x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Galatenii au inceput sa-si caute mortii

Galatenii au inceput sa-si caute mortii

de Erik Hoosz    |    16 Iul 2005   •   00:00
Galatenii au inceput sa-si caute mortii

O parte din sinistratii din judetul Galati au inceput sa-si caute mortii. Altii raman inca refugiati in podurile caselor. Dezastrul provocat de revarsarea Siretului a continuat si ieri, dar oamenii asteapta ziua in care apele se vor retrage.

Pentru zeci de sateni din Sendreni, noaptea de joi spre vineri a fost una de veghe. Adunati in jurul focurilor, localnicii au pazit stavilarul format din saci de pamant ridicat in calea apelor Siretului. Oamenii au avut insa norocul sa respire usurati in zori, pentru ca temuta viitura nu a fost atat de mare pe cat se astepta. Apa Siretului a acoperit o portiune din drumul care leaga Sendreniul de municipiul Galati, dar nu a facut alte pagube si dupa cateva ore s-a retras.

BLOCATI. Siretul ramane totusi un pericol pentru cei care traiesc pe malurile sale. Localitatea Namoloasa este inconjurata de ape de mai multe zile. Din cele 2.216 persoane din comuna, in noaptea dinaintea viiturii au fost evacuate 600. Restul au refuzat sa-si paraseasca gospodariile si s-au refugiat in podurile caselor sau chiar pe acoperisurile acestora. Lipsiti de curent electric, oamenii nu au nici provizii sau apa potabila. In zona a ajuns ieri-dimineata si prefectul judetului Galati, Mihai Capra, incercand sa-i convinga pe localnici sa-si paraseasca gospodariile.

La primele ore au plecat spre Namoloasa si cateva dube incarcate cu apa minerala pentru sinistrati. O situatie speciala este cea a primarului comunei Namoloasa, Valerian Todita, care este paralizat si a refuzat sa-si paraseasca gospodaria. "Este in casa, in pat. Nu vrea sa plece. Acum situatia de aici, de la Namoloasa, este oarecum mai buna. Asteptam sa se retraga apele. Intre timp incercam sa-i ajutam pe oameni cu ce putem, cu apa, mancare si medicamente. Sunt jandarmi in comuna care pazesc locuintele celor care au plecat din calea apelor", a declarat prefectul Mihai Capra.

INGROPAT IN MAL. Satenii din Torcesti s-au intors ieri sa vada pagubele produse de viitura de joi, dupa ce echipele de interventie plecasera in cautarea supravietuitorilor cu barci de la Garnizoana Braila. Multe persoane refugiate in podurile caselor si in pomi au fost salvate de barcile care au umblat pe ulitele satului. Familia lui Costica Druta s-a intors la gospodaria pe care au lasat-o de frica puhoaielor. Dupa ce fusesera alertati in urma cu doua zile, sotia si copilul barbatului s-au adapostit la rudele din Umbraresti. Costica Druta ramasese sa-si pazeasca gospodaria. Dar a cazut prada apelor. Pe ulita spre casa, oamenii s-au lovit ieri de trupul barbatului, ingropat de mal. Reprezentantii Comitetului Local de Aparare au transportat corpul neinsufletit la morga Sipitalului din Ivesti. Aceasta este prima victima a inundatiilor din judetul Galati.

COMANESTI, IN PERICOL. Ploile torentiale care au continuat si ieri-dimineata au afectat digurile de protectie de pe malul Trotusului. Locuitorii orasului Comanesti risca sa fie din nou inundati daca se produce o noua viitura. "Digurile de protectie ale orasului Comanesti, respectiv placile de beton, au fost luate de viituri, iar apa a inceput sa sape in malul de pamant. La ora actuala, orasul nu are apa potabila si, partial, este lipsit de curent electric", a precizat primarul din Comanesti. Potrivit autoritatilor locale, in Comanesti au fost afectate de inundatii aproximativ 1.000 de persoane ale caror locuinte au fost inundate de apele iesite din matca.

SINISTRATII, CALCATI DE HOTI
Localnicii din satul vrancean Vadu Rosca, acoperit de ape in urma cu doua zile, au descoperit ieri doi barbati care voiau sa fure sacii de grau din casele inundate. Oamenii i-au prins pe talhari si i-au "escortat", inarmati cu furci si bate. Cei doi au fost dusi la politie intr-o caruta si altoiti pe spinare cu batele. Hotii aproape ca au fost linsati de multime pana au ajuns pe mana politistilor. Localitatea Vadu Rosca a fost acoperita de ape incepand de joi seara si mai multe persoane din aceasta localitate au fost date disparute. "Oamenii s-au ratacit unii de altii si spun celor care ii salveaza ca sunt persoane care s-au inecat. Pentru a declara cu certitudine ca au decedat, trebuie mai intai gasite cadavrele", a spus subprefectul Manole Merchea.

Cernavoda - Centrul orasului a fost inundat


Orasul Cernavoda si cateva localitati invecinate au fost afectate din nou de precipitatiile abundente care au inregistrat peste 100 de litri/mp. In Cernavoda, torentele s-au adunat in zona centrala, apa a patruns in mai multe case si magazine, iar trei strazi s-au surpat. Oamenii s-au mobilizat imediat si au inceput sa evacueze apa si malul.

CASA PRABUSITA. O casa din chirpici s-a prabusit dupa ce temelia a fost afectata de viitura, dar o batrana si un copil care locuiau in ea au reusit sa se salveze. Este pentru a doua oara in ultima saptamana cand furtuna se abate asupra orasului Cernavoda. Ploaia a mai produs pagube in localitatile Tortomanu, Faclia, Mircea Voda si Stefan cel Mare. La Faclia, 16 case si 7 fantani au fost inundate si mai multe gradini si hectare de teren au fost acoperite de ape.

SPRIJIN. De la inceputul lunii iulie, 10 localitati constantene au fost afectate de inundatii, iar in prezent autoritatile lucreaza la intocmirea unei situatii a pagubelor produse de ploile torentiale. Prefectura Constanta a solicitat agentilor economici sprijin pentru ajutorarea sinistratilor din Constanta si din tara. Mai multe firme, dar si Consiliul Local Mangalia s-au oferit sa ajute cu bani localnicii, dar si cu alimente. In municipiul Constanta au fost instalate corturi unde se pot oferi ajutoare pentru cei afectati de inundatii, iar cei care doresc pot dona haine si mobila. (Mariana Craciun)

Aiud - CFR au fost scoase vinovate


NEGLIJENTA. Daca responsabilii de la CFR isi faceau treaba, pagubele produse de furia apelor nu mai erau atat de mari
Una din cauzele inundatiilor produse in Aiud, cea mai afectata localitate din judetul Alba, este aceea ca un pod feroviar de la periferia municipiului nu era decolmatat de peste zece ani. Autoritatile din Alba au stabilit ca podul peste Valea Aiudului nu a permis preluarea intregii ape pluviale, care s-a revarsat peste calea ferata si a provocat intreruperea circulatiei feroviare intre Teius si Aiud. Potrivit subprefectului de Alba, Clement Negrut, podul se afla in administrarea Companiei CFR care avea obligatia sa decolmateze zona 20 de metri in amonte si 20 de metri in aval.

VINOVATI. Viceprimarul municipiului Aiud, Kriszitian Kovatz, a declarat ieri ca reprezentantii zonali ai CFR au fost somati in mai multe randuri sa decolmateze podul, dar aceste demersuri nu au avut nici un rezultat. Directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba, Traian Mates, a precizat ca, in urma cu doi ani, autoritatile au decolmatat intreaga vale, insa nu au putut interveni in zona podului, deoarece legea le interzice. "Ni s-a interzis sa ne apropiem de pod. Asa prevede si legea. Reprezentantii CFR ne-au spus ca lucrarile noastre ar putea afecta infrastructura feroviara", a adaugat Mates. (Lucian Dobrater)

Bacau - Copil luat de viitura


Un copil de 9 ani, din Targu Ocna, a fost dat disparut ieri dupa ce a fost luat de ape. Corpul sau nu fusese inca gasit ieri seara, asa ca, oficial, micutul nu poate fi declarat decedat. Prefectul de Bacau, Gabriel Berca, a spus ca pana la ora actuala doar o persoana a fost declarata moarta oficial si ca celelalte persoane luate de ape sunt date disparute.

Autoritatile au continuat sa trimita cu elicopterele alimente si apa la cei aproximativ 5.000 de oameni din localitatile Asau, Agas, Balatau si Slanic Moldova, izolate de apele revarsate. Aici, de frica apelor, oamenii s-au refugiat in podurile caselor, la rudele ale caror locuinte nu au fost atat de mult afectate sau in gara. Oamenii spun ca aproape nu mai au ce manca, in conditiile in care magazinele din zonele respective sunt aproape goale si nu mai pot fi aprovizionate, pentru ca localitatile sunt inconjurate de ape.
×
Subiecte în articol: eveniment s-au oamenii să-şi