x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul promite sa faca totul pentru UE

Guvernul promite sa faca totul pentru UE

27 Feb 2004   •   00:00

Premierul Nastase s-a angajat in fata Comisiei Europene sa indeplineasca, in patru luni, 42 de obiective fara de care Romania nu poate adera la Uniunea Europeana. Ca sa iasa basma curata in fata Europei, prim-ministrul Adrian Nastase s-a prezentat la intalnirile de miercuri cu Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, cu comisarul Gunther Verheugen si cu Pat Cox, presedintele Parlamentului European, cu "temele facute".

Adica, a prezentat o "lista concisa de actiuni concrete", pe care Guvernul le va intreprinde pana in luna iunie, cand este programata sedinta Consiliului de Asociere Romania - UE.
CAMELIA IONESCU

In scrisoarea de intentie prezentata la Bruxelles sunt tratate pe capitole toate masurile pe care Romania se jura ca le va pune in practica pentru a incheia negocierile cu UE anul acesta. Ele cuprind masuri din reforma justitiei, a libertatii presei, protectia copilului, reforma administratiei publice, finalizarea procesului de privatizare si a politicilor fiscale. Vicepresedintele PSD Ioan Mircea Pascu s-a aratat ieri optimist in ceea ce priveste punerea in practica a tuturor promisiunilor facute la Bruxelles, desi cel mai lung termen este de patru luni, iar cel mai scurt expira peste trei zile. El a respins ipoteza imposibilitatii realizarii acestora, chiar daca de trei ani criteriile cerute de UE nu s-au indeplinit complet. "Exista anumite semne de intrebare relativ la capacitatea noastra, dar noi nu pornim acum de la zero", a sustinut Pascu.

Criteriul politic

Reforma Justitiei. Pana in iunie trebuie adoptate si aplicate trei legi necesare reformei justitiei: legea privind organizarea judecatoreasca, legea privind statutul magistratilor si legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Executivul a promis oficialilor europeni ca va supune proiectele de lege de mai sus unor dezbateri publice ample, in special cu organizatiile profesionale ale magistratilor. Asigurarea independentei justitiei va fi atinsa prin trei demersuri:

  • redefinirea rolului Ministerului Justitiei;
  • intarirea autonomiei procesului decizional al CSM;
  • consolidarea garantiilor legale in vederea eliminarii oricarei posibile imixtiuni a politicului in justitie.

Reforma din justitie va fi completata cu adoptarea unui plan de implementare a pachetului legislativ, incluzand reorientarea bugetului Ministerului Justitiei si sprijinul politic necesar in Parlament in vederea accelerarii procesului de adoptare a legilor.

Masuri anticoruptie

Acestea cuprind intarirea rolului PNA prin asigurarea autonomiei in exercitarea responsabilitatilor. Executivul s-a angajat sa stabileasca o platforma comuna privind coruptia cu Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD, Transparency International. De asemenea, Guvernul se obliga sa impuna adoptarea, inainte de vacanta de vara a Parlamentului, a legii falimentului. La capitolul protectia copilului, autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa adopte pana la mijlocul lui martie pachetul de legi privind protectia copilului "bazat pe acceptarea deplina a recomandarilor panelului de experti ai Comisiei Europene asa cum au fost ele mentionate in scrisoarea recenta a comisarului Verheugen ".

Criteriul economic

In documentul prezentat la Bruxelles apare promisiunea reducerii graduale a arieratelor economice si prevenirea cumularii unora noi. Pentru 2004 va fi atinsa o reducere a arieratelor de pana la 0,5% din PIB, se specifica in document. La capitolul "concurenta", Executivul a asigurat deplina functionalitate a Consiliului Concurentei pana in luna martie. De asemenea, trebuie terminate privatizarile companiilor de distributie a energiei electrice Banat si Dobrogea, dar si a Electrica Oltenia, Electrica Moldova, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.

×
Subiecte în articol: eveniment