Criza politică din România a pus pe goană echipele de evaluatori ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, care au anunţat că vor relua finanţarea când vom avea un guvern legitim. Ministerul Finanţelor se împrumută pentru a acoperi găurile bugetare, iar preşedintele Băsescu vorbeşte ameninţător despre neplata la timp a pensiilor şi salariilor. În acest timp, Guvernul demis Boc îşi vede liniştit de activitate. După ieşirea PSD de la guvernare, Guvernul interimar a angajat cheltuieli de peste un miliard de lei, mai mult de jumătate din această sumă reprezentând pomeni electorale.
Într-o ţară unde salariile nu sosesc la timp, cu mitinguri şi greve la tot pasul, cu cheltuieli necontrolate şi care are nevoie de 5 miliarde de euro până la finele anului pentru a-şi finanţa existenţa, Guvernul a aruncat pe geam cu pomeni electorale totalizând 690,23 milioane de lei de la ieşirea PSD de la guvernare. Dacă adăugăm la această sumă şi cheltuielile care vin în mod "tradiţional" în această perioadă, precum subvenţiile la motorină pentru fermieri, pentru terenuri agricole sau pentru încălzire, cheltuielile guvernamentale bat bine miliardul de lei. Potrivit unei analize a Jurnalului Naţional, lista actelor normative cu impact financiar publicate în Monitorul Financiar după ieşirea PSD de la guvernare implică cheltuieli de 1,18 miliarde de lei. Noul sac al lui Moş Crăciun este Fondul de rezervă bugetară.
BUGETUL ELENEI UDREA
Dintre cheltuieli se disting 238,33 milioane de lei alocate autorităţilor locale pentru dezvoltarea infrastructurii de turism într-o ţară unde turismul este la pământ şi 153,52 milioane de lei pentru baze sportive în mediul rural pentru ţărani dornici de ceva activitate după coasă şi sapă. Suma de 238,33 milioane de lei este alocată pentru 22 de judeţe prin Hotărârea nr. 1.206 din 7 octombrie 2009 pentru modificarea anexei la HG 246/2009 pentru aprobarea susţinerii financiare a autorităţilor administraţiei publice locale, în completarea surselor proprii ale acestora, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în turism pe anul 2009. Bugetul este distribuit şi de această dată de Ministerul Turismului, unde Elena Udrea are încă de tocat zeci de milioane de euro.
Şi o face conştiincios acolo unde interesele o cer.
Ministerul Turismului a sprijinit cu 3 milioane de lei amenajarea ştrandului termal "Neptun" din Arad, unde primar este Gheorghe Falcă, finul lui Băsescu.
Cabinetul Boc a fremătat şi de grija ţăranilor care nu au unde să "tragă de fiare" sau să joace fotbal, handbal sau alte jocuri şi a repartizat 153,525 milioane de lei pentru implementarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, instituit prin Ordonanţa Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural. Fondurile se vor acorda şi ele după merite, principalul criteriu de selecţie fiind acela al apartenenţei politice. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, 52% din bani se duc către primăriile conduse de PD-L, 25% către localităţile unde primarul este de la PNL, 12% către localităţile unde primarul este PSD şi 7% în zonele conduse de UDMR. După ce s-a delectat cu sarmale la festivalul de profil de la Praid, Udrea a alocat Consiliului Local 9,1 milioane de lei pentru construcţia unui compex balnear şi pentru amenajarea unui centru de informare turistică.
POMANĂ PENTRU PROFESORI ŞI DOCTORI
Nici profesorii nu au fost uitaţi, astfel încât unităţile de învăţământ preuniversitar au primit în total 280 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal. Prin Hotărârea de Guvern numărul 1.229 din 14 octombrie, Cabinetul Boc a făcut hocus-pocus şi a scos din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului 280 de milioane de lei, pentru asigurarea cheltuielilor de personal ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, în două tranşe, una de 170 de milioane de lei şi alta de 90 de milioane de lei. Cele 170 de milioane de lei au fost direcţionate către profesorii de şcoală generală şi liceu din Bucureşti (76,8 milioane de lei), Alba (2,3 milioane de lei), Buzău (2,3 milioane de lei), Caraş (4,1 milioane de lei), Călăraşi (1,58 milioane de lei), Cluj (8,1 milioane de lei), Constanţa (13,8 milioane de lei), Dolj (13,7 milioane de lei), Gorj (2,8 milioane de lei), Harghita (2,7 milioane de lei), Hunedoara (24 milioane de lei), Ilfov (12 milioane de lei), Neamţ (4,7 milioane de lei). Alte 90 de milioane de lei au fost repartizate profesorilor din Arad (13,2 milioane de lei), Argeş (6,6 milioane de lei), Bacău (4,1 milioane de lei), Bistriţa (1,8 milioane de lei), Braşov (8,1 milioane de lei), Brăila (4,2 milioane de lei), Olt (3,4 milioane de lei), Sălaj (4,3 milioane de lei), Sibiu (6,3 milioane de lei), Suceava (20,4 milioane de lei), Timiş (5,4 milioane de lei), Vaslui (5,8 milioane de lei). 6,233 de milioane de lei au fost acordate pentru personalul din unităţile direct subordonate Ministerului Sănătăţii.
LOCUINŢE ŞI INUNDAŢII
Vasile Blaga a primit pentru locuinţe şi dezvoltare publică alte 50 de milioane de lei şi tot din Fondul de rezervă bugetară. Din banii primiţi din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, Cabinetul Boc şi-a adus aminte tocmai acum de înlăturarea pagubelor provocate de inundaţiile din luna iulie 2008. Suma de 11,785 milioane de euro este împărţită între cinci Consilii Judeţene: Suceava - 4.022.791 de euro, Maramureş - 1.387.526 de euro, Botoşani - 2.213.527 de euro, Iaşi - 2.069.124 de euro, Neamţ - 2.092.409 euro.
HRANĂ PENTRU POPOR
Guvernul a deblocat şi fondurile necesare pentru finanţarea agriculturii. Prin Hotărârea nr. 1.210 din 7 octombrie 2009, bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a fost alimentat cu 1,8 milioane de lei din veniturile obţinute din privatizare, înregistrate la Trezoreria statului, fără dobândă, pe o perioadă de un an. Suma este destinată sprijinului pentru plata sumei de 209,98 de lei/ha, reprezentând avansul de 70% din schema plăţii unice pe suprafaţă, realizat cu fonduri UE. Un alt sprijin pentru agricultori în valoare de 177 milioane de lei a fost alocat pentru subvenţionarea motorinei utilizate pentru lucrările mecanice de înfiinţare a culturilor agricole în anul 2009. În medie, fermierii vor recupera un leu/litru de motorină.
CHELTUIELI EXOTICE
Una dintre cele mai exotice cheltuieli este făcută prin HG 1.202, prin care la Secretariatul General al Guvernului se trec 7,4 milioane de lei de la capitolul "Recreere şi religie" la capitolul sprijinirea organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cele care primesc subvenţii de la stat. La 21 octombrie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani primeşte şi ea 5 milioane de lei şi tot din... Fondul de rezervă al Guvernului.
Subvenţiile din fiecare an
În fiecare an, statul pompează toamna o serie de subvenţii devenite comune: cele pentru motorina fermierilor, pentru terenurile agricole şi cele pentru producerea şi distribuţia energiei termice din marile oraşe. Fondul de rezervă bugetară şi-a făcut şi de data asta datoria şi a furnizat ajutoare de stat de 160 de milioane de lei pentru încălzirea centralizată din oraşe. Suma a fost acordată prin OUG 110 din 12 octombrie 2009. Ziua următoare, la 13 octombrie, prin HG 1.218, s-au scos din acelaşi Fond de rezervă bugetară alte 160 de milioane de lei pentru diferite societăţi de termoficare din 15 judeţe.
690 milioane de lei este suma pomenilor electorale acordate de PD-L după ce a rămas singur la guvernare
Citește pe Antena3.ro