x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hituri pe bandă şi vinil. Cum arăta industria audio pe vremea lui Ceauşescu

Hituri pe bandă şi vinil. Cum arăta industria audio pe vremea lui Ceauşescu

de Alexandru Radescu    |    04 Ian 2012   •   09:53
Hituri pe bandă şi vinil. Cum arăta industria audio pe vremea lui Ceauşescu

Pe un forum cu profil IT&C, un utilizator pune la vanzare un pick-up Tesla (model NZC 160)in "stare de perfecta functionare', la pretul de 300 RON. La pachet cu echipamentul vine sI o doza de rezerva, doua boxe x15W, precum sI vreo 30 de viniluri, exclusiv muzica romaneasca. La 9 zile dupa postarea anuntului, utilizatorul revine pe forum sI anunta ca tranzactia a avut loc, pickup-ul fiind deja expediat la o adresa dintr-un oras de prin Ardeal...

Ma uit cu atentie la fotografiile atasate anuntului initial sI fortez amintiri optzeciste. A doua parte a anilor '80, ca sa fiu sincer. Pentru verificare nu am laindemana decat varianta un mail trimis tatalui pentru o confirmare. Sunt pe aproape, e un model care are aproximativ aceleasi dotari precum echipamentul muzical care a invartit la noi in casa viniluri pana la inceputul anilor '90. Iar discul cu care a fost "instalat' pickup-ul, pe un raft de mobila a acelor ani, asta nu voi uita niciodata: Piata Romana nr. 9 – Nicu Alifantis (1988). Daca pentru pretul pickup-ului, amintirile seinvart in jurul sumei de 1400 lei (echipamentul fiind achizitionat de la marele magazin universal din orasul nostru de provincie). Iar parte din bani proveneau de la vanzarea unui alt pick-up, model mai vechi, de care se leaga doar memoria unor povesti pe vinil. Povesti care au circulat sI la cativa vecini cam de aceeasi varsta, unul dintre ei fiind mandru posesor de combina "Traviata', un produs romanesc, marca Electronica. Si o astfel de "vechitura' mai poate fi achizitionata de pe diverse site-uri de comert sau forumuri de profil, putand fi gasite sI modele cu pret de vanzare de 500 RON.

In schimb, pentru vinilurile acelor ani, preturile sunt mult mai usor de pastrat. Iata de pilda pentru albumul lui Baniciu – Secunda 1: 26 de lei (aparutin 1989), Triplul LP – Cenaclul Flacara "in concert' la 60 de lei (1982) sau 78 de lei pentru alt "triplul album' Tudor Gheorghe.

Vechituri? In niciun caz! Dovada in acest sens multimea de oferte de pe forumuri, precum cel prezentat mai sus, precum sI adaptarile la noile tehnologii. Spre exemplu, numerosi producatori scot pe piata pickup-uri cu porturi USB, precum sI cu tehnologia necesara transformarii melodiilor de pe vinilin fisiere digitale (format mp3). De regula, preturile sunt sub 1000 RON, dar daca sunteti mai pretentios va puteti orienta catre un Marantz, de pilda, unde un model premium se poate achizitionain Romania si la 1000 de euro, fiindinsa sI modele mult mai scumpe.

Nu e un secret ca "audiofili' din intreaga lume au inca in posesie astfel de echipamente., unii fiind dispusi sa plateasca sI zeci de mii de dolari pentru o statie completa, cu o redare a sunetului perfecta. Pe de alta parte, unele case de productieinca mai scot albume pe vinil, editii "remasterizate'. A fost un adevarat eveniment pentru melomani, atunci cand la celebrul Magazin Muzica din Bucuresti au fost aduse o serie de viniluri noi, de colectie, cu Beatles, Rolling Stones, Santana etc, la preturi cuprinseintre 50 sI 150 de lei. Seintamplain aprilie 2008!

Revenind la epoca de dinainte de '90, trebuie sa se stie sI faptul ca echipamentele muzicale, atat cele produsein Romania, precum sI cele de "import' se gaseau in mod obisnuit la magazine de profil. Fie ca era vorba de Bucuresti sau orase "de provincie'. In ceea ce ma priveste, am crescut cu urechea la pick-up sI tranzistor, dar pentru altii, si in alte medii, regele era magnetofonul.

De regula mai scump decat un pick-up, cu produsele de top pentru regiunea noastra, respectiv Kashtan sau Majak, cu benzi de la giganti ai vremurilor, precum ORWO sau BASF. Spre exemplificare, un model Kashtan achizitionat in 1989, de la un magazin de profil, ajungea la pretul de 7000 de lei, cu tot cu pretioasele boxe din lemn. De asemenea, pentru o banda trebuia sa scoti din buzunar intre 50 sI 100 de lei. Sigur, mai complicat de manevrat decat un pick-up sI mult mai greo, dar cu o tehnologie superioara. Apoi avantajul benzilor al caror continut putea fi copiat. Iar la petrecerile din anii '80, cineva care poseda un magnetofon era mai ceva ca lautarul la nunta! Sigur, vremurile s-au schimbat, tehnologiile dominante sunt cu totul altele, dar pretuirea pentru asemenea echipamente nu a disparut definitiv. Mai ales daca ne uitam pe site-uri cu licitatii de produse, acolo unde unii sunt dispusi sa plateasca si cateva sute de euro pentru un model cu vechime de aproape 30 de ani.

×