x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hiroshima copiilor

Hiroshima copiilor

de Cristinel C. Popa    |    26 Apr 2006   •   00:00

  • Capela sufletelor chinuite
  • Cosmarul de la Cernobil continua si in prezent
  • Fatalitate, directia vantului a afectat Romania si l-a enervat pe Nicolae Ceausescu
    Dupa doua decenii de la catastrofa nucleara de la Cer-nobil, ranile inca nu s-au inchis. Editia speciala a Jurna-lului National rememoreaza evenimentul de atunci, ca-re a fost tinut de Ceausescu sub obroc, si aduce in a-tentie drama celor atinsi de boala radiatiei. Astazi, in judetele din Moldova, numarul copiilor bolnavi de can-cer este in crestere, medicii punand incidenta sporita a cumplitei maladii pe seama "efectului Cernobil".
    RESEMNARE. La "Sf. Maria", copiii insemnati ai ororii isi asteapta verdictul vietii

    Efectul Cernobil. In regiunea de nord-est a Romaniei. Cea mai puternic afectata, apropierea de locul catastrofei fiind de vina. Medicii ieseni sunt de parere ca in acesti ani traversam o perioada de varf in ceea ce priveste incidenta cancerului si a altor malformatii, in special la copii.

    Au ajuns sa se trateze in Iasi, ca urmare a accidentului din Ucraina, pana si oameni de pe celalalt mal al Prutului. Vin pacienti chiar din apropierea Cernobilului, de la Odessa, Chisinau si alte localitati din Republica Moldova. Medicii romani banuiesc ca acolo se ascunde numarul real al bolnavilor de pe urma accidentului de acum 20 de ani. Ca se incearca ascunderea cifrelor reale ale dezastrului prin politica de stat. "Se stie ca la granitele unde se reclama astfel de cazuri se impun restrictii, iar moldovenii au interes tocmai sa nu se intample asa. E posibil ca si la ei sa se actioneze ca si la noi inainte de 1989, cand se ascundea adevarul in totalitate sau macar partial", spune conf. dr. Ingrith Miron, medic primar pediatru, seful Clinicii de hemato-oncologie pediatrie a Spitalului "Sf. Maria" din Iasi, singurul din Moldova pentru copiii bolnavi de cancer, leucemie, tumori - toate acestea, de obicei, tentacule ale Cernobilului.

    CATASTROFA. Ingrith Miron lucra tot la "Sf. Maria" in anul accidentului: "Toxicitatea s-a manifestat imediat. Au aparut si malformatii la copiii nascuti in primii ani dupa accident. Apoi s-au inregistrat si tot felul de anemii, sindroame mielodisplazice, adica acele dereglari ale maduvei, care in general au legatura directa cu iradierea. De altfel, sunt anumite organe - sangele, pielea si produsele organelor genitale: ovulele si spermatozoizii - care sunt influentate direct de radiatii. Accidentul s-a anuntat oficial destul de tarziu. Apoi s-a spus ca trebuie curatate haninele si trebuie spalate si preparate cu foarte mare atentie alimentele. Insa, intre timp, deja adusesem in case cenusa radioactiva. S-a mai impartit si niste iod, ca metoda preventiva impotriva cancerelor tiroidiene, dar cele osoase nu au putut fi evitate, intrucat cei doi izotopi au actionat rapid".

    "Bomba" din 1986 a transformat Moldova intr-un fel de azil. Al bolnavilor de leucemie, al celor cu tumori uriase, cu malformatii si al copiilor nascuti prematur.

    Medicii de la Spitalul "Sf. Maria" sunt surprinsi de procentul in crestere al bolilor datorate Cernobilului. "In ultimii trei-patru ani, conform datelor pe care le avem, astfel de afectiuni s-au inmultit spectaculos, din pacate. Se observa o crestere anuala de 12%, pe care o consideram foarte mare. In intervalul 2003-2004, am avut ca numar de internari la hemato-oncologie, cu citostatice ca medicatie, 1.489 de cazuri, in 2004-2005 am avut 1.582 de pacienti, iar in perioada 2005-2006, inca 1.691 de cazuri.

    In concluzie, a fost o crestere cu mai mult de 100 de cazuri pe an", subliniaza Ingrith Miron. Din toate aceste cazuri, circa 30%-35% sunt leucemii, iar alte 30-35 de procente tumori cerebrale.

    TRISTETE. In zilele lor depresive, micutii se gandesc cum vor arata Sus daca nu scapa

    FARA VINA. Astfel, sectia de oncologie s-a transformat intr-un fel de camin al muribunzilor copii. Locul unde copii fara nici o vina mor, daca se poate spune asa, cu demnitate. Multi copii inving boala cu ajutorul medicilor. Multi n-au sanse din cauza situatiei materiale precare. Multi nici macar nu pot visa la o operatie salvatoare in strainatate. "Spre deosebire de cei din Occident, unde reusita interventiilor este asigurata in 80% din cazuri, la noi, in ciuda specialistilor buni, media este de 50%. Diferenta vine din faptul ca unii copii se vindeca prin grefa de maduva, operatie care in strainatate se face mult mai usor, datorita dotarii unitatilor si a fondurilor alocate. Oricum, e un mare pas inainte: in anii ’70, astfel de pacienti erau cu totii sortiti pieirii", a mai spus dr. Miron.

    La Iasi ajung si pacienti din Suceava, Botosani, Galati si Braila. In paturile sectiei stau si cate doi copii. "Acum, de exemplu, in cele 45 de paturi ale clinicii trebuie sa stea 60 de copii. Varstele difera si la fel si perioada de cand au intrat in grija noastra", precizeaza dr. Miron. Cu toate ca centre pentru grefarea maduvei s-au infiintat si la Timisoara, Bucuresti, Targu-Mures, bugetul alocat sanatatii nu permite efectuarea unor astfel de interventii tuturor pacientilor care au nevoie. "Patru din cinci copii nu ajung sa beneficieze de grefa in Romania, evident din lipsa fondurilor. Unele familii reusesc totusi sa stranga bani si merg in strainatate. De exemplu, sunt 20 de copii care au fost grefati in Italia, intr-un centru in care lucreaza fosti studenti de-ai mei".

    O ZI. Copiii internati la "Sf. Maria" au intre doar cateva zile de viata si 17-18 ani. Pe culoarele Clinicii de oncologie, ca intr-o lume a lui Oblio, tanci sau adolescenti inalti, toti cu capetele fara fir de par, dar acoperite cu fesuri, isi muta de colo-colo tristetea. Zambesc trist, amagindu-se ca se fac sanatosi. Alin din Piatra-Neamt, Razvan din Galati, Gelu din Botosani si altii ca ei. Au colegi care s-au inaltat la ceruri: "A vomitat sange si a cazut. Altul l-a durut piciorul si a doua zi a disparut, nu l-am mai gasit", spun ei. In zilele lor depresive se gandesc cum vor arata Sus daca nu scapa. Privesc la desene animate si se taraie pe culoare cu perfuzii in maini ca niste insemnati ai ororii.

    O zi din viata unui pacient al Spitalului "Sf. Maria" decurge trist, cu suisuri si coborasuri. Dureros este tratamentul care incepe de dimineata si se termina noaptea, copiii stand cu perfuzie chiar si 24 de ore din 24. Sufera uneori tratamente greu de suportat chiar si de un adult. O data pe luna li se fac punctii in coloana vertebrala. Foarte dureroase. Dr. Miron recunoaste ca este trist cand intr-o saptamana boala da semne de redresare, apoi copilul moare in mai putin de o ora: "Nenorocirea este ca unii sunt dusi acasa de parinti saraci si lasati sa moara in niste chinuri inimaginabile. Urla de durere. E pacat ce se intampla, dar eu nu pot sa ma opun familiei. Sunt unii care raman aici pana la sfarsitul vietii. Le dam preparate pe baza de morfina. Trebuie infiintat un centru, astfel incat acesti copii sa-si gaseasca aici o alinare, nu sa moara in dureri cumplite, in urlete, fara ca cineva sa le poata da o mana de ajutor".

    In ultimele faze, organismul slabeste vazand cu ochii, se pierde starea de constienta, se intra intr-o coma din care se poate reveni pentru putin timp, apoi se produce stop cardio-respirator. Trupul copilul, de multe ori abandonat la spital de catre familie, isi gaseste odihna la subsol. Pentru ca acolo este morga. Dar sufletul se inalta la cer. De-a dreapta Domnului.

    CENUSA
    "Accidentul s-a anuntat oficial destul de tarziu. Apoi s-a spus ca trebuie curatate haninele si trebuie spalate si preparate cu foarte mare atentie alimentele. Insa, intre timp, deja adusesem in case cenusa radioactiva. S-a mai impartit si niste iod, ca metoda preventiva impotriva cancerelor tiroidiene, dar cele osoase nu au putut fi evitate"
    Conf. dr. Ingrith Miron
  • ×
    Subiecte în articol: copii eveniment miron