x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Facebook face publicitate infractorilor de pe internet

Facebook face publicitate infractorilor de pe internet

de Diana Scarlat    |    03 Oct 2023   •   08:00
Facebook face publicitate infractorilor de pe internet

Paginile web ale unor instituții precum Hidroelectrica sau Poșta Română au fost clonate recent și utilizatorii sunt îndrumați de infractori încă neidentificați să-și dea datele personale și mai ales pe cele bancare, pentru a cumpăra produse inexistente.

 

Cei păcăliți pot crede chiar că-și transferă banii într-un fond de investiții, dar veniturile lor ajung la infractori internaționali. Poliția Română le elimină, dar se pot lansa noi clone în câteva minute. În ultimii ani s-a întâmplat același lucru cu mari companii, mai ales bănci. Facebook acceptă de la cei care clonează site-uri plata unor mesaje sponsorizate și-i sancționează pe cei care scriu comentarii pentru a preveni eventualele victime. Procedeul de plată la Facebook este automatizat și durează destul de mult până când raportările făcute de instituții ajung să fie procesate. Plata pentru mesajele sponsorizate se încasează automat, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, la pachet cu protejarea mesajelor scam, prin sancționarea celor care vor să le semnaleze.

 

Compania Hidroelectrica a fost listată recent la bursă și imediat au început atacurile din partea grupurilor infracționale internaționale, care au lansat site-uri clonă. Prin intermediul acestora, infractorii pot obține bani de la cei care cad victime ale acțiunilor denumite „phishing” sau „scam” în limbajul celor care se ocupă de securitatea cibernetică

Chiar dacă această companie, la fel ca toate celelalte care au fost atacate în același fel, a făcut sesizări la Poliție, iar autoritățile elimină periodic aceste pagini web de pe internet, după ce le descoperă, hackerii lansează mereu unele noi. Pericolul acestor pagini clonate este foarte mare, prin intermediul lor furându-se de la date personale până la parole pentru conturi bancare din care se pot sustrage banii victimelor.

 

Facebook încasează și de la infractori

 

Poșta Română a avut un astfel de site-clonă până ieri dimineață, infractorii plătind inclusiv mesaje sponsorizate la Facebook. Purtătoarea de cuvânt a Poștei Române a declarat, pentru Jurnalul, că vineri deja se aștepta de la Facebook eliminarea mesajelor sponsorizate care prezentau site-ul clonat al instituției, însă acesta a funcționat, împreună cu reclamele plătite la Facebook, până ieri dimineață. 

Surse din interiorul Poliției Române spun că s-a încercat o colaborare cu cei de la Facebook, pentru a se interveni rapid în astfel de situații, dar reprezentanții rețelei de socializare au explicat că procedurile lor sunt total automatizate și intervenția umană în urma unei raportări se face mai greu. Practic, Facebook încasează automat banii de la oricine vrea să plătească mesaje sponsorizate, lăsându-le mai multe zile active, chiar și după acestea sunt raportate ca infracțiuni. Mai mult, este automatizată și sancționarea celor care comentează la aceste postări sponsorizate, arătând că sunt infracțiuni, iar Facebook șterge aceste comentarii, ca fiind „neconforme cu standardele comunității”, așa cum i s-a întâmplat vineri unui utilizator din România care încerca să explice că pagina-clonă a Poștei Române reprezintă un pericol.

Și băncile au avut aceleași probleme, de mai multe ori. Inclusiv site-urile ziarelor și ale posturilor TV au fost clonate de nenumărate ori și lansate pe rețeaua de socializare ca mesaje sponsorizate care conțineau reclame mincinoase la diverse produse sau servicii, în special tratamente medicale neautorizate. 

 

Acțiunile de prevenție ale Poliției

 

Hidroelectrica are un anunț special, pe site-ul oficial, în care explică pericolul legat de aceste pagini clonate, însă cei mai mulți utilizatori nici nu-și dau seama că site-ul pe care au intrat este o clonă, cu altă adresă decât cea oficială, a instituției. Fiind și mesaje sponsorizate și recomandate de Facebook sau de alte rețele de socializare, vigilența victimelor este minimă.

Pentru a preveni cât mai multe dintre aceste activități infracționale, Poliția face foarte multe acțiuni, însă este nevoie de o educație a publicului larg pentru a-nțelege pe deplin acest fenomen.

„De obicei oamenii fac reclamații doar când sunt prejudiciați. E o metodă de «phishing» destul de veche. Mizăm foarte mult pe partea proactivă. Utilizatorul trebuie să înțeleagă și să poată identifica tipurile de fraudă. În general, tot ce înseamnă brand cunoscut e folosit pentru a distrage atenția utilizatorilor și să-i păcălească să acceseze site-urile clonate, să-și trimită datele și chiar să plătească sume de bani”, a explicat, pentru Jurnalul, comisar-șef de poliție Sorin Stănică, șef birou prevenire în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenirea Criminalității.

 

Ofertele sunt postate pe „dark web”

 

Există un site special - siguranțaonline.ro - creat de specialiștii în securitate cibernetică unde se pot testa și antrena cei care vor să se ferească de infracțiunile pe internet. „Avem o colaborare foarte bună cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică, autoritatea civilă pe zona de «cyber security», în subordinea Ministerului Digitalizării. Avem împreună un proiect de conștientizare și prevenire, inclusiv site-ul siguranțaonline.ro, unde am descris toate procedeele și am lansat teste prin care utilizatorii își pot măsura capacitatea de a identifica aceste fraude pe internet. Au și posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile în lupta cu infracțiunile online”, mai spune comisarul.

Este nevoie de aceste exerciții pentru populație, pentru că fraudele pe internet se diversifică permanent și sunt atât de multe, încât e mai ușor să fie stopat fenomenul prin conștientizare decât prin eliminarea paginilor-clonă. „Modalitatea de operare e aceeași. În general, site-urile-clonă nu sunt cu terminații clasice, .ro, .com, .org sau .eu. Cei care creează astfel de pagini pot fi de oriunde. Infractorii cibernetici și-au dezvoltat activitatea și vând pachete infracționale pe forumurile de pe dark web, astfel încât chiar și cel mai nepriceput utilizator de oriunde din lume le poate folosi. Scopul este obținerea de bani”, mai explică polițistul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×