x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Funeriu a politizat învâţământul

Funeriu a politizat învâţământul

de Carmen Dragomir    |    Petru Zoltan    |    07 Feb 2012   •   21:00
Funeriu a politizat învâţământul

Zilnic iese in strada sa isi strige nemultumirea cu privire la masurile pe care si le-a asumat pana acum Guvernul de la Bucuresti. Imbracata gros si cu fesul tras pe frunte, pentru invatatoarea Ramona Mangu este a 25-a zi de proteste. In timp ce isi aranja cu o mana esarfa tricolora de la gat, cu cealalta tinea o coala de hartie pe care era scris un mesaj sugestiv: 'Tampita formata in scoala roma­neasca'.

Intrebata ce semnifica me­sajul pe care il afiseaza cu mandrie, femeia a spus revoltata: 'Daca scoala romaneasca naste tampiti, inseamna ca suntem cu totii un popor de tampiti si cu atat mai mult, cei care sunt in Parlament. Nu spun eu asta. A spus-o domnul presedinte Traian Basescu. Eu doar am redat un citat'. Insa, a tinut sa-i reaminteasca pre­sedintelui ca educatia din Romania a dat oameni de mare valoare. 'Daca domnul presedinte sau cei de la PDL sau chiar si EBA, fac afirmatii de genul succesuri, inseamna ca avem si esece. Sau daca domnul ministrul al Educatiei imi spune ca substantivul coleg este de gen neutru, atunci despre ce tampiti vorbim?'

Ramona Mangu crede ca oamenii isi doreau sa iasa in strada sa protesteze pentru ca nu mai exista comunicare intre Guvernul Boc si societatea civila, intre politic si cetateni. 'Dar nu aveau curajul sa o faca. Le lipsea solidaritatea.' Dupa demiterea lui Raed Arafat s-a nascut o flacara care a prins viata datorita protestelor care s-au extins rapid la nivel national. Nemultumirea oamenilor era inevitabila. In paralel cu functia de invatatoare la Scoala Ge­nerala nr. 2 Jilava, ea a fost desemnata si lider de sindicat pe judetul Ilfov. Legat de Legea educatiei adoptata la 1 ianuarie 2011, in mandatul mi­nis­trului Daniel Funeriu, tanara inva­ta­toare este foarte nemultumita, deoarece prin acest act normativ s-au politizat institutiile de inva­ta­mant romanesc.

Inainte de a fi adoptata, Legea educatiei a fost trimisa in scoli. Profesorii au trimis mai multe propuneri de imbunatatire a actului normativ, dar se pare ca nu au fost lua­te in calcul. 'Cele mai dezastruoase articole au legatura cu componenta consiliilor de administratie ale unitatilor scolare. Se vede clar ca in forma actuala s-a dorit de fapt politizarea sistemului de in­va­ta­mant. De asemenea, in momentul in care a aparut Legea 1 din 2011 a fost abrogata vechea lege a educatiei. Dar in teritoriu ministrul Funeriu a transmis un ordin in care se preciza ca de fapt se aplica legea abrogata. Au fost momente din ianuarie pana in septembrie cand noi nu stiam pe ce lege functionam.' O alta anomalie se intampla la liceele profesionale din judet, unde profesorii sunt obli­gati sa-i indrume pe elevii de clasa a noua catre clasele profesionale.

Insa, cea mai mare nemultumire a Ramonei Mangu este legata de faptul ca nu se mai respecta Constitutia, care a fost redusa doar la asumarea legilor, fara a mai fi respectate celelalte drepturi garantatea de aceasta. Femeia sta si se intreaba dezamagita, care ar mai fi rolul Parlamentului daca nu se dezbat legi. 'Nu au fost votate legile care au afectat toate cate­goriile sociale. Ele au fost asumate. Ma intreb: acesti parlamentari vo­teaza la ordin politic, sau printr-un mandat dat de alegatorii din fiecare colegiu?'

×
Subiecte în articol: special