x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Funcționarii publici își pierd statutul și privilegiile

Funcționarii publici își pierd statutul și privilegiile

de Diana Scarlat    |    26 Iun 2025   •   00:05
Funcționarii publici își pierd statutul și privilegiile

Programul de guvernare prevede reducerea numărului de funcționari publici prin aplicarea unor evaluări bazate pe criterii de performanță.

Ideea e lăudabilă, până în punctul în care încalcă tot cadrul legislativ actual. Tocmai de aceea, noul executiv și-a propus și modificarea mai multor legi care stau în calea reformei: Legea dialogului social, Codul muncii, Statutul funcționarului public și altele. Cum aceste legi s-ar putea schimba, în condițiile actuale, doar în urma unui proces îndelungat care include dialogul cu sindicatele, schimbarea se va putea face doar dacă noul guvern va legifera prin ordonanțe de urgență, adică exact ce nu ar trebui să se întâmple într-un stat democratic. Sindicaliștii din administrația publică se pregătesc de organizarea unor proteste, fac noi alianțe, inclusiv cu patronatele care nu au legături cu executivul, spunând că se încearcă o și mai gravă politizare a acestui sector bugetar, nicidecum economisirea banilor pentru bugetul statului.

Sindicatele revoltate de prevederile noului program de guvernare au tras concluzia că documentul care ar trebui să reformeze România din temelii e scris „pe genunchi”, având un limbaj pe care mulți nu și l-ar permite nici măcar în ședințele de sindicat, fără soluții tehnice concrete sau o analiză a cadrului legislativ care să evidențieze problemele ce apar la o eventuală aplicare a măsurilor propuse. Însă mai apar și termeni preluați din regulamentele unor instituții internaționale, fără a se explica de ce au fost introduși, în ce context și cu ce scop. 

O astfel de situație este legată de „indicatorii de performanță” care apar la mai multe capitole din programul de guvernare, fără a se explica măcar faptul că România aderă la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar regulamentul organizației este bazat pe un sistem de evaluare cu indicatori de performanță pe care noi nu l-am avut până acum.

Pornind de la acest deziderat de a ne alinia la criteriile OCDE, cei care au elaborat programul de guvernare au prevăzut „subțierea” aparatului bugetar din România prin eliminarea funcționarilor publici care nu vor atinge performanțele dorite de executiv. Din nou, ideea e foarte bună, doar că se bate cap în cap cu legea care prevede statutul funcționarului public inamovibil. Tocmai de aceea, în programul de guvernare este prevăzută și modificarea cadrului legislativ. 

La capitolul VI - „Modificarea legislației generale care să susțină reformele” apar următoarele puncte: „23.Revizuirea statutului funcționarilor publici și a celor parlamentari; 24.Revizuirea Codului muncii; 25.Dezvoltarea unui sistem de evaluare a funcționarilor, mai simplu și direct legat de indicatorii de performanță ai managementului, respectiv cu impact direct în relația de muncă cu instituția; 26.Dezvoltarea unui sistem mai simplu și mai eficient de evaluare periodică a indicatorilor de performanță pentru conducerile instituțiilor; 27.Revizuirea legii dialogului social; 28.Revizuirea contractelor colective de muncă care prevăd drepturi exagerate”. Toate acestea vor elimina absolut tot ce s-a obținut în ultimii 35 de ani prin dialog social și luptă sindicală.

Reforma, încurcată de cadrul legal

În acest punct intervine o problemă de legalitate și de constituționalitate, pentru că modificarea în Parlament s-ar putea face peste cel puțin un an, dacă se vor respecta toate procedurile prevăzute tot de legislația în vigoare. Sindicatele din administrația publică au ajuns la concluzia că executivul va aplica totul pe repede-înainte, prin ordonanțe de urgență care vor modifica legile organice. Dar nu ar fi singura problemă de legalitate și de constituționalitate pe care o presupune aplicarea actualului program de guvernare, pentru că sindicaliștii au mai observat o tendință extrem de nocivă: prin toate aceste măsuri este foarte posibil să nu se obțină economia dorită la bugetul statului, dar să se generalizeze și să se permanentizeze politizarea funcțiilor publice, astfel încât partidele care ajung la putere să dețină controlul absolut asupra angajaților din toate instituțiile.

„E lucrul pe care l-am sesizat noi de foarte mult timp: tot ce îi preocupă este identificarea unei modalități de a destructura orice formă de muncă prin care nu pot deține controlul politic. Economii la buget nu se vor face, așa cum nu s-au făcut prin ordonanțele trenuleț, în ultimii 6 ani. Statul sifonează banii pe alte căi, nu pe salariile funcționarilor publici. Vor să schimbe și Codul muncii, și Legea funcționarului public, și Legea dialogului social, astfel încât să ajungă să numească doar politic oameni în funcții. Continuă protecția posturilor politice. Tot ce înseamnă conceptul de stabilitate a funcției publice și de protecție în fața numirilor politice a fost știrbit, de la an la an, iar din ceea ce vor să facă acum se va generaliza această practică”, a explicat, pentru Jurnalul, Bogdan Șchiop, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), afiliată la confederația „Cartel Alfa”.

Mai rău decât în Guvernul Boc

Liderul sindical a mai comentat că o situație atât de gravă nu a mai existat niciodată, nici în timpul guvernării Năstase, nici măcar în timpul Guvernului Boc, iar multe dintre măsurile nocive de atunci se regăsesc în actualul program de guvernare, diferența față de perioadele anterioare fiind exact slăbirea forței sindicale, prin modificările legislative din ultimii 15 ani. Astfel, executivul are „mână liberă” să face orice, fără a i se mai putea opune, prin proteste, sindicatele. 

„Nu am fost într-o situație atât de rea de când suntem. Diferența între ce s-a întâmplat rău în trecut și ce avem acum este că sunt niște personaje care se îmbracă în steagul Uniunii Europene, dar aplică măsuri demne de Coreea de Nord. Sunt slab pregătiți, rău intenționați și aroganți. E combinația perfectă pentru dezastru. Mai grav este că oamenii care au scris acest program de guvernare vor analiza performanța unui om cu școală. Așa povestesc eu la terasă, cu prietenii: vom face, vom drege. Nici măcar nu au un limbaj adecvat pentru un astfel de document”, spune Bogdan Șchiop. 

Printre cele mai grave acțiuni anunțate de actualul executiv este guvernarea prin ordonanțe de urgență. „Se va face totul prin ordonanțe de urgență pentru a modifica legile organice care nu le convin. Noi avem și acum Codul administrativ care a rămas ordonanță de urgență. Nici în ziua de astăzi nu există o lege organică, votată de Parlament. E luată în colimator din nou administrația publică, deși s-a făcut o reformă anul trecut. Nu știu de unde mai vor să reducă. Vom începe acțiunile de protest, dar este o frică imensă în rândul oamenilor, mai ales pentru că totul e lăsat la decizia angajatorului politic. Vor fi slăbite și mai mult instituțiile”, a mai declarat președintele FNSA.

Unii sindicaliști își critică și colegii, explicând că au ajuns să colaboreze direct cu executivul, deci nu mai pot ieși în stradă, pentru a apăra drepturile angajaților. Dar mai există o posibilitate de refacere a alianțelor, astfel încât protestele să fie organizate de sindicate împreună cu patronatele care se opun programului de guvernare și executivului.

Problema persoanelor cu handicap are o bază reală

În programul de guvernare apare și o formulare care a ridicat multe semne de întrebare, inclusiv la audierea noului ministru al Muncii, Florin Manole, care nu a știut cum să explice „reducerea numărului de persoane cu dizabilități”. Sindicaliștii din administrația publică spun că este o  problemă reală, legată de corupție, în sfera asistenței sociale, iar numărul mare de persoane care au obținut bani și alte privilegii pentru un handicap inexistent, cu ajutorul asistenților sociali, nu consumă doar sumele care le sunt alocate ca ajutoare sociale, ci susțin inclusiv un număr enorm de asistenți personali, asimilați funcționarilor statului.

Așa se explică supraîncărcarea acestui sector bugetar, din care dacă s-ar elimina asistenții sociali plătiți de primării și s-ar reevalua cazurile persoanelor cu dizabilități, s-ar reduce semnificativ cheltuirea banilor publici. Dar și aici este un cerc vicios, pentru că evaluările le fac aceiași asistenți sociali ai primăriilor, adică beneficiarii faptelor de corupție. Din calculele sindicaliștilor din administrația publică reiese că la nivel de țară ar fi peste 60.000 de posturi ocupate prin această metodă, salariile fiind plătite de administrațiile locale.

Pe de altă parte, multe persoane cu dizabilități sunt chinuite de mai mulți ani, chemate la comisiile de evaluare, deși au membre amputate sau alte probleme grave. Unora nici măcar nu li se acordă gradul de handicap real, pentru a nu putea beneficia de ajutor din partea statului. Noua măsură din programul de guvernare ar putea să-i afecteze mai mult pe cei deja ignorați de stat, în timp ce exact cei care au beneficiat pe nedrept de ajutoare le-ar putea menține, pe baza corupției din sistem.

Poliția locală, adusă la egalitate cu cea națională

O prevedere a programului de guvernare este legată de Poliția locală, care ar trebui să fie adusă cumva la egalitate cu cea națională. De fapt, nu este vorba despre atribuții, pentru că funcționarii angajați în instituția numită „Poliția locală” nu au nicio legătură cu pregătirea specifică polițiștilor, chiar dacă au absolvit o facultate creată pentru această nouă profesie – secția Poliție locală din cadrul facultăților de Drept. Egalizarea ar urma să se facă doar la nivelul de salarizare, pentru că veniturile polițiștilor locali sunt de două sau de trei ori mai mari decât ale celor din MAI.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×