O fi ea, politica, importanta, dar si circulatia prin Capitala Romaniei, in zilele Sommet-ului Francofoniei, o sa ne scoata peri albi. Totul despre un sommet care ne costa 9 milioane de euro si da trei zile libere doar bugetarilor: 27, 28, 29 septembrie. Dar si acestea urmeaza a fi recuperate.
Cititi si:● De ce la Bucuresti? ● Rute ocolitoare: Trasee RATB modificate ● Bataie de cap - Piele alba pentru Chirac ● Asfalt frantuzesc - Pregatiri de zeci de miliarde de lei ● Asistenta medicala - Sapte spitale rezervate ● Protest - Agentiile de turism cer acces la aeroport
Micul Paris, Mecca Francofoniei
Trei zile de âsommet" NU âsummit" Bucurestiul, transformat intr-o parcare uriasa, noua milioane de euro alocati din buget, strazi asfaltate pe ultima suta de metri, canale sigilate si un cuvant nou in vocabular: Sommet. Cam asta ar insemna pentru romanul de rand gazduirea in Capitala Romaniei a celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei. Presedintele Traian Basescu va fi pentru trei zile gazda Sommet-ului Francofoniei. Nu summit, cum spunem din â89 incoace oricarei intalniri la varf, intr-o engleza calchiata. N-ar fi de bon ton, taman la principala reuniune la varf a celor 63 de state (membri permanenti si observatori) ale Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF). Reuniunea este rodul unor eforturi de data mai veche ale autoritatilor romane, in special ale fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, care si-a vazut visul confirmat, la incheierea celei de-a X-a reuniuni a Francofoniei, din Ouagadougou (Burkina Faso), la 24 noiembrie 2004, cand tara noastra a fost anuntata drept gazda a viitoarei reuniuni la nivel inalt. Pentru aceasta - cel mai mare eveniment la nivel inalt organizat vreodata de tara noastra - au muncit peste 17.000 de romani, evenimentul costand 9 milioane de euro, la care se adauga finantari externe din partea guvernelor Frantei, Canadei si Elvetiei. Totul pentru a primi in cat mai bune conditii oaspeti care vin insotiti de delegatii oficiale, de sotii si de jurnalisti. UN SFERT DIN ONU. Organizatia Internationala a Francofoniei face parte din lista celor mai stufoase structuri internationale. Are 53 de membri, zece observatori, "acopera" o populatie de 710 milioane de cetateni si este dotata cu trei institutii cu rol decizional (Conferinta sefilor de Stat si de Guvern, Conferinta Ministeriala a Francofoniei si Consiliul Permanent) si un for cu functie consultativa (Adunarea Parlamentara a Francofoniei). Tari dintre cele mai diverse, de pe cinci continente, se reunesc sub umbrela acestei organizatii, toate avand in comun limba franceza. Miza o constituie promovarea reciproca, reprezentarea intereselor, sustinerea cunoasterii reciproce a culturilor. Pacea, democratia, drepturile omului, educatia, cercetarea si dezvoltarea durabila sunt alte teme "sfinte" pentru OIF, spre ele indreptandu-se preocuparea statelor membre, chiar daca multe dintre ele sunt cel putin codase la capitolul democratie si drepturile omului.
Citește pe Antena3.ro
IN PRAG DE CRIZA DIPLOMATICA
|
Libanul va fi reprezentat la nivel inalt la Sommet-ul Francofoniei, a declarat secretarul de stat in MAE Cristian Preda. Luna trecuta, Romania si Libanul erau in prag de criza diplomatica, din cauza reuniunii Francofoniei. Beirutul acuza Bucurestiul ca nu l-a invitat la Sommet pe presedintele libanez, Emile Lahoud, ci pe premierul Fouad Siniora si ameninta cu anularea participarii in cazul mentinerii invitatiei sub aceasta forma. Criza s-a pierdut pe traseu, pentru ca intre Israel si militiile libaneze siite proiraniene Hezbollah a intervenit un conflict armat.
|