In plina desfasurare a Re-volutiei Romane de la Ti-misoara, cand evenimen-tele prinsesera bine con-tur in majoritatea orase-lor tarii, George Ardelea-nu si prietenii sai au intrat, fara sa vrea, in posesia u-nuia dintre cele mai mari secrete ale acelor zile. Timi-sorenii au aflat parola celor care coordonau "focul" terorist si faptul ca "teroristii" raportau totul telefonic la Garnizoana.
Despre ce s-a intamplat cu adevarat in decembrie â89, cand "teroristii" trageau din toate pozitiile, nimeni nu vrea sa stie cu adevarat. Jurnalul National a decis sa reia o serie de articole publicate in urma cu doi ani. Indicam atunci exact zona ce trebuie investigata cu atentie. Spuneam atunci foarte clar cine au fost "teroristii" si cum s-a declansat acest fenomen, a carui legenda bantuie si astazi societatea romaneasca. In conditiile in care generalul magistrat Dan Voinea cauta cine au fost "teroristii", credem ca acesta este punctul de plecare.Jurnalul National: Ati trait pe pielea dumneavoastra experienta unei intamplari ciudate in timpul evenimentelor din decembrie 1989?
George Ardeleanu: La data de 22 seara, aproape de miezul noptii, in Timisoara a inceput sa se traga puternic. Eram cativa in grupul din care faceam parte. Ne-am refugiat in casa unui prieten, intr-o zona centrala a orasului, foarte aproape de opera, langa Piata "700". Dupa zilele prin care trecusem, cu morti, cu fuga, cu groaza mare, eram atenti la orice miscare din jurul nostru. Eram ochi si urechi, ne uitam pe geam, ascultam radioul, toate cele. La un moment dat, pe o casa, vizavi de apartamentul prietenului meu, unde stateam pe intuneric, am observat patru persoane imbracate in niste salopete inchise la culoare. Pe alt acoperis, aproape de acest loc erau alte doua. In conditiile in care in oras reincepuse prapadul, gandul nostru a fugit imediat ca sunt teroristi. Tocmai ce se aflase faptul ca teroristii sunt printre noi, asa cum se spunea atunci. Ca asa o fi fost, ca nu a fost asa, nu poate nimeni spune cu exactitate. Aceasta intamplare venea pe fondul informatiilor facute publice de liderii Armatei din Timisoara in legatura cu descoperirea teroristilor, lucru la care populatia trebuia sa ajute autoritatile daca observa ceva. Noi, care eram acolo, in apartament, ne-am simtit datori sa anuntam Armata de cele observate. "Domâle, sa zicem ca sunt patru pe casa cutare si doua pe alta..."
Mai exact, puteti sa ne spuneti ce faceau oamenii in salopete inchise acolo, pe acoperisuri?
Nu faceau nimic special. Stateau nemiscati. De fapt se miscau cu foarte multa economie, probabil pentru a nu fi observati.
Din cate ati observat, erau inarmati?
INAMICUL. Timisorenii si militarii vanau "teroristii-securisti" |
Secrete "tehnice"
Dumneavoastra nu ati mai indraznit sa mai interveniti pe fir, tinand cont ca aveati aceasta posibilitate?
BALCONUL. Comunismul a fost abolit la Opera din Timisoara |
Citește pe Antena3.ro
Dupa ce misterioasa femeie a intrat in vorba cu colonelul Radu prin acel "papier wird blau" s-a mai vorbit cumva dupa aceea in germana?
Deloc, domnule! Numai in romana.
Si, in afara prezentarii zonelor de conflict si de interes pentru ei, au mai vorbit cumva si altceva?
Din cate imi aduc aminte, colonelul Radu, spre sfarsitul discutiei, i-a spus femeii sa aiba grija de cele patru rezervoare de amoniac. Dupa mult timp am aflat si eu ca rezervoarele astea ar fi fost pe la Comtim pe undeva. Probabil ca si ele trebuiau atinse de gloante pentru a crea si mai mare haosul sau ca trebuiau sa fie aparate, nu stiu exact. Cert este ca, in discutie, asa i-a spus femeii, sa aiba grija de rezervoare...
Ce ati facut in continuare?
Dupa vorbele alea cu amoniacul, discutia s-a terminat. Nici eu nu am mai ramas pe fir. Am inchis. La cateva minute am sunat din nou si am spus despre acei oameni de pe acoperisurile vecine. Am facut-o pentru ca ne temeam de teroristi si credeam ca este de datoria noastra. Cand s-a facut dimineata, toata lumea era pe strada cu banderole tricolore la brat. Incepusem sa organizam filtre. In oras inca se mai tragea sporadic. Eu m-am gandit atunci: "Ce ar fi daca
m-as apuca sa spun si eu, asa, la lumea care trecea prin jurul meu, la intamplare, parola asta «papier wird blau» cu discretie?". Eram si eu curios sa vad ce se intampla. Am tot spus cuvintele astea la zeci de persoane, poate 100 si ceva... Nimeni nu schita nimic. La un moment dat, o femeie foarte solida si bine facuta, dar nu grasa, s-a despartit de un barbat destul de elegant imbracat, cu caciula de nurca, dintr-aia scumpa, si i-a spus ceva, asa, foarte ciudat pentru situatia aceea. Eu n-am auzit bine, pentru ca erau cativa metri intre noi, dar din cate am reusit sa aud au fost tot niste vorbe asa fara noima, ca, vezi, daca pui la murat varza, sa pui multa sare, ceva asa fara noima, legat de treburile gospodaresti. Nimeni nu ar fi spus lucrurile acelea atunci asa fara nici o legatura cu realitatea ce ne inconjura. Femeia s-a indreptat spre noi si noi am oprit-o la control, la filtru.
Se comporta ciudat?
Nu, era o persoana normala. Am observat ceva care m-a facut sa ma mir. Domnule, avea buletin nou-nout, chestie care nu mi-a placut deloc atunci, si asta pentru ca noi eram un pic cam mult paranoia atunci. In plus, cine ii elibera ei buletin nou-nout in acele zile cand fierbea tara?! Pe buletin scria ca o cheama Oana Maria. In timp ce noi o controlam, ea a inceput sa tot indruge in stil convingator ca barbat-su era impiegat de miscare pe la CFR, ceva de genul asta. La un moment dat, asa usor pe un glas scazut, ma aplec putin si ii soptesc parola "Papier wird blau".
Emotii de revolutionart
Ce reactie a avut?
VICTORIE. Populatia a sarbatorit in strada caderea regimului |
Si unde ati dus-o?
Ne-am dus spre garnizoana, cu gandul sa predam terorista, ca asa credeam atunci. Ne-am dus la armata, dar cu inima indoita. Acolo le-a spus: "Bai, baieti, uite ce s-a intamplat! Puteti sa ma impuscati, ca tot va spun". Si le-am zis tot. Zic: "Nu stiu cine sunteti, dar ceva este in neregula in armata voastra. Cineva de la voi ghidoneaza cum sa se traga, voi tot spuneti ca vreti si ca prindeti teroristii".
Cui ati spus la garnizoana toate acestea?
Domnule, era cineva care s-a prezentat a fi colonelul Predonescu, care, din cate mi-am dat seama, era ceva destul de mare acolo in garnizoana, adjunct cred ca era pe acolo. Asta se uita la mine, parca picasem din luna, dar mi-am dat seama ca stia de parole. In timp ce noi stateam acolo, la garnizoana, astia de la armata au trimis o patrula cu soldati la apartamentul prietenului meu, de unde ii vazusem pe aia pe acoperisuri. S-au dus acolo, au rascolit tot apartamentul, ca probabil nici ei
n-au inteles ce-i cu noi. Ne-au dat drumul, dupa care nici pe doamna aceea nu am mai vazut-o. Si asta pentru ca si ei i-au dat drumul! Cum ne-am dat seama... Un baiat ramasese jos, ca mersese in urma noastra. Si a vazut de pe trotuarul de vizavi de intrarea garnizoanei, cum asteia i-au dat drumul pe usa si a plecat discret pe strada.
In afara de femeia prinsa, ati mai avut oameni care sa reactioneze la parola "papier wird blau"?
Am mai intrebat dupa aceea o gramada de oameni despre aceasta formula, dar nimeni nu stia nimic despre parola.
Ati reusit sa-l contactati pe colonelul Radu, sa vedeti daca exista intr-adevar?
Nu am reusit, pentru ca noi ne temeam si ne-am temut mult timp. Dupa mult timp am intrebat pe cineva pe unde este si mi-a zis ca exista si ca era pe undeva pe la auto, iar prin februarie am discutat cu un capitan pe care l-am intrebat despre parola si mi-a zis: "Lasa, ca nu e pentru voi chestia asta, ca nu va intereseaza, ca acum este importanta starea de spirit din randul populatiei".
|
NU RATATI!
Cititi in numarul de maine despre cum s-a nascut fenomenul "teroristii din decembrie â89".
|