x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special HANDBALUL E ÎN DOLIU / Toată Ungaria vrea să participe la prinderea criminalului

HANDBALUL E ÎN DOLIU / Toată Ungaria vrea să participe la prinderea criminalului

de Andrei Ando    |    13 Feb 2009   •   00:00
HANDBALUL E ÎN DOLIU / Toată Ungaria vrea să participe la prinderea criminalului

Peste 1.000 de candele au ars şi ieri în faţa Veszpremi Arena, acolo unde ar fi trebuit să evolueze duminică, într-un meci de Liga Campionilor împotriva formaţiei Leon, handbalistul român Marian Cozma. Starea de compasiune este şi motorul unei dorinţe generale de găsire şi de stârpire a grupului infracţional.



Recompensa pentru găsitorul fugarului Ivan Sztojka a crescut la două milioane de euro, după ce consilierii locali şi judeţeni au renunţat la o parte din indemnizaţiile lor 

• Poliţia primeşte zilnic sute de telefoane cu informaţii despre incident 

• Două spitale au fost asediate de mascaţi şi de poliţişti, după ce s-a primit informaţia că Sztojka a fost văzut în zona lor 

• Ieri după-amiază, studenţii din Veszprem au organizat un marş în memoria handbalistului român 

• La Veszpremi Arena, unde Marian Cozma se antrena pentru ultima oară exact cu o săptămână în urmă, au fost vândute de ieri toate cele 6.000 de bilete pentru meciul din Liga Campionilor 

• Suporterii fac presiuni ca arena să poarte numele românului decedat şi pentru ridicarea unei statui 

•  Formaţiunile politice de opoziţie solicită Guvernului suplimentarea numărului de poliţişti şi "spunerea lucrurilor pe nume"

•  În această dimineată, la ora 9:30, trupul lui Marian Cozma va fi depus la CS Dinamo, după care va lua calea Cimitirului Pipera.



Este o bejanie permanentă. Deşi sala se află la câţiva kilometri în afara oraşului, oamenii vin, rostesc o rugăciune, aprind o lumânare şi se reculeg în faţa tabloului sportivului român. Ieri, în jumătate de oră, din cele 11 persoane care au depus jerbe şi candele, peste jumătate erau pensionari. "Ne-a afectat foarte mult crima aceasta oribilă. Trăim lângă nişte oameni care sunt capabili de orice. Trebuie să fie foarte greu pentru familie. Mi-am pierdut şi eu copilul şi ştiu ce înseamnă asta", ne-a declarat Pongracz Istvan, care a venit împreună cu soţia sa, Ilona, să îi aducă un ultim omagiu handbalistului. Bătrânul spune că nu a fost niciodată la un meci de handbal şi că drama l-a impresionat din punct de vedere uman.

Veszprem este un oraş de 50.000-55.000 de locuitori, liniştit, foarte aproape de lacul Balaton. Oamenii sunt extrem de politicoşi. Deşi a trecut aproape o săptămână de la evenimentele sângeroase din clubul Patriot, care de atunci este închis, lumea încă nu şi-a revenit din şoc. La fast-food-ul din centru, frecventat cu precădere de tineri, se discută la mese despre agresori, care se pare că au fost implicaţi aici în scandaluri permanente. Le plăcea să facă paradă cu puterea lor, să îi intimideze pe tineri. Poliţia a deschis în ultimii doi ani mai multe dosare penale pe numele unor membri ai grupului ucigaşilor. De altfel, toţi cei trei bărbaţi acuzaţi de omucidere şi de complicitate la omucidere sunt recidivişti.

Cozma, confundat cu un culturist?


Un ziar maghiar susţine că l-a găsit pe bărbatul în locul căruia a fost înjunghiat din greşeală Marian Cozma. Este vorba despre un culturist, Bendek Ferenc (foto), bărbat cu notorietate în Veszprem şi alură de munte de muşchi. Una dintre victimele lui Bendek, R. Zsolt, care cu puţin înaintea altercaţiei din discotecă susţine că a fost agresat de culturist, susţine că şi B. Ferenc poate fi acuzat, chiar dacă numai indirect, de crima de duminică. "Feri şi trei oameni ai săi se distrau blocând maşinile pe drum. Nu m-au lăsat nici pe mine să trec. Am coborât de la volan, iar atunci a apărut B. Ferenc şi după un schimb de replici m-a plesnit peste faţă. Am căzut, dar şi când eram pe jos continua să mă lovească cu piciorul în cap." Poliţiştii l-au pus în libertate în scurt timp pe Bendek. Victima sa susţine că acesta a plecat imediat la clubul Patriot, unde a intrat în conflict cu cei care l-au ucis pe handbalistul român. "Acolo a avut loc un scandal cu un client despre care se spune că i-a chemat în ajutor pe agresorii sportivilor. Ei au venit beţi şi puşi pe scandal. Erau decişi să facă tărăboi", relatează R. Zsolt.

În ziarul local Veszpremi Naplo, Bendek susţine însă că bătăuşii nu îl căutau pe el. "Nu am nici o legătură cu ţiganii din Enying. Familia mea este terifiată, am primit ameninţări cu moartea. Îi voi da în judecată pe toţi cei care m-au calomniat şi care, în cele ce urmează, mă mai asociază cu crima. La sfârşitul săptămânii trecute într-adevăr am fost implicat într-un incident, mi-am apărat un cunoscut pe care R. Zsolt îl lovea. Asta s-a întâmplat sâmbătă seară, în jurul orei 21:00-22:00. L-am luat pe R. Zsolt de pe prietenul meu, şi de la smucitură s-a lovit de o maşină, s-a lovit la genunchi şi la coate. A venit Poliţia, m-au dus la post, m-au audiat şi mi-au dat drumul. Am aflat din presă că mi s-a făcut dosar penal pentru tulburarea liniştii. Cazul acesta însă nu are nici o legătură cu moartea lui Marian Cozma." Bendek şi-a angajat avocat şi a dat în judecată două ziare. Susţine că nu ştie cine avea interesul să îl amestece în acest caz. După părerea sa, agresorii nu veniseră în oraş să se bată, ci să se distreze cu prietenii lor din Veszprem.

"Stăteam la masă, când un grup de ţigani s-a legat de noi în mod repetat, însă Marian ne-a spus să nu îi băgăm în seamă. Prima dată l-au lovit la baie şi apoi au fugit la etaj. Am încercat să aplanăm conflictul, însă din senin cineva l-a lovit cu un scaun în cap. Apoi l-au tras spre ieşire cu forţa, în ciuda eforturilor colegilor săi de a evita asta. În tot acest timp îl loveau cu pumnii şi picioarele, apoi l-au înjunghiat în inimă. Am fost în spatele lui şi am văzut totul"
Claudia prietena lui Marian Cozma pentru Veszprem Index

Mobilizare inutilă la Szekesfehervar

Spitalul din Szekesfehervar a fost închis după ce un bărbat a anunţat poliţia că i s-a părut că l-a văzut pe Sztojka într-o maşină Opel Corsa, în parcare. Poliţia a descins cu mascaţi şi un număr mare de poliţişti, dar urmăritul general nu a fost găsit în spital. A fost identificată şi maşina, iar cei trei pasageri interceptaţi în trafic au fost duşi la Poliţie, unde însă s-a demonstrat că nu au nici o legătură cu Sztojka. Este o isterie generală în Veszprem legat de acest subiect. La câteva ore după acţiunea de la spitalul din Szekesfehervar a sosit un alt anunţ referitor la prezenţa lui Sztojka chiar în spitalul judeţean din Veszprem, unde sunt internaţi cei doi handbalişti care au supravieţuit atacului. Din nou, Poliţia a blocat întreaga zonă, dar s-a dovedit a fi iar alarmă falsă. Ziarul local Veszpremi Naplo îşi epuizează tirajul încă din primele ore ale dimineţii, ceea ce, ne spune chioşcăreasa de lângă hotelul botezat chiar cu numele oraşului, nu s-a mai întâmplat de mult. Toţi vor să participe la prinderea criminalului şi sunt curioşi de evoluţia evenimentelor.

Sztojka este căutat acum în toate statele Uniunii Europene. Cercetările s-au extins cu precădere asupra Italiei, unde există o reţea de trafic de carne vie şi prostituţie, în care sunt indicii că ar fi fost implicat şi presupusul asasin.

Bilete epuizate

La Veszpremi Arena, locul unde cu exact o săptămână în urmă Marian Cozma a efectuat ultimul său antrenament, ieri erau în toi pregătirile pentru meciul de duminică. Oamenii de ordine verificau sala, care are o capacitate de 6.000 de locuri. Toate biletele au fost vândute încă de ieri-dimineaţă, deşi preţul lor nu este mic: 3.400, respectiv 3.900 de forinţi (14, respectiv 16 euro). Unul dintre angajaţii clubului ne-a spus că se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă, pentru a evita eventualele altercaţii rasiale. De altfel, opinia publică maghiară a explodat după uciderea lui Marian Cozma, culpabilizându-i pe romii din ţară şi cu precădere pe cei din jurul oraşului.

MARŞURI PAŞNICE, CU LACRIMI

Ieri după-amiază, studenţii Universităţii Pannon din localitate au susţinut un seminar comemorativ în onoarea handbalistului român. Au punctat curajul cu care Cozma a luptat în teren şi în viaţă, simţul onoarei, capacitatea sa de mobilizare şi altruismul de care a dat dovadă până în ultimul moment al vieţii. După simpozion, studenţii au plecat la clubul Patriot, simulând un cortegiu funerar. A fost o demonstraţie paşnică, liniştită, cu multe lacrimi. S-au alăturat tinerilor şi susţinători ai echipei de handbal, care au aprins lumânări în faţa clubului, au fluturat steaguri şi fulare în cinstea fostului mare jucător. Suporterii fac presiuni ca arena din Veszprem să fie numită Arena Marian Cozma, iar jucătorul să aibă statuie în oraş.

Ultima oră

Cel de-al treilea suspect în cazul crimei lui Marian Cozma, Ivan Sztojka, le-a scris părinţilor şi i-a anunţat că se va preda Poliţiei, motivând acest gest prin faptul că "a fost la locul nepotrivit" în acea dimineaţă, informează agenţia MTI, citând surse din Poliţia din Fejer.

Alte detalii din scrisoarea trimisă de Sztojka nu au mai fost dezvăluite, aceasta fiind luată de Poliţia din Fejer şi trimisă celor din Veszprem pentru investigaţii.

Pe de altă parte, în Budapesta a fost descoperit un automobil BMW X5, cu care se presupune că ar fi plecat criminalii din Veszprem.



Poliţia a descins la spitalul din Szekesfehervar, crezând că îl va captura pe Ivan Sztojka. Acţiunea s-a soldat cu un nou eşec
Credit: Naplo


"Marian nu a murit"

Trupul neînsufleţit al lui Marian Cozma va fi depus în această dimineaţă, în jurul orei 9:30, în sala cu trofee a Clubului Dinamo, unde cei care l-au iubit şi preţuit vor putea să-i aducă un ultim omagiu regretatului handbalist. La înmormântarea ce va avea loc la cimitirul din Pipera, în jurul prânzului, şi-au anunţat prezenţa numeroşi oameni din lumea sportului. Chiar dacă sâmbătă au programat un meci important în Challenge Cup, componenţii echipei de handbal UCM Reşiţa vor fi prezenţi la funeralii, alături de antrenorul Aihan Omer, cu care Marian Cozma a lucrat la lotul reprezentativ. Vor ajunge şi câţiva colegi de-ai lui Marian de la Veszprem, chiar dacă echipa are meci duminică în Liga Campionilor, dar şi jucători de la Pick Szeged. Internaţionalul Adrian Petrea a declarat pentru publicaţia Nemzeti Sport că, pentru el, Marian Cozma nu a murit şi că va păstra în suflet amintirea fostului său coleg de la echipa naţională. "Îl ştiu de când juca la Dinamo. Prima dată când l-am văzut la antrenament mi-am spus: Doamne, cine e gigantul ăsta? Avea un stil diferit de joc, tehnica lui evolua, deci se prevedea un viitor bun pentru el. Aici, în Ungaria, a luptat, a jucat şi a devenit unul dintre cei mai iubiţi jucători din Veszprem. Doamne, încă nu îmi vine să cred că nu mai e, că nu vom mai fi toţi", a spus Petrea, jucător la Pick Szeged. Acesta a relatat şi despre momentul în care a aflat de tragicul sfârşit al prietenului său: "Duminică am primit un telefon şi cineva mi-a spus că Marian a murit. Am crezut că e o glumă proastă. Pentru mine, Marian Cozma nu a murit, el doar doarme". Cei doi jucători, împreună cu Valentin Ghionea, plănuiseră să meargă duminică la meciul dintre DVSC Debrecen şi Oţelul Galaţi. Era de fapt o întâlnire de familie, pentru că la Oţelul joacă soţia lui Ghionea, Renata Tătăran, nimeni alta decât verişoara Claudiei, prietena lui Marian Cozma. "Acum el nu va mai merge nicăieri. Marian ne vizita des la Szeged, era prieten cu toţi aici, tot timpul zâmbea. Era omul pe care îl sunam prima dată când aveam vreo problemă", a spus cu lacrimi în ochi Adrian Petrea.

Turneu în Serbia

În memoria lui Marian Cozma, Federaţia Sârbă de Handbal a anunţat că va organiza un turneu la care să participe echipele naţionale ale României, Ungariei, Croaţiei şi Serbiei, informează cotidianul Blic. De asemenea, şi clubul MKB Veszprem intenţionează să organizeze un turneu comemorativ, cu participarea echipelor la care a fost legitimat handbalistul, iar Clubul Dinamo Bucureşti va organiza o competiţie rezervată echipelor de juniori, care va purta numele lui Marian Cozma.

Tricouri negre la derby-ul feminin

Înaintea derby-ului Ligii Naţionale feminine la handbal, dintre Rulmentul Braşov şi Oltchim Râmnicu Vâlcea (scor 41-36), s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Marian Cozma, iar jucătoarele au intrat la încălzire purtând tricouri negre cu numărul 8, având pe piept poza lui Marian Cozma. "Este strigător la cer ce i s-a întâmplat acestui băiat. În memoria lui am intrat cu acele tricouri. Acest băiat înseamnă handbal şi este incredibil că un om poate scoate o armă şi omorî un alt om în anul 2009. Nici măcar acum nu pot accepta că se întâmplă aşa ceva. Ce am făcut noi este un gest mic faţă de tot ce a însemnat acest handbalist", a spus antrenorul Rulmentului, Herbert Müler.



Locul în care Marian şi-a găsit sfârşitul la Veszprem s-a transformat într-un adevărat sfeşnic
Credit: Andrei Ando

Omagiat şi de hocheişti

Federaţiile de hochei pe gheaţă din România şi din Ungaria au decis ca meciul de sâmbătă, 14 februarie, dintre echipele SC Miercurea Ciuc şi HC Csilszereda, din cadrul finalei Ligii MOL, să se joace în memoria lui Marian Cozma. "Trecerea în nefiinţă a acestui sportiv cu performanţe deosebite interne şi internaţionale a arătat faptul că respectul faţă de valoarea unui sportiv poate fi mai presus de orice rivalitate între cluburi şi ţări. Durerea are o limbă comună, o limbă pe care o înţelegem cu toţii oriunde am trăi în lume. Moartea acestui om deosebit a adunat alături români şi maghiari deopotrivă. Deoarece Liga MOL este a competiţie româno-maghiară, meciul 3 al finalei acesteia îl dedicăm memoriei lui Marian Cozma, celui care a fost iubit şi respectat în ambele ţări", se arată într-un comunicat al FRHG.

×
Subiecte în articol: special politia cozma veszprem sztojka