Florin Piersic este actorul pe care românii îl apreciază cel mai mult pentru ceea ce a făcut în ultimii 20 de ani, arată sondajul CURS realizat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional.
Astfel, îndrăgitul actor ocupă primul loc, cu 26,1% din opţiuni, urmat de Stela Popescu - 9,9%, Alexandru Arşinel - 8,9%, Sergiu Nicolaescu - 8,7%, Maia Morgenstern - 5,4%, Gheorghe Visu - 2,4%, Jean Constantin - 2,2%, Radu Beligan - 2,1%, Dem Rădulescu - 1,8%, Cristian Mungiu - 1,8%, Ştefan Bănică jr - 1,7%, Nicu Constantin - 1,7%, Gheorghe Dinică - 1,7%, Draga Olteanu Matei - 1,6%, Adela Popescu - 1,5%, Victor Rebengiuc - 1,4%, Ştefan Iordache - 1,0%, Adrian Pintea - 1%, Tamara Buciuceanu Botez - 1%, altul (sub 1%) - 18,1%. Sondajul CURS a fost realizat în septembrie-octombrie 2009, pe un eşantion de 1.602 persoane. Din totalul eşantionului, 69% au indicat un nume, iar 31% nici unul.
UNUL DINTRE "STRĂINII ÎN NOAPTE"
Florin Piersic, care a primit premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) (iunie 2009), a bifat, pe lunga listă a filmografiei sale, şase filme după 1989: "Rating" (2007), "Eminescu versus Eminem" (2005), "Fix alert" (2005), "Lacrimi de iubire" (serial tv - 2005), "Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea" (2003), "Ultima haltă în Paradis - tv" (2002). De aproape doi ani, Florin Piersic (alături de Emilia Popescu) joacă cu mare succes în toată ţara spectacolul "Străini în noapte" (sub îndrumarea regizorală a lui Radu Beligan), iar la sfârşitul lunii septembrie, actorul şi-a lansat primul album muzical "Hoinărind printre amintiri", album realizat în colaborare cu Dan Iagnov (compozitor), Andreea Andrei (textier), George Natsis (orchestrator) şi Ovidiu Komornyik (producător). În acest moment este implicat într-un nou proiect de film. "Am filmat în 1989-1990 rolul Iancovici - şeful unei herghelii de cai - care după 1954-1955 se-ntoarce din prizonierat, din Uniunea Sovietică, şi-şi reia viaţa cu bune şi rele în Ungaria, o poveste pe care am iubit-o pentru adevărul de viaţă ce-l conţine. Acum, acest film «Am fost cândva un călăreţ domn» îşi continuă într-un alt fel existenţa! Am fost chemat, am primit, şi-o să fiu acelaşi personaj după... 20 de ani! Când o să termin filmările vă «istorisesc» mai multe...".
"AŞ VREA SĂ ŞTIŢI CĂ LOCUIŢI ÎN INIMA MEA"
Pe Florin Piersic, rezultatul sondajului CURS nu a făcut decât să-l onoreze, "cu atât mai mult, cu cât în această «competiţie» iniţiată, propusă de Jurnalul Naţional, se află mulţi dintre colegii mei de breaslă, oameni dragi mie, colaboratori în ale teatrului şi filmului, fiecare dintre aceştia purtând dimensiunea harului lor unic. Această recunoaştere - să-i spun «sentimentală» - îmi dă cumva încă o dată certitudinea rostului meu în «cetatea vieţii» şi mai ales a scenei şi ecranului. Astfel, luminile reflectoarelor pe care le proiectează anii mei trăiţi şi - din fericire - nu consumaţi, vânturaţi ca nisipul din clepsidră, mi-au adus bucurie şi împlinire profesională. Existenţa mea artistică şi cea trăită în dimensiunea reală şi prozaică a vieţii au însemnat pentru mine totdeauna «firescul», strângerea de mână, zâmbetul sincer, vorba caldă, curată, directă. Toate s-au acumulat într-o realitate de fiecare zi, în care jucăm un rol ce uneori se moşteneşte, alteori se învaţă, se simte şi uneori se... uită! Am spus-o de multe ori, cred că port în mine trăsăturile, blândeţea sufletului mamei mele.
De câte ori m-am regăsit în vârful unor asemenea clasamente, m-am gândit - vă spun asta fără falsă modestie - că, de fapt, este vorba despre ceea ce se numeşte mai degrabă a primi un premiu de popularitate. În ciuda structurii mele profund artistice, rămân totuşi cu picioarele pe pământ. Pe de altă parte, dacă ţinem seama de faptul că aprecierea artistică implică mult subiectivism, am convingerea că tot ce am creat de reală valoare, prin rolurile pe care le-am interpretat, rămâne pe termen lung în conştiinţa publicului. Gândiţi-vă şi dumeavoastră că astăzi, la peste două decenii de când nu se mai joacă «Oameni şi Şoareci» nu puţini sunt cei care-şi aduc aminte de acest spectacol şi de partitura mea de atunci. Şi exemplele ar putea continua... Urmează să ne vedem şi auzim peste alţi douăzeci de ani ca să se confirme faptul că sentimentele şi valoarea autentică nu sunt supuse «schimbărilor de modă», n-au vârstă şi nu încărunţesc". Florin Piersic a transmis un mesaj de mulţumire tuturor celor care l-au votat: "Să trecem, zic eu - de termenii ăştia obsedanţi (sondaje - voturi), mai ales acum în aceste zile, şi să ne ascultăm inimile şi ceea ce spun ele... Pe-a mea o auziţi! Aş vrea neapărat să ştiţi că locuiţi în ea şi mi-ar plăcea să cred că m-aş putea găsi sau regăsi în «grădina» sentimentelor voastre faţă de mine! Sănătate s-avem - restul este o «Poveste» şi depinde de fiecare dintre noi ca Ea să nu se termine niciodată! Am să închei cu titlul unui film vechi american pe care-l ador: «Vă port de-a pururi în inima mea»".
"ARE O CARISMĂ EXTRAORDINARĂ, E UN PERSONAJ GREU DE UITAT"
Rezultatul sondajului CURS a fost analizat de criticul de film Irina Margareta Nistor, ea prezentând câteva posibile motive care i-ar fi determinat pe români să-l claseze pe Florin Piersic pe primul loc în topul realizat. "Florin Piersic senior, pe lângă faptul că are o carismă extraordinară, a fost suficient de prezent, din fericire, pe micile ecrane şi este un personaj greu de uitat, un remarcabil povestitor, de care nu te plictiseşti niciodată. Întruneşte frumuseţe, talent, este un orator desăvârşit, a jucat în filmele care trezesc mari nostalgii şi în plus piesa recentă pusă în scenă de maestrul Beligan «Străini în noapte» l-a readus la teatru, unde îi este în egală măsură locul. Singurul regret: că nu a făcut filme cu Noul Val, unde se preferă lansarea numelor noi, şi subliminal ca să nu se împartă gloria cu megavedete. Interesant de remarcat în sondaj că sunt cineaşti (pentru că am să-i introduc în aceeaşi categorie, chiar dacă este puţin prea vastă şi greu de definit) cu personalităţi puternice şi extrem de vii. Dintre generaţiile mai noi este totuşi trist că nu există decât doi reprezentanţi total diferiţi, Cristian Mungiu, un regizor, scenarist şi producător care ne-a adus cel mai mare premiu pentru cea de-a şaptea artă (de până acum) şi Adela Popescu, care s-a lansat cu seriale tv, fireşte, foarte urmărite, dar unde, de altfel, erau mulţi actori cam de aceeaşi vârstă şi fără acelaşi lipici la public." Irina Margareta Nistor crede că, în general, asemenea ierarhizări nu sunt foarte exacte, având în vedere faptul că nu pot fi amestecate nume ale unor actori precum Victor Rebengiuc şi Alexandru Arşinel, care aparţin unor lumi şi unor tipuri de spectacole diametral opuse. "Pe de altă parte - continuă aceasta - , este foarte îngrijorător că 31% dintre cei chestionaţi nu au putut indica nici un nume. În orice caz, celor care-şi doresc notorietatea ar trebui să le dea de gândit acest rezultat, în care multe nume se află acolo şi datorită emisiunilor sau serialelor tv, şi nu neapărat mersului la teatru sau la cinema. Pe scurt, sondajul reflectă realitatea aşa cum este ea percepută de publicul obişnuit, nu neapărat de cel foarte bun cunoscător al acestor arte. Nu pot să nu remarc prezenţa dispăruţilor, lucru care din nou spune multe despre spectatorii care îi descoperă sau îi regretă pe mulţi, doar după ce nu mai sunt. Ştim că e omeneşte şi perfect valabil inclusiv pentru rude ori prieteni. Ar mai fi de subliniat că, în general, lumea preferă actorii de comedie, dacă se poate să şi cânte cu atât mai bine, să fie eleganţi, nu foarte tineri şi să-şi respecte publicul, eventual să devine legende încă din viaţă", spune criticul de film.
Citește pe Antena3.ro