x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fumu-i mic, prostia-i mare

Fumu-i mic, prostia-i mare

18 Iul 2011   •   21:00
Fumu-i mic, prostia-i mare

Un pustan, mai priceput intr-ale internetului, dar plin de minte ca broasca de par, a spart conturile de Facebook si de mail ale unor vedete cu si fara ghilimele, dudui, cantareti si fotbalisti, a supt din ele ce-a gasit mai suculent si-a trantit continutul pe propria pagina de Facebook. Conversatii private, poze topless, numere private de telefon si cam tot ce tine de viata privata a omului in spatiul virtual s-au inghesuit in fisiere fara numar, ca boabele de porumb in gramada pusa in mijlocul bataturii, sa racaie gainile printre ele. Tot ca gainile si-au intins ciocurile voluptoase sa intinda de rama oferita – pleasca – de pustanul cordit, cine altii decat amploaiatii gazetelor bulevardiere, ai postului Realitatea TV si niscai blogari fomisti. S-au inghesuit sa aiba un loc mai in fata, la teatrul barfei, au pus rau-mirositoarea placinta in ventilator, sa aiba toata lumea parte din plin si sa le aduca si lor un mic trafic, o audienta ceva pe arsita si foametea asta.

Din poanta asta proasta are multa lume de pierdut, dar unii or sa si invete ceva. Spargatorul de conturi o sa se trezeasca rapid luat de urechi, poate chiar si cu un an-doi de puscarie, iar acolo are sansa sa invete o meserie utila, poate sa se si alfabetizeze. Victimele, stupefiate ca le-au fost expusi chilotii in piata publica, dar si alte potentiale victime, vor afla ca, pe masura ce li se inmultesc prietenii pe Facebook, cresc si riscurile indiscretiei. Postul de televiziune care i-a facut propaganda hackerului trebuie sa-si incaseze o papara de la CNA, desi o amenda nu te face nici mai destept, nici mai cumpatat. Bloggerii care au preluat si difuzat sistematic indiscretiile s-ar putea trezi la randu-le acuzati de complicitate la infractiuni informatice, si vor invata la randu-le ca publi­citatea ieftina printre chilotii altora nu-ti aduce numai profit.

Fum Micul baga vedetele in ceata
Un hacker care-si spune Fum Micul a postat pe pagina personala de Facebook discutii intime si fotografii personale din mailurile si conturile de pe retelele de socia­li­za­re ale mai multor persoane publice din Romania.
Bianca Dragusanu, Andreea Esca, Diana Dumitrescu, Roxana Ciuhulescu, Rona Hartner si Costi Ionita sunt cateva vedete ale caror conturi si adrese de mail au fost sparte de Fum Micul de la sfarsitul lunii iunie pana in prezent. Politicianul Edmond Talmacean se numara si el printre cei ale caror poze de pe Facebook au aparut pe 'peretele' hacker-ului. Mailuri extrem de personale ale prezentatoarei stirilor sportive de la Pro TV Corina Caragea precum si fotografii topless, mailuri ale Simonei Balanescu si ale lui Mircea Zara au fost facute publice in ultimele zile. Creatorul de moda Razvan Ciobanu e expeditorul mai multor mailuri in care-l barfeste pe Catalin Botezatu, randuri acum expuse pe pagina de profil a Micului Fum.

Numerele de telefon ale Elenei Udrea, Andreei Marin, Andreei Esca si al Danielei Crudu au fost si ele postate pe pagina de Facebook a hacker-ului, iar fotbalistul Adi Cristea s-a ales cu contul de messenger la vedere.
Fum Micul a aparut pe Facebook in luna iunie a acestui an si a inceput 'sa se imprieteneasca' cu mai multe vedete autohtone, multe dintre ele fiind viitoare victime. Hacker-ul care declara ca are 20 de ani si locuieste in Bucuresti spune ca a vrut sa comemoreze un an de la moartea Madalinei Manole si ca face aceste dezvaluiri in memoria ei si pentru a demasca vedetele de carton de la noi.

Trustul Pro a facut plangere penala impotriva hacker-ului si a adresat o rugaminte colegilor din presa de a nu a publica informatiile obtinute prin spargerea casutelor de mail si a conturilor de Facebook pentru ca se fac astfel complici la infractiune.
• Ionela Gavriliu

S-a deschis dosar penal
'Intr-adevar, exista un dosar penal constituit in cauza in care politistii Ser­viciului Combaterea Crimi­na­li­tatii Informatice efectueaza cercetari sub coordonarea procurorului DIICOT', au declarat pentru Jurna­lul National surse politienesti. Fapta hackerului care a spart adresele de e-mail ale vedetelor Pro TV, folosindu-se de conturile lor de pe Facebook, publi­can­du-le apoi pozele si mesajele pri­va­te, intra sub incidenta Legii 161/2003, Infrac­tiuni con­tra confidentialitatii 'Art. 42. – (1) Ac­cesul, fara drept, la un sistem informa­tic constituie infractiune si se pe­dep­seste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda. (2) Fapta pre­va­zuta la alin. (1), savarsita in sco­pul obtine­rii de date informatice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. (3) Daca fapta prevazuta la alin. (1) sau (2) este savarsita prin in­cal­carea masurilor de securitate, pe­deapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani'.

'Nu va putem spune mai multe informatii, deoarece ancheta este in desfasurare. Fapta se inca­drea­za la acces neautorizat in sistem informa­tic si deocamdata tot ce va putem spune este ca incercam sa cautam cat mai multe informatii in legatura cu tot ce tine de acest caz', au declarat surse din cadrul DIICOT.
• Mara Raducanu

'Ceea ce a facut postul tv e la fel de grav ca si fapta hackerului'
'Atata vreme cat informatiile difuzate tin de intimitatea persoanei, atata vreme cat sunt detalii care privesc doar persoanele in cauza, este absolut interzis sa le oferi publicului, sa le dai pe un post de televiziune, fara sa ai acordul acestora', a declarat Narcisa Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului. Repre­zen­tanta CNA-ului sustiune ca 'gre­sea­la de a furniza pe post mesaje si foto­grafii personale este imensa si, din pacate, este facuta din ce in ce mai des. Postul acesta de televiziune, Rea­litatea TV, nu este la prima aba­tere. Din cunostintele mele a mai avut antecedente in situatii similare, incalcand codul audiovizualului. Posturile de televiziune mai recurg si la metoda camerei ascunse. Si atunci trebuie avut grija pentru a nu cadea sub incidenta Deciziei nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a continutului audio­vi­zual, privind protectia demnitatii uma­ne si a dreptului la propria ima­gine, asa cum s-a intamplat si in cazul de fata'.

Narcisa Iorga precizeaza ca 'se pot realiza astfel de inregistrari nu­mai daca informatiile obtinute ser­vesc interesului publicului si daca filma­rea nu se poate realiza decat in astfel de conditii. Hackerul acesta va raspunde penal pentru ceea ce a facut, iar postul de televiziune va trebui sa raspunda si el. Ceea ce a facut este la fel de grav ca si fapta hackerului. Pentru a se lua masuri, fie CNA-ul se autosesizeaza, fie persoanele in cau­za depun plangere sau suntem anun­tati de altii, asa cum ati procedat dum­neavoastra. M-ati anuntat pe mi­ne, eu sesizez serviciul de monitori­zare al CNA-ului, se intruneste apoi consiliul, unde trebuie sa fie mi­ni­­mum opt membri. Fiecare dintre ei, dupa ce analizeaza situatia, propu­ne o sanctiune, iar prin supunerea la vot se stabileste cea mai buna varianta'.

Potrivit regulamentului CNA, postul tv risca o amenda cuprinsa intre 5.000 si maximum 200.000 de lei noi. 'Niciodata insa nu s-a dat maximum de amenda. Cea mai mare amenda a fost atribuita postului OTV pentru publicitate politica, daca nu ma insel, 100.000 de lei.'
• Carmen Preotesoiu


O victima: 'Am gresit si eu'
Mircea Zara se numara printre victimele mai putin ghinioniste ale hackerului autointitulat Fum Micul, dupa cum ne-a declarat per­so­nal, si asta pentru ca spre deosebire de celelalte persoane pu­blice carora le-au fost sparte conturile de e-mail sau de Facebook el nu a avut pastrate in posta electronica sau in contul de Facebook fotografii sau conversatii scandaloase.

'In momentul asta ma simt ca orice persoana careia i s-a spart profilul. Sunt mai ales suparat ca nu mai pot sa comunic cu cele 5.000 de persoane pe care le aveam in baza. Recunosc, greseala a fost si din partea mea pentru ca am avut aceeasi parola la contul de Facebook si de e-mail. Dar foarte urat mi se pare ce au facut anumite ziare care au profitat de hotia unuia ca sa preia informatiile si sa faca la randul lor profit. Ma bucur ca cei din Media­Pro au facut o sesizare pentru a se demara o ancheta. Sper sa-l dea in judecata'.

Sfaturi pentru internauti
Poate parea surprinzator, dar cand vine vorba despre sfaturi pentru utilizatorii de Facebook, din partea unui expert in securitate informa­tica, pe primul loc nu stau detaliile tehnice. 'Aminteste-ti ca depinde de tine sa alegi ce si cu cine impartasesti informatiile. Gandeste inainte sa postezi, mai ales daca informatia este vulnerabila sau de natura personala', ne spune Stefan Tanase, Senior Security Researcher la Kaspersky Lab. Un alt detaliu important este acela legat de numarul de parole utilizate. Chiar daca poate parea com­plicat, este mai sigur: foloseste paro­le diferite pentru diversele con­tu­ri online pe care le gestionezi. Daca folosesti o parola universala si aceasta este furata, ai putea pierde ac­cesul la toate conturile in acelasi timp.

Popularitatea de care se bucura reteaua Facebook, peste 700 de mi­lioane de utilizatori, s-a transformat intr-un magnet pentru tot felul de creatori de malware. 'Nu da click pe aplicatii care iti promit sa-ti dezvaluie cine si cati prieteni ti-au vizionat profilul. Niciodata Facebook nu va pune la dispozitie astfel de informatii, iar toate aplicatiile care promit asta nu reprezinta decat spam sau malware', ne avertizeaza expertul firmei de securitate informatica.

De asemenea, suntem sfatuiti sa 'nu dam click' pe link-uri care par suspecte, chiar daca vin din partea prietenilor nostri din retea. Foarte multe conturi de Facebook sunt compromise prin simplul fapt ca utilizatorii dau click pe link-uri infectate, ajungand apoi sa raspandeasca, la randul lor, malware.
• Alexandru Radescu

×
Subiecte în articol: special