Filmul – document pe care vi-l prezentam integral maine si din care, azi, va oferim o selectie sintetica a fost realizat pe 8 aprilie 1990. Asadar, (…) la trei luni dupa Revolutie, intre evenimentele de la Targu Mures si primele alegeri libere. E vorba de o conferinta de presa internationala (…) care ii infatiseaza pe Ion Iliescu si Petre Roman la apogeul carierei lor, cu ultimul -pe atunci premier- mai mult pe post de translator pentru presedintele provizoriu. (…) In film mai apar, pasager, Adrian Sarbu –boss-ul Media Pro era, pe atunci, un simplu secretar de presa al Guvernului-, Mihaela Radulescu –in calitate de secretara a lui Dan Iosif, consilier al lui Iliescu- si Adrian Nastase – care avea sa devina, abia in iunie 1990, ministru de Externe.
Unii oameni pot trai o viata intreaga, fara a avea privilegiul de a vedea 'istoria desfasurandu-se sub ochii lor'. Pot trece multe decenii pana cand o natiune trece printr-un eveniment cu adevarat capital, care rastoarna ordinea fireasca sau, dimpotriva, nefireasca, a lucrurilor.
Secolul trecut a fost bogat in asemenea evenimente pentru europeni, dar nu pentru toti, deopotriva. Primul si al Doilea Razboi Mondial vor ramane pe veci in cartile de istorie ale tuturor natiunilor europene. Insa anul 1989, desi marcheaza prabusirea comunismului si distrugerea 'Cortinei de Fier' dintre Est si Vest, va ramane mult mai plin de semnificatii pentru natiunile care s-au scuturat de totalitarism: Polonia, Cehoslovacia (Cehia si Slovacia), Germania de Est, Ungaria, Bulgaria si Romania.
Lumea intreaga a urmarit cu interes ce s-a petrecut, ulterior prabusirii comunismului, in Germania (prabusirea Zidului Berlinului, unificarea celor doua Germanii) si Cehoslovacia (separarea Cehiei si Slovaciei).
Dar nicio alta tara fosta satelit a Uniunii Sovietice nu a suscitat atat de mult interes ca Romania. Aici, comunismul a fost cel mai hidos si a fost necesara o baie de sange pentru schimbarea de regim.
Urmarea a fost ca, in decursul anului 1990, agentiile de presa au transmis, aproape zilnic, stiri din Romania, fiindca evenimentele au continuat sa se succeada 'pe repede inainte' – o consecinta suplimentara a faptului ca tara noastra a fost complet data peste cap de dictatura lui Nicolae Ceausescu.
Astfel, au urmat transformarea Frontului Salvarii Nationale in partid (iar Frontul este la originea a doua partide care domina si e probabil sa mai domine politica romaneasca, multa vreme de acum inainte: PDL si PSD), evenimentele de la Targu Mures (martie 1990), primele alegeri parlamentare si prezidentiale libere (mai 1990), sfarsitul fenomenului Piata Universitatii si prima mineriada (iunie 1990).
Filmul – document pe care vi-l prezentam integral maine (si din care, azi, va oferim o selectie sintetica) a fost realizat pe 8 aprilie 1990. Asadar, e ca un vizor deschis spre trecut, la trei luni dupa Revolutie, intre evenimentele de la Targu Mures si primele alegeri libere. E vorba de o conferinta de presa internationala a conducatorilor statului in formare, cu dialoguri purtate incrucisat, in romana, engleza si franceza, fara traducatori oficiali, care ii infatiseaza pe Ion Iliescu si Petre Roman la apogeul carierei lor, cu ultimul -pe atunci premier- mai mult pe post de translator pentru presedintele provizoriu. Iliescu promite, ferm, o investigatie 'completa' in afacerile Securitatii, iar Roman vorbeste, ca si cand totul era deja aranjat, despre o fabrica Mercedes in Romania – nici una, nici alta, nu s-au produs. In film mai apar, pasager, Adrian Sarbu –boss-ul Media Pro era, pe atunci, un simplu secretar de presa al Guvernului-, Mihaela Radulescu –in calitate de secretara a lui Dan Iosif, consilier al lui Iliescu- si Adrian Nastase – care avea sa devina, abia in iunie 1990, ministru de Externe.
Pentru noi, vizionarea acestui film a fost un adevarat regal, ca un cadou de Craciun in avans, pentru care le multumim celor de la productive.ro, in primul rand autorului, regizorul Laurentiu Calciu si producatorului Rupert Wolfe Murray.
1 minut din Conferinta de Presa Iliescu-Roman Aprilie 1990 from Rupert Wolfe Murray on Vimeo.