x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Grazie Roma, Callatis per tutti!

Grazie Roma, Callatis per tutti!

de Dana Andronie    |    09 Aug 2011   •   21:00
Grazie Roma, Callatis per tutti!
Corespondenta din Roma
Grazie Roma, Callatis ti saluta! Chiaramente si. Prima editie a Festivalului Callatis in Cetatea Eterna s-a deschis la Accademia di Romania cu lansari de carte ale artistilor romani din Grecia (Monica Savulescu Vouduri), Canada (Stelian Ilie Constantin), Anglia (Ionela Flood), Germania (Viorel Baetu), Spania (Lelia Bratu) si Germania (Ionela van Rees-Zota). Cornelia Tihon (nai si alte 21 de instrumente fermecate), Felicia Filip (voce di grande) si Ansamblul folcloric "Calusarii Slatinei" au etalat patrimoniul romanesc pe scena Accademiei di Romania. "Nu va faceti griji, va fi ce este/ si va fi mai mult decat atat/ inca de pe-acum, va dam de veste/ fara voi, parinti, ne-ar fi urat// Suntem generatia de maine,/ stranepoti ai marilor stramosi,/ punem, langa vis si langa paine,/ libertatea de a fi frumosi." Aceste versuri ale poeziei "Punctul pe «i»" au fost compuse de Adrian Paunescu in 1992 la comanda regizorului Cornel Diaconu. Au trecut de atunci aproape doua decenii, dar iata ca "Punctul pe »i»" este pus astazi, in Italia, de generatia de maine. Concurentele de la Miss Diaspora au fost cucerite de acordurile lui Andrei Paunescu realizate pe versurile tatalui sau: "Daca viata e iubire/ Si-a trai e a iubi,/ Noi suntem in toate astea/ Punctul pe«i»". La toate intalnirile, mai mult sau mai putin oficiale, fie la Columna lui Traian, fie pe un aerodrom, la est de Roma, in Prenestina, concurentele au cantat si au tot cantat: "Daca viata e iubire/ Si-a trai e a iubi,/ Noi suntem in toate astea/ Punctul pe «i»". Iar Cornel Dicaconu nu a avut incotro si a decretat: "Acesta este noul imn al Festivalului Callatis!".

Va mai aduceti aminte de "O, Mangalia, cu mreje de azur si straluciri de stea/ O, Mangalia, tu ne esti sufletul si inima"? Am auzit de atatea ori fredonandu-se acest refe­ren in Cetatea Manglia in luna august a ultimilor ani, incat acum, cand l-am auzit a mia oara in Cetatea Eter­na, am avut senzatia ca sunt la malul Ma­rii Negre. O, Mangalia la Roma! Da­vvero! Daca ai valori culurale, de ce sa nu le promovezi si in Italia, can­tand: "O, Mangalia, cu mreje de azur si straluciri de stea/ O, Mangalia, tu ne esti sufletul si ini­ma"?!... Cu sufletul si cu inima de ro­man, la Campidoglio, la Fontana di Tre­vi, la Columna lui Traian sau la Piazza Venezia s-a auzit despre Man­ga­lia, despre Festivalul Callatis. "Stra­nepoti ai marilor stramosi,/ punem, langa vis si langa paine,/ libertatea de a fi frumosi..." Ce frumosi sunt ro­ma­nii, cu valorile lor cu tot, in Cetatea Eterna!

Pentru titlul de Miss Diaspora se lupta 21 de concurente din 17 tari. Iata, pe scurt, cine sunt pretendentele.
● Cristina Blejusca din Australia (cu dimensiunile: bust 94/talie 74/solduri 93) este eleva in clasa a XI-a si isi doreste sa devina doctor.

● Stephanie-Denisa Carmis din Austria (88/65/87) studiaza muzica si are ca pasiuni pictura si teatrul. Ana Sorina Kovacs din Belgia (87/72/96) vrea sa devina politista, dar pana atunci studiaza comertul.

● Andreea Musca, tot din Belgia (84/64/90), practica sportul taekwon-do inca de la varsta de 4 ani.

● Bettina Antal – Canada, Coasta de Est – (87/71/91) este multumita ca a ajuns la Disney World si vrea sa devina profesoara.

● Nicoleta Chiriac - Canada, Coasta de Vest (89/68/91) - este studenta la Universitatea British Columbia, specialitatea Finante. Dupa ce va termina cu facultatea, intentioneaza sa faca un master in business.

● Cristina Maria Damsa din Cipru (92/70/68) lucreaza ca barmanita la un hotel si vorbeste fluent spaniola, franceza si greaca.

● Andreea Druga din Franta (82/61/90) a terminat Facultatea de Arhitectura LaCambre-Horta Bruxelles si este stagiar la un cunoscut atelier de arhitectura din Paris - Christian de Portzamparc.

● Rhea Gabriele Schlee - Germania - (90/74/88) isi doreste sa devina asistenta medicala si are ca pasiuni: dansul si tenisul de camp.

● Roxana Loredana Beneduc - Grecia - (84/68/82) ii place de Inna, a citit din Ion Creanga si William Shakes­peare. Si-a implinit dorinta mai veche de a ajunge in Grecia, acum isi doreste o masina.

● Mihaela Elena Cornea din Italia (82/62/92) este o fire altruista, vrea sa ajute la construirea unui oras pentru copiii abandonati si cu handicap.

● Alina Raluca Prioteasa, tot din Italia (86/64/90), a castigat mai multe concursuri de... desen. Viseaza sa ajunga model si de­signer, sa viziteze Venetia, Franta si Anglia.

● Cea de-a treia concurenta din Italia: Alexandra Stingaciu (91/62/93) are in plan sa devina dermatolog.

● Adriana Tiu (84/65/86) este su­denta la Academia de Studii Eco­no­mice din Republica Moldova, ii place sa calatoreasca si sa deseneze.

● Blan­che Meza din Olanda (92/77/104) aspira sa devina un bun psiholog.

● Mariana Oborocean din Portugalia (82/60/86) viseaza sa faca o calatorie in jurul lumii si isi doreste sa devina dansatoare profesionista.

● Jelena Milovanovici din Serbia (85/68/94) se pregateste sa ajunga cantareata si compozitoare.

● Lavinia Alexandra Dragota din Spania (85/60/89) a citit din Emil Cioran, Lucian Blaga, dar si din Fernando Pessoa si Balzac, a obtinut o bursa de studii in Londra.

● Iulia Daniela Goia, tot din Spania (85/62/92), isi doreste sa devina ma­nager la o multinationala si are ca pasiuni: calatoriile, caii si dansurile orientale.

● Ioana Cristina Lupea din SUA (97/70/90) este studenta in anul III la Oakland Universtity si viseaza sa danseze intr-un spectacol pe o mare scena a lumii.

● Teodora Flavia Romocia din Turcia face parte dintr-o fa­milie de militari. Studiaza grafica publicitara si isi doreste sa devina broker de arta.

S-a dat startul la votare! Pe www.missdiaspora.ro o puteti alege pe cea mai dintre cele mai... Grazie Roma, Callatis per tutti. A la prossima! Pana pe 15 august, Roma este capitala romanilor de pretutindeni!

Concurentele de la Miss Diaspora au cantat romaneste la Columna lui Traian

×
Subiecte în articol: callatis