Cutremur in serviciile se-crete. Disparitia lui Omar Hayssam, judecat pentru rapirea ziaristilor din Irak, a fost fatala pentru Radu Timofte, seful SRI, Gheor-ghe Fulga, seful SIE si Vir-gil Ardelean, ce parea vesnic in serviciul de informatii de la Interne. Dupa o sedinta furtunoasa la Cotroceni cei trei si-au depus demisiile. Controversatul caz Omar Hayssam produce victime la nivel inalt. Ziua agitata de la Cotroceni, a inceput cu un iz de demitere pentru ministrul Apararii si s-a terminat cu decapitarea "serviciilor".
Cautari esuate - Omar, disparut fara urma
Odisee - Hayssam a dat, Hayssam a luat
""Schimb de prizonieri"" - Filiera siriana
Retrospectiva - Basescu lauda serviciile secrete
Reactii
|
MANDAT. Gheorghe Fulga si Radu Timofte au fost numiti in functii in timpul guvernarii PSD, iar Virgil Ardelean in 1999 pe vremea CDR |
Lovitura de teatru pe scena serviciilor secrete romanesti. Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean au demisionat aseara din fruntea SRI, SIE, respectiv DGIPI, dupa o sedinta convocata pe neasteptate de presedintele Traian Basescu. Motivul: cazul Omar Hayssam.
Cei trei capi ai serviciilor secrete romanesti, Radu Timofte (SRI), Gheorghe Fulga (SIE) si Virgil Ardelean (Directia Generala de Informatii si Protectie Interna - DGIPI, fostul UM 0215, cunoscut si ca Doi si un sfert, din cadrul Ministerului de Interne), au fost chemati de seful statului ieri dupa-amiaza, la ora 16:00, la o sedinta in dealul Cotrocenilor. Administratia Prezidentiala nu a suflat o vorba despre aceasta intalnire decat dupa trei ore, in jurul orei 19:00. Atunci, purtatorul de cuvant al institutiei prezidentiale, Adriana Saftoiu,
i-a convocat pe jurnalisti pentru
a-i anunta despre sedinta cu pricina, spunand ca tema acesteia a fost analiza "situatiei create dupa eliberarea lui Omar Hayssam". Sirianul este de negasit pentru a fi adus in fata instantei, unde nu s-a mai prezentat la ultimele infatisari, in procesul rapirii ziaristilor.
VINOVATII. Bomba aruncata imediat de purtatorul de cuvant a fost demisia sefilor SRI, SIE si DGIPI. "In urma sedintei au demisionat din functie seful SRI, Radu Timofte, seful SIE, Gheorghe Fulga, si directorul general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul MAI, Virgil Ardelean. Demisiile celor trei au fost acceptate, urmand ca in termen legal de 30 de zile, persoanele demisionate sa procedeze la predarea atributiilor si sarcinilor de serviciu", a anuntat sec Saftoiu. Purtatorul de cuvant nu a mai oferit alte detalii, nici macar precizari despre motivele exacte care i-au determinat pe cei trei sa plece din fruntea serviciilor secrete. Cert este ca demisia lor vine la un an de la momentul in care, in mai 2005, acestia erau felicitati de Traian Basescu pentru eliberarea jurnalistilor romani rapiti in Irak. Acum, seful statului nu a ezitat sa dea unda verde demisiei acestora, pentru ca l-au scapat tocmai pe cel acuzat de rapirea jurnalistilor, Omar Hayssam.
PROCEDURA NUMIRII. Pentru instalarea noilor sefi ai serviciilor, presedintele Basescu va avea de parcurs cativa pasi. El va avea nevoie de o majoritate parlamentara pentru numirea noului sef al SRI si de acordul CSAT la propunerea pe care o va inainta pentru conducerea SIE. Potrivit protocolului Aliantei D.A., directorul SRI este propus de seful statului la propunerea PD, in timp ce pentru sefia SIE, nominalizarea ii revine PNL. Potrivit legii, presedintele este cel care propune noul sef al SRI, dar pentru ca acesta sa preia conducerea Serviciului este nevoie si de votul majoritatii senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna. In cazul numirii noului director general al DGIPI, propunerea va fi facuta de ministrul de Interne, Vasile Blaga, care va trebui validata de premierul Calin Popescu Tariceanu.
FULGA
|
Sociolog de profesie, Gheorghe Fulga a devenit director al SIE la 12 februarie 2001. Intreaga sa cariera de dupa decembrie 1989 este legata de Ion Iliescu. Chiar in perioada 1990-1991 a fost expert si consilier la Presedintia Romaniei, pentru ca intre 1994-1996 sa indeplineasca functia de consilier prezidential si sef al Departamentului de politica interna al Presedintiei. Inainte de a fi numit director al SIE, Fulga a fost ales deputat de Brasov. Numele sau a fost asociat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. (R.B.)
|
TIMOFTE
|
Fostul ofiter de graniceri Radu Timofte a fost numit director al SRI la data 7 februarie 2001. Pana sa preia aceasta functie, a fost, in calitate de senator PDSR, presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat, vicepresedinte al aceleiasi comisii si al Comisiei parlamentare de control al SIE. Numirea sa a coincis cu acuze ca ar fi avut legaturi cu KGB. O data ajuns director, a indepartat mai multi ofiteri din SRI tocmai ca ar fi inscenat acest lucru. A mai fost acuzat pentru relatiile sale cu Vantu. (R.B.)
|
ARDELEAN
|
Virgil Ardelean a fost adjunct al sefului Politiei Municipiului Cluj Napoca in perioada in care a functionat "Caritasul". Se pare ca tocmai acest lucru l-a propulsat la Bucuresti, mai intai pe pozitia de sef al Politiei Capitalei, iar apoi ca director al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a Ministerului de Interne. Lui i-a fost incredintata la 28 aprilie 1999 misiunea de a infiinta aceasta unitate, dupa mineriada din acel an. Desi numit in functie de guvernul CDR-ist a rezistat si in mandatul PSD. (R.B.)
|