Soc - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian au disparut
Luni seara, o veste trasnet s-a abatut peste presa romaneasca. Trei ziaristi romani aflati in Irak au fost rapiti. Imediat informatia a facut inconjurul redactiilor cotidienelor centrale si a posturilor de televiziune. Cei trei sunt Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV, si Eduard Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul Romania Libera.
|
PERICOL. In capitala irakiana Bagdad, fiecare pas poate sa fie ultimul
|
Este pentru prima oara cand impotriva romanilor din Irak are loc o lovitura de forta in cunostinta de cauza din partea rebelilor irakieni.
RAPIRE. La numai doua ore de la transmisia in direct din Bagdad, cand a relatat despre ultimele masuri de securitate luate in oras, Marie Jeanne Ion a sunat pe telefonul directorului departamentului de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru.
ORA 19:55. In redactia Prima TV, avea loc luni seara, sedinta de sumar pentru ziua de marti. Suna telefonul. Ca la un facut, toti se opresc din discutie. Dan Dumitru a auzit vocea disperata a ziaristei Marie Jeanne Ion, care implora in engleza, iar pe fundal se auzeau franturi de cuvinte in limba araba. Imediat a fost pusa pe spikerul telefonului, astfel ca toti colegii au ascultat inmarmuriti ceea ce se intampla in direct la peste 3.000 de kilometri de casa: "Va rog nu ma rapiti, sunt dintr-o tara saraca. N-avem bani". Dupa aceea convorbirea s-a intrerupt. Ziarista a fost sunata din redactie. Atunci colegii ei au inteles ca operatorul Sorin Miscoci a fost bagat in portbagajul masinii rapitorilor. Jurnalista Marie Jeanne Ion a mai apucat sa mai spuna, inainte ca apelul sa se intrerupa brusc: "M-au rapit, sunati la ambasada. Sunt intr-o masina. Ma duc in Hamiryiah". Colegii din redactia de la Bucuresti i-au trimis un SMS pe telefon, in care o intrebau daca poate sa vorbeasca. La acest mesaj Marie Jeanne a raspuns: "M-au rapit, nu e gluma. AJUTOR!!!".
Citește pe Antena3.ro
ORA 24:30. Dupa ce presedintele si premierul au facut declaratia de la Aeroportul Otopeni, oficialii MAE au anuntat si ei ca a fost infiintata o celula de gestionare informativa a crizei.
IRAK, O TARA IN CARE NIMENI NU ESTE IN SIGURANTA
|
Rapirea celor trei jurnalisti romani are loc in conditiile in care in Irak domina violenta si, mai nou, amenintarea unei crize politice. Sapte persoane au murit si circa 20 au fost ranite in urma exploziei unei masini-capcana la Kirkuk. Tinta atacului a fost convoiul care il insotea pe un responsabil kurd, potrivit unor surse militare citate de Agentia France Presse. Tot in nordul Irakului, la 200 de kilometri de Tuz, o alta localitate din aceeasi zona, opt rebeli aflati la bordul unui autoturism au atacat un post de control al armatei irakiene. In urma schimbului de focuri, doi soldati si patru atacatori au murit. Violente au avut loc si in apropiere de Bagdad, unde un irakian angajat al bazei unei baze americane situate la 70 de kilometri de Capitala a fost impuscat. Nici din punct de vedere politic situatia din Irak nu da semne de stabilizare. Adunarea Nationala irakiana, care s-a reunit ieri pentru a doua oara de la alegerile din 30 ianuarie, si-a inceput dezbaterile cu o intarziere de trei ore. Amanarea nu a avut nici o legatura, totusi, cu caderea a doua obuze de mortiera, in jurul orei locale 13:00 chiar in apropierea sediului Adunarii Nationale, ci cu profundul dezacord al membrilor sai cu privire la alegerea presedintelui Parlamentului. Criza a izbucnit din cauza reprezentantilor siiti, care nu au reusit sa-si stabileasca un candidat. Din acest motiv, desemnarea unui presedinte al Parlamentului a fost
amanata.
|
|
|