x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul îi împinge pe copii din băncile şcolii la coada vacii

Guvernul îi împinge pe copii din băncile şcolii la coada vacii

de Irina Munteanu    |    16 Apr 2009   •   00:00
Guvernul îi împinge pe copii din băncile şcolii la coada vacii
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

În toamnă, la Vaslui, primii elevi ai clasei de elită, înfiinţată printr-o lege din primăvara lui 2008, au luat loc în băncile Grupului Şcolar "Ştefan Procopiu".

Clasa de elită a adunat copii inteligenţi de la sate, din familii cu venituri foarte mici. Guvernul nu a găsit nici până azi de cuviinţă să dea banii promişi, iar, cum fondurile extrabugetare ale Grupului Şcolar din care a trăit până acum această clasă sunt secătuite, copiii vor fi nevoiţi să se întoarcă în satele lor.

În curtea şcolii, pe băncile încălzite de soare, copiii de 11-12 ani se înghiontesc, râd unii de alţii şi îşi spun povestea drumului lor, din satele mai de la şosea sau mai din capătul uliţelor până în clasa de elită. "Avem mai multe şanse aici, la Vaslui. În sat nu puteam face asemenea performanţă. Era rural, aici e altfel, profesorii sunt mai severi", spune Ştefania, viitor procuror, care a făcut primi paşi în satul Micleşti.

Familia ei trăieşte într-o locuinţă socială aflată în aceeaşi clădire cu poşta. O poartă improvizată de scânduri desparte satul de curtea pustie. Când ajungem noi nu-i nimeni acasă, iar o vecină ne spune că familia trăieşte dintr-o alocaţie.

Nicuşor din Băcani, Alin din Grăjdeni, Gabriel din Iana. Pictori. Nicuşor desenează peisaje şi personaje de desene animate. Lui Alin i-a spus un profesor de la el din sat că "e mai bine să desenăm icoane, că Dumnezeu ne ajută mai mult, n-are rost să desenăm altceva", şi el i-a respectat sfatul. Gabriel pictează icoane şi portrete şi se gândeşte la tatăl plecat în Spania, dar şi la mama de care s-a desprins când a venit să înveţe la oraş.

"Cred că resursele umane fac diferenţa dintre şcoala de aici şi cea din sat", spune Simona Băetu, diriginta clasei. "Majoritatea profesorilor de la "Ştefan Procopiu" au gradul întâi. În sate se mai întâmplă să fie şi suplinitori, iar copiii să înveţe la clase de simultan. Şi să nu uităm dotările - biblioteca foarte bogată, cele 13 calculatoare din clasă, retroproiectorul, şi nici posibilităţile de petrecere a timpului liber".

"S-AU PROMIS ATĂTEA ŞI NU S-O DAT NIMIC!"
Viitoarea actriţă şi cântăreaţă Crina Ancuţa o adoră pe Miley Cyrus, din serialul "Hannah Montana", dar se mai uită şi la filmele cu Adela Popescu şi la concertele trupei Voltaj. "Au venit două doamne de la Inspectorat cu doamna directoare, ne-au chemat în birou pe cei mai buni şi ne-au spus despre clasa de elită. Mama era în Italia, am sunat-o şi i-am spus, iar ea mi-a zis să fac după cum vreau eu.

Mi-a promis că mă duce la Palatul Copiilor, la dansuri, când se întoarce din Italia. Tata m-a felicitat şi a zis să învăţ bine în continuare." Când am ajuns acasă la Crina, în satul Rediu, comuna Codăeşti, tatăl fetiţei tocmai îşi lucra via, aflată în spatele casei. Îşi apostrofează fetele rămase acasă: "V-aţi trezit târziu şi repede aţi dat drumul la manele!", apoi ne povesteşte cum se chinuieşte singur cu "patru copchii".

"Mă gândeam că e prea mică să plece, dar ne-am bucurat. S-au promis atâtea atunci, că le dă bani de haine, de rechizite şi de transport, ca să vină acasă, şi nu s-a dat nimic. Eu bani de unde? Ar fi păcat de ei să se desfiinţeze, dar a venit înapoi. Şi-atunci vor zice cei din sat: «Iete-i, ăi, s-or dat mari orăşeni şi-acum uite-i înapoi!»"



Şi când au plecat din sat copiii au fost vorbe: "Lenuţa lasă fata la Vaslui că n-are mâncare acasă. Dar ce, la Codăeşti nu era destulă şcoală?", a auzit mama Petronelei vorbindu-se prin sat. "Nici nu mai vorgheau cu mine, veneau la magazinul unde lucrez când era în tură colega." Ea mai are o fetiţă; întreaga familie de patru membri trăieşte din 720 de lei pe lună.

"Ne-am acomodat, dar Petronela mai plânge şi-acum când ieşim duminică la colţ să aşteptăm microbuzul. Şi totuşi n-aş vrea să se întoarcă la ţară; dar dacă Guvernul nu dă banii, nu o vom putea ţine la oraş. Dacă de pe-acum trebuie să plătim, ce mai facem când ajunge la liceu sau la facultate? Numai drumul până acasă şi înapoi costă 12 lei. I-am văzut când s-au înscris, copchii ăştia erau necăjiţi rău, era clar că sunt unii foarte săraci. La şedinţe, toţi părinţii s-au arătat revoltaţi că Guvernul n-a dat ce-a promis."

SINGURĂ CU PATRU COPII
Ana-Maria, Andreea-Paula, Simona, Alexandra, Laureta sunt majoretele clasei. "Şi cum vă îmbrăcaţi?" "Cu fustiţă şi maieu galben!", răspunde repede un băieţel pe nume Raul Florin. "Dar ce, eşti şi tu majoretă", îl întreb. "Nu, doamnă, dar aş putea să fiu, că îmi place să dansez!"

"Îţi iei şi un tampon...", îi spune un coleg. "Hă, hăăăă, se zice pampon, nu tampon!" zice, după o clipă de tăcere, unul mai hâtru. Lui Florin i-e dor de prietenii de la el din Micleşti, dar la Vaslui îi plac profesorii, pentru că "înţelegem mai bine prin explicaţii la lecţii". Timpul liber şi-l petrece "fugărindu-se" cu colegii, iar când vine vorba de somnul de-amiază: "Nu dorm, stau întins cu gura închisă", ceea ce trebuie să fie foarte greu pentru copilul ăsta dezgheţat.

Am cunoscut-o pe mama lui când a venit să-şi ia copilul mai mic de la grădiniţa din Micleşti. Şi tot la grădiniţă am întâlnit-o pe mama Alexandrei, venită după fetiţa ei care stă într-un cărucior cu rotile, pentru că suferă de parapareză. "Soţul a murit acum câteva luni şi n-am mai avut bani să merg cu fata la a doua operaţie, la Bucureşti. Am patru copii, trăim din alocaţiile lor şi din indemnizaţia mea de însoţitor de persoană cu handicap."

Îl întreb pe fiul ei Stelian dacă ar vrea şi el să meargă în clasa de elită, ca sora lui, iar el răspunde serios: "Nu, nu vreau să cheltuiască mama bani şi cu mine!". Nici familia Ramonei, în Tăcuta, nu o duce mai bine, sunt 12 copii şi doi părinţi, şi trăiesc cu toţii din alocaţia copiilor.

"ÎI DĂM ÎN JUDECATĂ!"
Andreea vrea să devină "doctoriţă de copii", iar Paula la fel: "Să operez oamenii, să-i ajut să nu mai moară". Denisa se visează "poliţistă", pentru că a văzut la televizor cum "poliţiştii prind oamenii şi descoperă mistere". Ea a observat că poliţiştii sunt foarte duri şi e şi ea dură când o enervează cineva, dar adoarme seara cu ochii în lacrimi de dorul mamei, strângând în braţe o păpuşă.



Mădălinele şi Georgiana vor să fie cântăreţe şi actriţe, Ana-Maria ceva mai prozaic - contabilă, iar Marius - astronaut. Etien a lăsat acasă şapte fraţi şi trei surori şi a venit la Vaslui ca un prim pas spre o carieră de fotbalist, arhitect sau pictor. Fotbalişti se visează Iustin şi Andrei. Marian, viitor fotbalist sau matematician, ne mărturiseşte că aici e mai "greu, dar mai bine, că-ţi dezvoltă creierul".

Domnul Romel Vicol, directorul şcolii, îi zice: "Dacă nu veneai aici, mai învăţai tu suma lui Gauss?".
Pe fază, un alt copil îi replică directorului: "Poate se face şi acolo, dar dacă am plecat, nu am de unde să ştiu!".

Râdem cu toţii, apoi le spun copiilor vestea cea proastă, că s-ar putea să se desfiinţeze clasa lor. "Nu-i atât de frumos că n-au venit banii de la minister, dar nu trebuie să ne descurajăm!" "Părinţii ne-au spus că doar nu suntem exmatriculaţi şi că ne întoarcem fruntaşi. N-or să râdă ăia din sat de noi, ci de minister!" Îi întreb ce să le transmit celor de la minister şi ridică toţi pumnişorul a revoltă: "Îi dăm în judecată!"

"Actriţele le cântă, fotbaliştii le dau mingi, astronautul le aduce roci de pe marte, pictorii le fac icoane. Să ne dea banii, că dacă nu ajungem noi, cine o să mai fie actori?" Glasul revoluţionarului e întrerupt brusc de cel al resemnatului: "Alţii!"

 

Promisiuni
Clasa de elită are 25 de elevi, care s-au calificat în funcţie de două condiţii: "fiecare membru al familiei din care provine elevul trebuia să aibă un venit mai mic decât o treime din salariul minim brut garantat, iar copilul să aibă o inteligenţă superioară, verificate prin teste date de Centrul Judeţean de asistenţă Psihopedagogică", ne-a explicat Romel Vicol, directorul Grupului Şcolar "Ştefan Procopiu".

"Programa singurei clase de a cincea, cea de elită, este aceeaşi ca şi la clasele obişnuite, dar profesorii, care au fost selectaţi pe criterii de performanţă, fac şi ore suplimentare cu ei. Clasa a funcţionat până acum din fonduri extrabugetare, cum ar fi de exemplu venituri de la şcoala de şoferi a Grupului Şcolar.

Cu banii ăştia eu trebuia să fac o spălătorie auto. Mi-e teamă că ministerul nu îmi va da banii din urmă, iar eu, la o adică, aş putea fi acuzat de deturnare de fonduri, pentru că am folosit banii ilegal. Dacă nu vor da banii, vor pleca toţi copiii, părinţii nu au cum să îi întreţină. Şi ar fi păcat!
Dar n-am să mă las!", spune directorul.

Consilierul Daniel Tomoni, de la biroul de presă al Ministerului Educaţiei, ne-a arătat că proiectul de hotărâre de guvern prin care se vor aloca banii necesari funcţionării claselor de elită se află acum în dezbatere publică, iar în aproximativ două săptămâni va ajunge probabil şi în discuţie la Guvern. El nu a putut să precizeze momentul în care banii vor ajunge la copii. Cuantumul bursei şcolare intitulată "Guvernul României" ar fi de 3.587.500 de lei anual, conform proiectului.

×
Subiecte în articol: special copii venit banii elita elit