x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gheorghe Zamfir la 70 de ani

Gheorghe Zamfir la 70 de ani

de Luminita Ciobanu    |    20 Apr 2011   •   18:53
Gheorghe Zamfir la 70 de ani
Sursa foto: Arhiva personală Gheorghe Zamfir/

La 23 aprilie, an de an, creştin ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheor­ghe, purtătorul de biruinţă. Aşa cum cel mai la îndemână nume feminin este Maria, în privinţa prenumelor bărbăteşti, Gheorghe este numele de botez cel mai utilizat de români, alături de Ion, Ioan, Constantin şi Vasile.

Care este cel mai cunoscut român care poartă numele Gheorghe? Nu e greu de răspuns. O simplă căutare pe Google va face lumină: Gheorghe Zamfir. Numele Maestrului e menţionat în „aproximativ 1.660.000 (de) rezultate”...

La 6 aprilie, Maestrul Gheorghe Zamfir a împlinit 70 de ani. Banca Naţională a României l-a omagiat, cu o seară înainte muzicianul susţinând aici un concert alături de taraful domniei-sale „Magic of Zamfir”.

Miercuri, 6 aprilie însă, pentru maestrul Zamfir a fost o zi specială, sărbătorită în compania prietenilor. Şi atât. Nimeni nu şi-a prea adus aminte de Gheorghe Zamfir cel care n-a încetat vreo clipă să fie un mare ambasador al României. El a dus peste mări şi  ţări întreaga fiinţă a poporului român. Chiar dacă a trăit departe de glie ani de-a lungul, în exil, niciodată nu i-a uitat pe cei de acasă. Prin naiul său a avut aproape cântecul ciocârliilor, bocetul din doinele de jale, clinchetul cristalin al izvoarelor de la munte ori viforul din iernile de altădat’. Prin genialitatea sa, a ridicat publi­cul în picioare, pe mari scene din lume. Iar publicul l-a răsplătit. A plâns alături de el, chiar dacă nu cunoştea limba română, pentru că a înţeles glasul acestui instrument străvechi. N-a fost greu fiindcă, prin măiestria lui Gheor­ghe Zamfir, naiul a ştiut să doinească româneşte, să plângă, să imite tri­lurile păsărilor din codrii carpatini... 

Prin Gheorghe Zamfir, naiul a devenit un instrument sacru, un instrument transcedental, o continuă rugă către Dumnezeu.  Naiul şi Zamfir s-au contopit. Au devenit o singură fiinţă. Poate, tocmai de aceea, în America, naiul, Flute de Pan, a devenit Zamfir, iar instrumentul a primit numele geniului care i-a reinventat sunetul. Zamfir şi naiul sunt un tot. Când spui Gheorghe Zamfir auzi naiul iar când spui nai, gândul te duce la maestrul Gheorghe Zamfir. Un muzician complet, care reuşeşte să stârnească emoţie şi să ridice publicul în picioare, la fiecare concert! La mulţi ani, Maestre!

×
Subiecte în articol: special