x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Se poate „cumpăra” pensie tot anul viitor

Se poate „cumpăra” pensie tot anul viitor

de Monica Cosac    |    15 Aug 2023   •   07:00
Se poate „cumpăra” pensie tot anul viitor

Românii care au avut perioade în care nu au muncit sau nu au plătit contribuţii sociale la stat vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a-și completa anii de vechime în muncă pentru pensie.

Mai exact, completarea stagiului de cotizare la pensia de stat va fi posibilă până la data de 31 decembrie 2024, conform unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii. În lipsa acestei prelungiri, mecanismul actual de cumpărare a vechimii mai era disponibil doar până la finalul acestei luni.

Proiectul de act normativ propune modificarea OUG nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, „în sensul că, până la data de 31 decembrie 2024, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în referatul care însoțește propunerea de act normativ. 

Mecanismul de completare a stagiului de cotizare la pensia de stat - sau cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie, așa cum mai este cunoscut - este disponibil de circa trei ani și permite persoanelor care nu au un stagiu complet să-și poată plăti din buzunar cotizațiile sociale pentru lunile/anii care le lipsesc.

Valabil doar pentru cei care încă nu s-au pensionat

Persoanele care nu au calitatea de pensionari „pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, stabilește OUG 163/2020, prin care a fost introdus acest mecanism.

Suma stabilită va putea fi dată într-o singură tranșă, la încheierea contractului cu casele de pensii, sau eșalonat.

„Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024. În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, prevede proiectul de OUG.
Având în vedere că, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii ar fi de 750 de lei.

În prezent, plata retroactivă a acesteia se aplică doar până la 1 septembrie 2023. De la această dată, mecanismul ar fi trebuit reglementat prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), însă aplicarea legii a fost amânată.

Încă de la începutul acestui an Guvernul luase în calcul extinderea după 31 august 2023 a termenului-limită până la care unele categorii de persoane pot cumpăra vechime în muncă. Însă, la momentul acela, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, spunea că doar se „studiază necesitatea” acestei măsuri, iar termenul va fi prelungit doar „dacă va fi nevoie”.

Un proiect de lege înregistrat la Parlament tot la începutul acestui an, în timp ce guvernanții încă stăteau pe gânduri, prevede extinderea cu încă trei ani a termenului-limită în care cei interesați îşi pot completa stagiul minim de cotizare pentru a putea încheia un contract de asigurare socială cu casele de pensii, mai exact 1 septembrie 2026.

Important de știut este că vechimea în muncă nu poate fi cumpărată pentru a ieşi mai devreme la pensie, ci doar pentru a acoperi perioadele anterioare în care cei interesaţi nu au lucrat sau nu au plătit contribuţii pentru pensia de stat.

 

Încadrare în condiții speciale de muncă fără reevaluare periodică

O altă modificare propusă de Ministerul Muncii în proiectul de OUG vizează încadrarea în condiții speciale de muncă. Concret, mai multe locuri de muncă, ce în prezent sunt supuse procedurii de reevaluare a încadrării în condiţii speciale din 5 în 5 ani, vor fi încadrate în această categorie fără a mai trece prin reevaluarea periodică. 

Este vorba despre toate locurile de muncă ce sunt încadrate în activităţile şi unităţile prevăzute în Anexele nr. 2 şi 3 și Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Spre exemplu, vor fi încadrate în condiții speciale locurile de muncă din 147 de unități toată țara, printre care se numără și: Institutul Naţional „Horia Hulubei”, Societatea Naţională a Sării, Compania Naţională a Cuprului, Compania Naţională Romarm, dar și Spitalul de Psihiatrie Socola - Iași, Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu - București, Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu - Bucureşti sau Spitalul de Urgenţă pentru Copii Louis Țurcanu - Timișoara. 

„Art. 29 - (11) Locurile de muncă încadrate în condiții deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023 sunt locuri în condiții deosebite de muncă, potrivit legii, până la normalizarea, de către angajator, a condițiilor de muncă. (12) Perioada de activitate desfășurată în locurile de muncă pentru care au fost emise avize la care face referire alin. (11) constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează contribuţia de 4%”, mai stipulează documentul pus în dezbatere de Ministerul Muncii.
Reprezentanții Ministerului Muncii spun că au propus această modificare la solicitările partenerilor sociali, potrivit cărora „lipsa cadrului juridic în ceea ce privește prelungirea valabilității avizelor de încadrare în condiții deosebite de muncă ar putea avea consecinţe negative asupra unui număr considerabil de lucrători ale căror locuri de muncă sunt încadrate în condiţii deosebite de muncă şi care nu au putut fi normalizate”.

×
Subiecte în articol: cumparare vechime pensie guvern