x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Filaj la Procuror" - Daune pentru poliţie politică

"Filaj la Procuror" - Daune pentru poliţie politică

de Razvan Belciuganu    |    03 Dec 2007   •   00:00
"Filaj la Procuror" - Daune pentru poliţie politică
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Procurorul Marian Sintion cere in justiţie Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi serviciului secret al Internelor 4 milioane de euro daune morale pentru incălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Cu banii respectivi, magistratul va infiinţa o fundaţie pentru apărarea drepturilor tuturor celor abuzaţi de MIRA şi de lucrătorii MIRA, cărora li se ordonă acţiuni abuzive.



Procurorul Marian Sintion cere in justiţie Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi serviciului secret al Internelor 4 milioane de euro daune morale pentru incălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Cu banii respectivi, magistratul va infiinţa o fundaţie pentru apărarea drepturilor tuturor celor abuzaţi de MIRA şi de lucrătorii MIRA, cărora li se ordonă acţiuni abuzive.


A trecut mai bine de o lună de cănd Jurnalul Naţional a demonstrat existenţa unui filaj realizat de o echipă profesionistă asupra procurorului Marian Sintion, pe traseul DN 1 - Casa Presei Libere - Şos. Kiseleff - Calea Victoriei - Splaiul Independenţei - Piaţa Unirii - Str. George Georgescu. Filajul a continuat şi pe traseul de intoarcere, pănă la Casa Presei Libere. In operaţiune am identificat atunci cel puţin trei maşini: două Skoda Octavia, cu nr. B-64-SGT, B-39-EGE, şi un Ford cu nr. B-49-ELU. De asemenea, procurorul a fost urmărit, mai ales pe străduţele strămte, şi de motocicleta cu nr. PH-43-LHF.


IN INSTANŢÃ.... In acest interval de timp nimeni nu s-a zbătut să rezolve acest caz de poliţie politică fără precedent, demonstrat de Jurnalul Naţional. Ministrul Cristian David, prin acţiunile sale, nu a făcut decăt să intărească bănuielile că ar fi in spatele filajului: l-a dat afară pe procurorul Marian Sintion şi a invocat existenţa unei "răzmeriţe" in cadrul serviciului secret al Internelor. Drept urmare, avocatul Radu Butnaru, cel care il reprezintă pe magistratul Marian Sintion, a depus săptămăna trecută la Tribunalul Bucureşti o acţiune civilă prin care cheamă in judecată Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă pentru incălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prevăzute de articolele 3 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.


Totodată, in acţiune se solicită obligarea celor două instituţii la plata a 4 milioane de euro reprezentănd despăgubiri civile pentru daune morale, ca urmare a incălcării drepturilor sus-menţionate. "Domnul procuror Marian Sintion doreşte să infiinţeze cu banii solicitaţi pentru daune morale o fundaţie care işi va propune să apere interesele cetăţenilor abuzaţi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, dar şi de angajaţii ministerului cărora li se ordonă să intreprindă acţiuni abuzive impotriva cetăţenilor", ne-a precizat avocatul Radu Butnaru.


REFORMÃ.... Magistratul Marian Sintion tocmai ceruse, inainte de a fi urmărit pas cu pas, verificarea a 32 de chestori şi persoane cu funcţii de conducere din Interne, dacă au fost acuzaţi şi cercetaţi pentru fapte penale in dosarele Revoluţiei, mineriadelor, dacă au fost cercetaţi pentru fapte de corupţie. Marian Sintion a mai solicitat şi verificarea listei la CNSAS, pentru a se vedea dacă au fost colaboratori sau ofiţeri ai Securităţii şi au făcut poliţie politică. A mai cerut ministrului Cristian David să verifice in evidenţele ministrului dacă cei 32 au avut funcţii politice in PCR sau in UTC inainte de ’89.


Magistratul este şi autorul unor propuneri de reformare serioasă a MIRA: infiinţarea unei Direcţii Generale Afaceri Interne, prin unirea serviciului secret cu Direcţia Generală Anticorupţie şi a Corpului de Control; infiinţarea Poliţiei Naţionale, prin unirea Inspectoratului General al Poliţiei cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, pentru a se evita paralelismele şi pentru o mai bună gestiune a resurselor financiare, materiale şi umane; trecerea Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor la Ministerul Justiţiei; ordine in trupele speciale prin preluarea acestora de structura militară, Jandarmeria Romănă; infiinţarea unei Direcţii Generale de Poliţie Judiciară; propunerea de fundamentare a unui proiect de lege privind anularea plăţilor compensatorii ale celor care doresc să se pensioneze inainte de termen.


Magistratul Marian Sintion a depus in acea zi o plăngere la Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a se descoperi vinovaţii pentru acţiunile de intimidare asupra sa.


Intrebări rămase fără răspuns

  • DOVADÃ.... Nu mai puţin de trei maşini (B-39-EGE, B-49-ELU, B-64-SGT) l-au urmărit pas cu pas in ziua de 25 octombrie pe magistrat
    Care sunt datele de identificare ale angajaţilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă care in zilele de 25 şi de
  • 26 octombrie 2007 au realizat activităţi de urmărire, filaj şi inregistrare video asupra procurorului Marian Sintion?
  • Care sunt fişele posturilor tuturor celor care au participat la operaţiunea de supraveghere?
  • Cine sunt proprietarii vehiculelor angrenate in acţiunea de supraveghere?
  • Ce conţin foile de parcurs ale acestor vehicule?
  • Care sunt documentele care au stat la baza realizării filajului şi inregistrărilor video, atăt timp căt ministrul Cristian David a spus in mai multe rănduri in intervenţii in mass-media că "nu există nici un motiv real pentru ca el (n.r. - procurorul Marian Sintion) să fie supravegheat"?
  • Ce conţin notele sau orice alte inscrisuri intocmite ca urmare a activităţilor de supraveghere operativă a procurorului?
  • Care sunt materialele foto-video realizate/executate de cei implicaţi sau de alţi angajaţi ai MIRA, privind supravegherea operativă?
  • De ce nu au fost audiaţi in regim de urgenţă cei care au participat la supravegherea operativă?
  • Ce alţi angajaţi ai DGIPI şi ai MIRA, inclusiv din conducerea ministerului, au fost implicaţi in activităţile de la datele de 25 şi de 26 octombrie 2007 asupra magistratului?
  • De ce n-au fost identificaţi angajaţii cu atribuţii de conducere şi coordonare din cadrul DGIPI care au gestionat şi coordonat activităţile din zilele de 25 şi de 26 octombrie 2007?
  • Care au fost costurile aferente realizării activităţilor de urmărire, filaj şi inregistrare a procurorului?
  • DGIPI a mai efectuat şi alte tipuri de inregistrări ale procurorului (audio in mediu ambiental, audiotelefonice), iar in situaţia in care există astfel de date, care a fost cadrul legal?
  • Au fost activităţile din zilele de 25 şi de 26 octombrie 2007 singulare sau reprezintă parte a unei activităţi de supraveghere operativă anterioară?
  • Care sunt numerele de telefoane mobile utilizate de angajaţii DGIPI angrenaţi in operaţiunea de supraveghere de la 25 şi 26 octombrie 2007 şi care sunt desfăşurătoarele convorbirilor telefoanelor mobile utilizate de angajaţii DGIPI care au efectuat activităţile menţionate?
  • Au existat alte tipuri de comunicaţii pe frecvenţe speciale?
  • Cine a aprobat supravegherea operativă a procurorului Marian Sintion?

×
Subiecte în articol: special sintion