O parte din sinistratii din judetul Galati au inceput sa-si caute mortii. Altii raman inca refugiati in podurile caselor. Dezastrul provocat de revarsarea Siretului a continuat si ieri, dar oamenii asteapta ziua in care apele se vor retrage.
Pentru zeci de sateni din Sendreni, noaptea de joi spre vineri a fost una de veghe. Adunati in jurul focurilor, localnicii au pazit stavilarul format din saci de pamant ridicat in calea apelor Siretului. Oamenii au avut insa norocul sa respire usurati in zori, pentru ca temuta viitura nu a fost atat de mare pe cat se astepta. Apa Siretului a acoperit o portiune din drumul care leaga Sendreniul de municipiul Galati, dar nu a facut alte pagube si dupa cateva ore s-a retras. BLOCATI. Siretul ramane totusi un pericol pentru cei care traiesc pe malurile sale. Localitatea Namoloasa este inconjurata de ape de mai multe zile. Din cele 2.216 persoane din comuna, in noaptea dinaintea viiturii au fost evacuate 600. Restul au refuzat sa-si paraseasca gospodariile si s-au refugiat in podurile caselor sau chiar pe acoperisurile acestora. Lipsiti de curent electric, oamenii nu au nici provizii sau apa potabila. In zona a ajuns ieri-dimineata si prefectul judetului Galati, Mihai Capra, incercand sa-i convinga pe localnici sa-si paraseasca gospodariile. La primele ore au plecat spre Namoloasa si cateva dube incarcate cu apa minerala pentru sinistrati. O situatie speciala este cea a primarului comunei Namoloasa, Valerian Todita, care este paralizat si a refuzat sa-si paraseasca gospodaria. "Este in casa, in pat. Nu vrea sa plece. Acum situatia de aici, de la Namoloasa, este oarecum mai buna. Asteptam sa se retraga apele. Intre timp incercam sa-i ajutam pe oameni cu ce putem, cu apa, mancare si medicamente. Sunt jandarmi in comuna care pazesc locuintele celor care au plecat din calea apelor", a declarat prefectul Mihai Capra. INGROPAT IN MAL. Satenii din Torcesti s-au intors ieri sa vada pagubele produse de viitura de joi, dupa ce echipele de interventie plecasera in cautarea supravietuitorilor cu barci de la Garnizoana Braila. Multe persoane refugiate in podurile caselor si in pomi au fost salvate de barcile care au umblat pe ulitele satului. Familia lui Costica Druta s-a intors la gospodaria pe care au lasat-o de frica puhoaielor. Dupa ce fusesera alertati in urma cu doua zile, sotia si copilul barbatului s-au adapostit la rudele din Umbraresti. Costica Druta ramasese sa-si pazeasca gospodaria. Dar a cazut prada apelor. Pe ulita spre casa, oamenii s-au lovit ieri de trupul barbatului, ingropat de mal. Reprezentantii Comitetului Local de Aparare au transportat corpul neinsufletit la morga Sipitalului din Ivesti. Aceasta este prima victima a inundatiilor din judetul Galati.
Citește pe Antena3.ro
SINISTRATII, CALCATI DE HOTI
|
Localnicii din satul vrancean Vadu Rosca, acoperit de ape in urma cu doua zile, au descoperit ieri doi barbati care voiau sa fure sacii de grau din casele inundate. Oamenii i-au prins pe talhari si i-au "escortat", inarmati cu furci si bate. Cei doi au fost dusi la politie intr-o caruta si altoiti pe spinare cu batele. Hotii aproape ca au fost linsati de multime pana au ajuns pe mana politistilor. Localitatea Vadu Rosca a fost acoperita de ape incepand de joi seara si mai multe persoane din aceasta localitate au fost date disparute. "Oamenii
s-au ratacit unii de altii si spun celor care ii salveaza ca sunt persoane care s-au inecat. Pentru a declara cu certitudine ca au decedat, trebuie mai intai gasite cadavrele", a spus subprefectul Manole Merchea.
|
Cernavoda - Centrul orasului a fost inundat
Orasul Cernavoda si cateva localitati invecinate au fost afectate din nou de precipitatiile abundente care au inregistrat peste 100 de litri/mp. In Cernavoda, torentele s-au adunat in zona centrala, apa a patruns in mai multe case si magazine, iar trei strazi s-au surpat. Oamenii s-au mobilizat imediat si au inceput sa evacueze apa si malul.
Aiud - CFR au fost scoase vinovate
NEGLIJENTA. Daca responsabilii de la CFR isi faceau treaba, pagubele produse de furia apelor nu mai erau atat de mari |
Bacau - Copil luat de viitura
Un copil de 9 ani, din Targu Ocna, a fost dat disparut ieri dupa ce a fost luat de ape. Corpul sau nu fusese inca gasit ieri seara, asa ca, oficial, micutul nu poate fi declarat decedat. Prefectul de Bacau, Gabriel Berca, a spus ca pana la ora actuala doar o persoana a fost declarata moarta oficial si ca celelalte persoane luate de ape sunt date disparute. Autoritatile au continuat sa trimita cu elicopterele alimente si apa la cei aproximativ 5.000 de oameni din localitatile Asau, Agas, Balatau si Slanic Moldova, izolate de apele revarsate. Aici, de frica apelor, oamenii s-au refugiat in podurile caselor, la rudele ale caror locuinte nu au fost atat de mult afectate sau in gara. Oamenii spun ca aproape nu mai au ce manca, in conditiile in care magazinele din zonele respective sunt aproape goale si nu mai pot fi aprovizionate, pentru ca localitatile sunt inconjurate de ape.