Greviștii nu sunt de aceeași părere cu ministrul Deca, arătând că sunt multe motive de nemulțumire și în noua ofertă venită din partea Guvernului. Personalul didactic auxiliar și cel nedidactic a fost uitat de membrii Guvernului. Dacă va continua situația de criză, încă e pusă sub semnul întrebării „rotativa guvernamentală”, care ar trebui să aibă loc astăzi.
Guvernul a lucrat și în weekend, sperând să poată pune capăt grevei generale din Educație. O nouă Ordonanță de Urgență prevede o creștere salarială de 25% imediat și acordarea a 50% din majorarea prevăzută în Legea salarizării, începând cu ianuarie 2024. Executivul a mai oferit și o primă anuală de 1.500 de lei net, condiția aplicării acestor majorări fiind încetarea grevei. Răspunsul din partea sindicatelor este așteptat astăzi, până la ora 10.00, pentru a se merge înainte cu „rotativa guvernamentală”.
„Astăzi, în ședința de Guvern, s-a adoptat o ordonanță de urgență care este necesară, având în vedere cele trei săptămâni afectate de protest. Această ordonanță este necesară și dacă mâine toți profesorii ar reveni în clasă”, a declarat ieri ministrul Educației, Ligia Deca, după ședința de Guvern care s-a terminat la ora 11.00. Aceasta s-a arătat încrezătoare în decizia sindicatelor de a înceta protestul, în urma noii oferte venite din partea Executivului. Dar protestatarii sunt în continuare nemulțumiți și cei mai mulți sunt hotărâți să nu încheie protestul, chiar dacă liderii de sindicat ar vrea să „cadă la pace” cu Guvernul.
Bancuri pe seama Ordonantei
Printre cei mai hotărâți să continue greva sunt profesorii din județele Suceava, Iași, Maramureș și Harghita, care au avut și cel mai mare procent de protestatari, în această perioadă. „Încetarea grevei nu poate fi o simplă declarație a liderilor, în niciun caz. De fiecare dată se votează. Ni se trimite materialul și merge foarte repede, cu ajutorul tehnologiei. Votează toți membrii de sindicat din țară și se face imediat centralizarea. În urma discuțiilor, atmosfera este de respingere a Ordonanței de Urgență. În primul rând, creșterile salariale se referă doar la personalul didactic. Pentru didactic auxiliar și nedidactic sunt prevăzute separat niște sume pentru formare profesională. La nedidactic cred că e foarte util dacă se schimbă softul la mătură”, a explicat, pentru Jurnalul, un sindicalist din Maramureș.
Printre glumele pe care le mai fac protestatarii este și una care spune că acele cursuri de formare profesională a personalului nedidactic sunt necesare pentru a putea fi înlocuiți profesorii, după ce vor fi dați afară. „Dacă vedem cum Guvernul insistă să le dea vouchere pentru cursuri de formare profesională femeilor de serviciu și portarilor, ne putem imagina doar că vor să-i angajeze în locul nostru, după ce ne vor da afară. Și așa am văzut că mulți cred că munca profesorului e doar de supraveghere a copiilor în clasă, cât sunt părinții plecați la muncă”, spune un sindicalist de la Iași.
Hotărâți să continue și săptămâna aceasta
Nici cei din Suceava nu par a fi dispuși să cedeze. „Nu înțelegem de ce membrii guvernului au dat acele declarații, pentru că liderii de sindicat nu pot încheia greva fără acordul nostru. Nu înțelegem pe ce se bazează. Noi am răspuns toți: da, continuăm! Ce putem spune despre Ordonanță? Nimic nou sub soare, în acest proiect. Aceeași bătaie de joc. Din acest proiect nu reiese nici măcar faptul că ar exista doar două tranșe. În textul Ordonanței se specifică doar atât: «... iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării». Nu este specificat clar când vor fi celelalte etapizări și termenele lor de aplicare. Mențiunea referitoare la salariul pentru debutanți - să fie egal cu salariul mediu pe economie - a rămas tot în nota de fundamentare”, spune și un profesor din județul Suceava.
La neîncrederea și nemulțumirile protestatarilor se adaugă și incertitudinea referitoare la viitorul vot din Parlament, pentru că Ordonanța de Urgență, chiar dacă se aplică imediat, trebuie să devină lege, fiind votată de parlamentari. Profesorii care vor continua protestul spun că se așteaptă la o răsturnare de situație și după „rotativa guvernamentală”, mai ales pentru că această săptămână este decisivă atât din punctul de vedere al schimbării Guvernului, cât și pentru a încheia anul școlar și a se susține examenele finale. După ce se va trece de acest „hop”, noul Guvern și Parlamentul ar putea să revină asupra deciziei luate de actualul Executiv, dar va fi prea târziu pentru a declanșa noi proteste.
Decizii luate „din mers”
Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a încheia anul școlar și a se susține examenele finale, chiar și acolo unde o parte din profesori au fost sau rămân în grevă: s-au decalat perioadele de înscriere la examene, mediile se pot încheia cu două note, examenul pentru clasa a VI-a a fost eliminat.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a anunțat, ieri, că înscrierile la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională se prelungesc, la fel ca şi termenul până la care elevii trebuie să aibă media încheiată, dar numai pentru cei din anii terminali. „Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a explicat ministrul.
Ministerul nu a modificat calendarul examenelor săptămâna trecută, așteptând să se încheie conflictul cu profesorii fără a se face schimbări, iar fiecare modificare se ia punctual, de la o zi la alta, în funcție de evoluția generală a situației. Acolo unde profesorii nu sunt în grevă, situația școlară se va încheia fără niciun fel de intervenție, iar examenele se vor desfășura normal, rămânând ca Ministerul Educației să găsească noi soluții pentru școlile și liceele unde profesorii vor fi în continuare în grevă.
Guvernul ar avea nevoie ca peste 50% din totalul greviștilor să renunțe la protest, pentru a putea forța restul profesorilor să se întoarcă la școală, printr-o hotărâre judecătorească.