul Mircia Gutau recunoaste indirect ca se asteapta la un conflict dus in instanta cu constructorul italian Monticava Strade.

SCUZE LA ACUZE. Un rol important in aceasta afacere pare sa il aiba Maria Iosub, prima reprezentanta a italienilor in Rm. Valcea. Cu o grija deosebita pentru intretinerea unui sistem eficient de cunostinte si relatii, din 2005, bazandu-se si pe o relatie prieteneasca cu consultantul tehnic angajat pe banii UE, Peter Stevens, dar si cu asistenta acestuia, Irina Bricman, ambii reprezentanti ai IDOM Topnet Data, Maria Iosub a dat liber la japca: oferirea unui contract de munca pentru Loredana Nicolae, fiica lui Ion Nicolae, inspector-sef la Inspectoratul de Stat in Constructii, achizitionarea echipamentului de protectie pentru muncitori, de la ciorapi pana la sepci, exclusiv de la SC Proditex SRL, firma administrata de fiul viceprimarului Nicolae Dicu si chiar acordarea unor sponsorizari de cate 5.000 euro lunar pentru CSM Ramnicu-Valcea intre octombrie si decembrie 2005. Desi interventia lui Ion Nicolae nu a scapat atentiei adversarilor lui politici, edilul-sef al Ramnicului atacandu-l in nenumarate randuri pe aceasta tema, contractul pastorit in umbra lui Dicu, ca si sponsorizarile acordate in mod nejustificat clubului de fotbal patronat de municipalitate raman subiecte tabu pentru Gutau: "Da, au facut niste sponsorizari de cate 50 de milioane lei vechi pentru clubul de fotbal vreme de cateva luni. Dar asta nu are legatura cu solicitarea de reziliere a contractului. Din contra, puteam fi acuzati ca ii protejam pentru bani daca nu faceam aceasta cerere de reziliere".

INTERESE. Linistea dintre consultantul tehnic IDOM Topnet Data si Monticava Strade SRL s-a pastrat pana la concedierea Mariei Iosub, in primele luni ale lui 2006, de Mario Montinari, directorul sucursalei italiene a firmei constructoare. Peter Stevens iese din amorteala la sfarsitul lui februarie 2006 sustinand ca italienii au incetat in mod nejustificat lucrarile. "Nu a existat o colaborare buna intre consultant si constructor. Nu stiu ce influenta a avut doamna Maria Iosub. Stiu ca a reprezentat Monticava intr-o perioada, iar apoi a fost numita alta persoana. Au fost intalniri lunare pe aceasta tema a disfunctionalitatilor dintre IDOM si italieni, dar, practic, Oficiul de plati si contractare PHARE putea rezilia contractul in orice clipa intre octombrie 2005 si octombrie 2006. Contractul semnat de italieni a avut ca element de referinta in selectarea ofertei pretul scazut oferit de acestia. Am incercat sa ii conving pe cei de la OPCP si din ministere sa nu mai facem acum alta licitatie si sa incredintam lucrarile firmei clasate pe locul secund, mai ales ca era vorba de o firma valceana asociata cu un consortiu german. Nu s-a acceptat aceasta varianta si va trebui organizata o noua licitatie internationala", sustine Mircia Gutau, ignorand senin faptul ca multe din problemele ridicate de proiectul ISPA - "Sistem integrat de management al deseurilor in municipiul Ramnicu-Valcea" - sunt cauzate de lipsa de interes a beneficiarului lucrarii sau de interesele contrare ale acestuia in cheltuirea fondurilor alocate in cadrul proiectului.

TEREN MINAT. Afacerea pare incurcata inca de la realizarea proiectului de lucrare. Amplasamentul de la Feteni ridica destule probleme dupa ce, in 2006, comisiile care au verificat starea acestuia au constatat o alunecare de aproximativ 20 cm a intregului versant, iar prezenta chiar sub rama de depozitare a deseurilor a trei izvoare puternice nu pare una deosebit de imbucuratoare. "Nici nu vreau sa mai vorbesc acum de alegerea acestei locatii. Da, mi se pare nepotrivita! Mai grav este ca nici dupa demararea lucrarilor nu s-au semnalat unele probleme. S-au constatat alunecari de teren o data cu demararea lucrarilor de excavatie. La ora aceasta ne confruntam cu o pierdere a stabilitatii versantului. Nici constructorul nu este scutit de vina. Ne putem trezi cu o infestare a panzei freatice din zona. In schimb nu pot sa inteleg cum acesti consultanti si specialisti au continuat sa-si incaseze sumele de zeci si sute de mii de euro in conditiile in care lucrarea a batut pasul pe loc. Cat despre angajarea fiicei mele la Monticava nu vreau sa comentez nimic. Este majora si s-a angajat unde a vrut ea", afirma Ion Nicolae, seful Inspectoratului de Stat in Constructii Valcea. Nici terenul pe care urma sa fie amplasata statia de compost nu a fost unul fericit ales, chiar daca zona de sud a municipiului pare destul de sigura. In iunie 2006, excavarile efectuate in zona de constructor au scos la iveala ca terenul respectiv este intesat cu munitie, o bomba ramanand infipta in lama unui buldozer. In perioada 1960-1970, terenul a fost folosit de unitatile militare din jurul orasului drept camp de manevra si apli-catii. In ciuda faptului ca avea obligatia de a pune la dispozitia constructorului un teren liber de sarcini, edilul-sef din Ramnic nu se arata prea ingrijorat. "Eu ce treaba am cu ce este sub teren? Eu stiu ca le-am dat un teren cu o suprafata curata", sustine Mircia Gutau.

BANI LUATI AIUREA
"Nu pot sa inteleg cum acesti consultanti si specialisti au continuat sa-si incaseze banii in conditiile in care s-a batut pasul pe loc. Despre angajarea fiicei mele la Monticava nu vreau sa comentez nimic. Este majora si s-a angajat unde a vrut ea"
Ion Nicolae
seful Inspectoratului de Stat in Constructii Valcea

CONCLUZIE
"OPCP a angajat o firma de avocatura, avocatii au fost si ei prezenti la discutii. Toata lumea a fost de acord cu delegarea responsabilitatilor catre primarie. Altfel, proiectul poate fi considerat pierdut"
Mircia Gutau
primar Rm. Valcea
FARA PRECEDENT
Pe de alta parte, cerinta UE, remisa Guvernului Romaniei, de a inchide toate depozitele de deseuri neconforme cu normele comunitare de mediu pana la sfarsitul lunii martie a creat o situatie fara precedent, in majoritatea localitatilor unde au fost demarate programe ISPA pentru realizarea unor depozite ecologice intarzierile fata de calendarul stabilit al lucrarilor fiind foarte mari.

×
Subiecte în articol: special