x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul înăspreşte condiţiile de pescuit

Guvernul înăspreşte condiţiile de pescuit

de Alexandru Boariu    |    26 Feb 2010   •   00:00
Guvernul înăspreşte condiţiile de pescuit

Ministerul Agriculturii a stabilit perioadele şi condiţiile privind prohibiţia pescuitului pentru anul 2010. În actul normativ au fost introduse câteva condiţii restrictive noi, atât pentru pescuitul comercial, cât şi pentru cel sportiv.

Potrivit Ordinului ministrului Agriculturii nr. 8/2010, privind prohibiţia pescuitului în anul 2010, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 109 din 18/02/2010, se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 5 aprilie-3 iunie, şi în apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, în perioada 5 aprilie -19 mai, inclusiv.

ZONE CU REGIM SPECIAL
Ordinul prevede că în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, se interzice atât pescuitul în scop commercial, cât şi cel sportiv/ recreativ pe o durată de 100 de zile, în perioada 1 aprilie-9 iulie. De asemenea, în faţa gurii Dunării ­ Meleaua Sfântu Gheorghe, până la Ciotica, se interzice pescuitul pe o durată de 60 de zile, în perioada 5 aprilie-3 iunie.

Şi în complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv pe o durată de 90 de zile, în perioada 1 aprilie-29 iunie.

ZONE DE REFACERE BIOLOGICĂ
Potrivit ordinului, se declară următoarele zone de refacere biologică/zone de protecţie pentru resursele acvatice vii: pe râul Prut, sectorul cuprins între barajul Stânca-Costeşti şi confluenţa cu râul Elan, în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie; pe Dunărea Veche, între confluenţa canalului Olguţa cu Dunărea Veche şi confluenţa Dunărea Veche cu Canalul Sulina, Mm 13+1.000, pe o durată de 275 de zile, în perioada 1 martie-30 noiembrie, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu obligaţia eliberării imediate în mediul acvatic natural a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate; pe sectorul de pe Dunărea Veche cuprins între confluenţa cu canalul Sulina de la Mm 13+1.000 şi până la confluenţa cu canalul Sulina Mm 8+600, în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu eliberarea în mediul acvatic natural a peştelui; lacul Gâsca din complexul Somova-Parches, în tot timpul anului; lacurile Erenciuc şi Zmeica în tot timpul anului; cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe din zonele rectificate, în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu eliberarea în mediul acvatic a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate; pe braţul Sfântu Gheorghe, zona km 22-25, pe o durată de 107 zile, în perioadele 1 martie-15 aprilie şi 1 octombrie-30 noiembrie; pe braţul Chilia, zona km 72-77 Pardina, pe o durată de 107 zile, în perioadele 1 martie-15 aprilie şi 1 octombrie-30 noiembrie; pe Dunăre, zonele Mm 52-57 (Isaccea) şi Mm 64-80 (Galaţi), pe o durată de 107 zile, în perioadele 1 martie-15 aprilie şi 1 octombrie-30 noiembrie, pe braţul Borcea, zona km 37-47 (Feteşti), pe o durată de 107 zile, în perioadele 1 martie-15 aprilie şi 1 octombrie-30 noiembrie.

Tot în categoria zonelor protejate intră zonele cu regim de protecţie integrală din perimetrul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", precum şi zona Rezervaţiei Marine Vama Veche-2 Mai. Pe lângă pescuit, în zonele de refacere biologică/zonele de protecţie sunt interzise orice lucrări care împiedică migrarea şi reproducerea resurselor acvatice vii. În plus, este interzisă admiterea în zonă a raţelor şi gâştelor domestice.

 

SPECII ŞI PERIOADE DE PROHIBIŢIE
Se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial a speciilor de peşti, după cum urmează: ştiuca, pe o durată de 59 de zile, în perioada 1 februarie-31 martie; lostriţa, păstrăvul de mare şi mihalţul, tot timpul anului; păstrăvul indigen, păstrăvul fântânel şi coregonul, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ până la data de 30 aprilie şi de la 15 septembrie până la 31 decembrie 2010, iar lipanul până la data de 31 mai 2010 şi de la 1 ianuarie până la 31 mai 2011; pescuitul sturionilor este interzis în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific şi a pescuitului reproducătorilor în stare vie în scopul realizării programelor de populare a Dunării şi dezvoltarea acvaculturii de sturioni.

RESTRICŢII ÎN APELE MĂRII NEGRE
În apele Mării Negre este interzis pescuitul calcanului în apele comunitare, pe o durată de 46 de zile, în perioada 1 ianuarie-15 februarie, pescuitul rechinului, pe o durată de 47 de zile, în perioada 15 martie-30 aprilie. De asemenea, este interzisă reţinerea la bord a femelelor de rechin gestante pe toată perioada anului. Pescuitul sturionilor şi al delfinilor este interzis în tot timpul anului, menţinându-se obligativitatea raportării capturilor accidentale de delfini inclusiv din Zona Economică Exclusivă.

PESCUITUL SCRUMBIEI
Prohibiţia pescuitului în scop comercial şi familial a scrumbiei de Dunăre se stabileşte pe sectoare astfel: a) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, pe o durată de 7 zile, în perioada 5-11 aprilie inclusiv; b) de la Ceatal Chilia până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 22 de zile, în perioada 11 aprilie-2 mai inclusiv; c) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 zile, în perioada 19 aprilie-18 mai.

Capturarea reproducătorilor de sturioni se realizează în stare vie pe o durată de 46 de zile în perioada de migraţie de primăvară, 1 martie-15 aprilie inclusiv, şi 61 de zile în perioada de migraţie de toamnă, 1 octombrie-30 noiembrie inclusiv, în zonele stabilite prin lege. În amenajările piscicole situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", activitatea de pescuit este permisă numai dacă administratorii amenajărilor piscicole deţin licenţă de acvacultură eliberată de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi avizul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării".

BRACONAJUL ÎN DELTĂ IA AMPLOARE
În ciuda măsurilor restrictive luate în ultimii ani de autorităţi, braconajul peştelui, în special în Delta Dunării, a luat o amploare fără precedent. Potrivit informaţiilor furnizate de Prefectura Tulcea, în 2009, cele 10 instituţii de control din Deltă au efectuat 3.351 de verificări, cu aproape 600 mai multe decât cele din 2008. S-au constatat 707 infracţiuni, faţă de cele 273 din 2008. De asemenea, anul trecut s-au constatat 478 de contravenţii în valoare de 169.360 lei, numărul avertismentelor aplicate fiind de 372, de aproape două ori mai mare decât cel din 2008.

În timpul controalelor s-au confiscat 68.849 de kilograme de peşte, de aproape două ori mai mult decât cele ridicate în 2008.

Numărul uneltelor ridicate de la braconieri a fost anul trecut de 37.938, faţă de 16.641 câte s-au confiscat în 2008. De asemenea, oamenii legii au ridicat 167 de bărci, de aproape trei ori mai multe decât cele din 2008, precum şi 105 motoare, faţă de 38, câte au fost confiscate în 2008. În total, oamenii legii au confiscat anul trecut bunuri în valoare de 1.772.418,2 lei, valoarea bunurilor confiscate în anul anterior fiind de 458.305,7 lei.

×
Subiecte în articol: special