x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fostul prefect de Ialomiţa, Marinică Cazacu, riscă puşcăria

Fostul prefect de Ialomiţa, Marinică Cazacu, riscă puşcăria

de Alexandru Boariu    |    02 Sep 2010   •   00:00
Fostul prefect de Ialomiţa, Marinică Cazacu, riscă puşcăria

Dosarul penal întocmit de DNA în iunie 2008, în care fostul prefect de Ialomiţa, Marinică Cazacu, este învinuit de o serie de abuzuri grave în retrocedarea unor terenuri agricole din zona Urziceni-Manasia, a ajuns în instanţă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul Teritorial Slobozia, au reţinut în sarcina lui Cazacu infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, determinarea la săvârşirea, fără vinovăţie, a infracţiunii de fals intelectual, folosirea unor înscrisuri falsificate la OCPI Ialomiţa, în scopul de a crea aparenţa de legalitate a activităţilor de întocmire a documentaţiei aferente emiterii titlurilor de proprietate.

Având în vedere prejudiciul imens stabilit de procurori în rechizitoriul transmis instanţei de judecată, şi anume de peste 6 milioane de euro numai în detrimentul statului, la care se adaugă prejudiciul de 1.069.846 de euro adus unor persoane private, Cazacu riscă ani buni de puşcărie. Alături de Cazacu a fost trimisă în judecată, în acelaşi dosar, Elena Brăilă, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Ialomiţa în perioada 1 ianuarie 2001-1 noiembrie 2007. Ea este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, a rezultat că în perioada ianuarie-iunie 2006, prin neîndeplinirea cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu şi nerespectarea dispoziţiilor legale privind aplicarea legilor fondului funciar, cei doi acuzaţi au determinat punerea în posesie, pe terenuri aparţinând Administraţiei Domeniilor Statului (ADS), a unor persoane neîndreptăţite, în detrimentul altor persoane fizice. Inculpaţii au acţionat astfel pentru ca terenurile respective, cu potenţial de valorificare ulterioară la preţuri mari, să revină unui grup de persoane aflate în relaţii apropiate de rudenie sau afaceri cu inculpaţii.

Astfel, cei doi inculpaţi ar fi atribuit o suprafaţă totală de 225,35 ha teren în zonele Urziceni şi Manasia, judeţul Ialomiţa, teren aparţinând ADS şi reprezentând cele mai valoroase suprafeţe cu deschidere la DN 2A (E60) unor persoane neîndreptăţite. Persoanelor respective le fuseseră reconstituite drepturile de proprietate, conform Legii 18/1991, pe alte unităţi administrativ-teritoriale decât Manasia şi Urziceni. Dar drepturile de proprietate fuseseră cesionate de cei care urmau să primească terenurile (persoane în vârstă, care aveau mare nevoie de bani) contra sumelor modice de 700- 1.000 de euro pe hectar unui grup de persoane aflate în relaţii apropiate cu inculpaţii, fapt pentru care aceştia au devenit proprietarii finali ai terenurilor cu valoare mare, susţin procurorii.

În acest scop, se arată în rechizitoriu, fostul prefect Marinică Cazacu i-a determinat pe primarii localităţilor Manasia şi Urziceni să semneze două adrese deja redactate, să procedeze la antedatarea acestora şi înregistrarea lor retroactivă, înscrisuri ce au devenit apoi "oficiale" şi, în aparenţă, emise de primăriile Manasia şi Urziceni. Prin cele două adrese se atesta, în mod nereal, solicitarea de comisiile locale de fond funciar Urziceni şi Manasia ca Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ialomiţa să întocmească fişele de punere în posesie pentru persoanele neîndreptăţite (printre care şi cele care-şi cesionaseră dreptul de proprietate) şi, în consecinţă, întocmirea titlurilor de proprietate.

Urmare a acestei activităţi infracţionale, 53 de persoane fizice care ar fi trebuit să primească în posesie terenuri pe raza celor două localităţi (Manasia şi Urziceni) au fost puse în posesie pe terenuri totalizând 50 ha, mai puţin productive, care nu prezentau interes din punct de vedere al unei eventuale valorificări imobiliare, şi anume pe raza comunei Armăşeşti, din judeţul Ialomiţa.

Contactat telefonic de Jurnalul Naţional, dl Marinică Cazacu a declarat că este nevinovat şi e hotărât să ajungă cu acest proces până la CEDO, unde sigur va avea câştig de cauză. Pe de altă parte, Cazacu spune că procurorul care i-a întocmit dosarul (Cristudor Dumitru, procuror-şef la Biroul Teritorial Slobozia al DNA - n.red.) are un interes personal în acea zonă. "Am aflat că este asociat cu o firmă care lucrează în arendă circa 2.000 de hectare acolo, în zona aceea, şi se pare că eu le-am cam stricat jucăria. Sincer, dacă ştiam asta, nu mă băgam peste ei", ne-a declarat Marinică Cazacu.

El spune că, la ultimul termen, la Judecătoria Ploieşti, unde a fost strămutat procesul la cererea sa (Dosar 3.316/312/2009), o parte din martori şi-au schimbat declaraţiile date în faţa procurorului la data cercetării penale, ceea ce îl va ajuta să-şi dovedească nevinovăţia. În fine, dl Marinică Cazacu, actualmente liderul PDL din judeţul Ialomiţa, a ţinut neapărat să precizeze: "Dacă vă uitaţi pe declaraţia mea de avere, care este publică, o să constataţi că toată averea pe care o am azi o aveam încă dinainte de anul 2005, când am intrat pentru prima oară în politică".


Terenuri valoroase atribuite ilegal unor rude, prieteni şi parteneri de afaceri
Potrivit rechizitoriului, patru din cele cinci persoane la care au ajuns, în final, terenurile mânărite de prefectul Marinică Cazacu şi de fosta directoare a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ialomiţa, Elena Brăilă, se aflau în relaţii de prietenie, de afaceri sau de rudenie cu Cazacu. Astfel, Stanciu Zisu, la care a ajuns unul dintre aceste terenuri, este un partener de afaceri al lui Cazacu. Firma SC Ciril Com SRL Ion Roată, din judeţul Ialomiţa, unde Cazacu a fost administrator înainte de a fi numit prefect, ulterior fiind înlocuit la conducerea firmei de fiul său, exploatează, în arendă, terenul lui Stanciu Zisu. De asemenea, un alt beneficiar, Petre Ştefan, deţine împreună cu Cazacu o casă de vacanţă în Moeciu şi este naşul de cununie al fiului acestuia.

Vişan Apostol, avocat, fost preşedinte al Judecătoriei Urziceni, este prieten şi naş onorific al lui Marinică Cazacu la sărbătorirea a 25 de ani de căsătorie. Frangulea Gheorghe este naşul de cununie al fiului lui Vişan Apostol. Frangulea a cumpărat terenul în cauză de la intermediarul Necula Ion, cumnatul lui, care la rândul lui îl cumpărase de la alt intermediar, care îl cesionase de la persoana împroprietărită ilegal, cu preţul subevaluat de 20.000 de euro. Apoi Frangulea a vândut terenul la preţul real al pieţei de la acea dată, şi anume cu 100.000 de euro. Frumos profit!

×
Subiecte în articol: special