x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Filmul rapirii celor trei ziaristi

Filmul rapirii celor trei ziaristi

29 Mar 2005   •   00:00

Soc - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian au disparut

Luni seara, o veste trasnet s-a abatut peste presa romaneasca. Trei ziaristi romani aflati in Irak au fost rapiti. Imediat informatia a facut inconjurul redactiilor cotidienelor centrale si a posturilor de televiziune. Cei trei sunt Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV, si Eduard Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul Romania Libera.
  • de EDUARD PASCU
  • PERICOL. In capitala irakiana Bagdad, fiecare pas poate sa fie ultimul

    Este pentru prima oara cand impotriva romanilor din Irak are loc o lovitura de forta in cunostinta de cauza din partea rebelilor irakieni.

    RAPIRE. La numai doua ore de la transmisia in direct din Bagdad, cand a relatat despre ultimele masuri de securitate luate in oras, Marie Jeanne Ion a sunat pe telefonul directorului departamentului de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru.

    ORA 19:55. In redactia Prima TV, avea loc luni seara, sedinta de sumar pentru ziua de marti. Suna telefonul. Ca la un facut, toti se opresc din discutie. Dan Dumitru a auzit vocea disperata a ziaristei Marie Jeanne Ion, care implora in engleza, iar pe fundal se auzeau franturi de cuvinte in limba araba. Imediat a fost pusa pe spikerul telefonului, astfel ca toti colegii au ascultat inmarmuriti ceea ce se intampla in direct la peste 3.000 de kilometri de casa: "Va rog nu ma rapiti, sunt dintr-o tara saraca. N-avem bani". Dupa aceea convorbirea s-a intrerupt. Ziarista a fost sunata din redactie. Atunci colegii ei au inteles ca operatorul Sorin Miscoci a fost bagat in portbagajul masinii rapitorilor. Jurnalista Marie Jeanne Ion a mai apucat sa mai spuna, inainte ca apelul sa se intrerupa brusc: "M-au rapit, sunati la ambasada. Sunt intr-o masina. Ma duc in Hamiryiah". Colegii din redactia de la Bucuresti i-au trimis un SMS pe telefon, in care o intrebau daca poate sa vorbeasca. La acest mesaj Marie Jeanne a raspuns: "M-au rapit, nu e gluma. AJUTOR!!!".

    CRIZA. Directorul Dan Dumitru a informat imediat institutiile abilitate. Solicitarea autoritatilor a fost ca aceasta intamplare sa nu fie facuta publica pana ieri. Primul care a avut de facut un comentariu pe marginea acestui eveniment a fost presedintele Traian Basescu, pe Aeroportul Otopeni.

    ORA 23:40. Presedintele, abia intors dintr-o vizita-fulger in Afganistan si Irak, a declarat: "Toate structurile statului sunt in alerta si decise sa rezolve aceasta problema. Au fost contactate nu numai serviciile romanesti, ci si serviciile aliate, pentru a incerca sa constatam care este situatia", a spus seful statului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, de asemenea, ca la nivelul MAE a fost constituita o echipa speciala, care analizeaza situatia. Toate incercarile noastre de a afla ceva luni seara de Ministerul Afacerilor Externe s-au soldat cu esec: "Deocamdata nu stim decat ca o persoana a disparut in Irak. Ar fi bine sa nu publicati nimic pana maine. S-ar putea sa complicam lucrurile", a declarat un oficial MAE.

    ORA 24:30. Dupa ce presedintele si premierul au facut declaratia de la Aeroportul Otopeni, oficialii MAE au anuntat si ei ca a fost infiintata o celula de gestionare informativa a crizei.

    RISCURI. Reporterii de televiziune se aflau in Irak de cinci zile ca urmare a invitatiei unui om de afaceri irakian de la Bucuresti care avea parghiile necesare pentru obtinerea vizei in regim de urgenta, cat si "trecere" la primul ministru irakian Yiad Al Alawi. Initial, s-a speculat ca Omar Hayssam, un controversat om de afaceri sirian implicat in Romania in mai multe scandaluri legate de privatizari si exporturi masive de lemn, ar fi sponsorizat delegatia. Ulterior s-a facut anuntul ca al patrulea membru al delegatiei rapit este asociat cu Omar Hayssam si ca acesta juca si rolul de translator al romanilor. Jurnalistii locuiau intr-un hotel, la periferia Bagdadului, nepazit de fortele coalitiei. Numele hotelului este Mayflower, unul nu prea cunoscut in oras. Surse diplomatice din Bagdad ne-au relatat ca echipa ziaristilor romani se deplasa fara masuri minime de securitate. Ei mergeau cu taxiul, lucru foarte periculos intr-un oras ca Bagdad.

    IRAK, O TARA IN CARE NIMENI NU ESTE IN SIGURANTA
    Rapirea celor trei jurnalisti romani are loc in conditiile in care in Irak domina violenta si, mai nou, amenintarea unei crize politice. Sapte persoane au murit si circa 20 au fost ranite in urma exploziei unei masini-capcana la Kirkuk. Tinta atacului a fost convoiul care il insotea pe un responsabil kurd, potrivit unor surse militare citate de Agentia France Presse. Tot in nordul Irakului, la 200 de kilometri de Tuz, o alta localitate din aceeasi zona, opt rebeli aflati la bordul unui autoturism au atacat un post de control al armatei irakiene. In urma schimbului de focuri, doi soldati si patru atacatori au murit. Violente au avut loc si in apropiere de Bagdad, unde un irakian angajat al bazei unei baze americane situate la 70 de kilometri de Capitala a fost impuscat. Nici din punct de vedere politic situatia din Irak nu da semne de stabilizare. Adunarea Nationala irakiana, care s-a reunit ieri pentru a doua oara de la alegerile din 30 ianuarie, si-a inceput dezbaterile cu o intarziere de trei ore. Amanarea nu a avut nici o legatura, totusi, cu caderea a doua obuze de mortiera, in jurul orei locale 13:00 chiar in apropierea sediului Adunarii Nationale, ci cu profundul dezacord al membrilor sai cu privire la alegerea presedintelui Parlamentului. Criza a izbucnit din cauza reprezentantilor siiti, care nu au reusit sa-si stabileasca un candidat. Din acest motiv, desemnarea unui presedinte al Parlamentului a fost amanata.

    PROTECTIE ASIGURATA
    Autoritatile nu ar fi trebuit sa permita deplasarea celor trei ziaristi in Irak, a declarat pentru generalul de brigada Teodor Frunzetti, comandantul unitatii care coordoneaza misiunile din strainatate. "Era obligatoriu ca cei trei jurnalisti sa aiba asigurata protectie, altfel nu aveau ce cauta. Si-au asumat un mare risc si fie ca au luat lucrurile in joaca, fie ca cine i-a informat la fata locului nu a facut-o cu simt de raspundere si cu profesionalism. Trebuia sa ia legatura cu autoritatea abilitata, lucru pe care nu am cunostinta ca cei trei ziaristi l-au facut. Noua nu ni s-a adresat nimeni din acel grup de ziaristi, nu stiu cine i-a dus acolo si la initiativa cui", a declarat ieri Frunzetti pentru Mediafax.

    VARIANTA POSIBILA
    In spatele rapirii s-ar putea afla gruparea celui mai temut si mai cautat terorist din Irak, Abu Mussab al-Zarqawi. Potrivit unor informatii transmise de corespondentul Antena 1 in Irak, Mile Carpenisan, gruparea condusa de al-Zarqawi ar fi revendicat rapirea jurnalistilor romani. Corespondentul Radio Romania la Bagdad sustine ca exista o legatura intre rapirea jurnalistilor si recenta vizita a presedintelui Traian Basescu in Irak. Nu exista deocamdata nici un fel de confirmare a acestor ipoteze. Nici macar reprezentantii postului arab de televiziune Al-Jazeera, unde ajung atat mesajele de revendicare ale rapitorilor, cat si casetele video cu imagini inregistrate ale victimelor nu au oferit amanunte. (Irina Cristea)

    ×
    Subiecte în articol: eveniment irak marie jeanne