Medicului veterinar Stefan Raileanu, cel care a vorbit in presa despre transportarea cailor din Letea la abatoare, i-a fost desfiintat cabinetul veterinar. Autoritatile locale i-au declarat razboi deschis angajatului Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii.
Sicanele, spune acesta, au inceput la scurt timp dupa ce scandalul s-a stins, iar cei 50 de cai salvati au intrat in custodia unui ONG. "Mi-au cautat tot felul de motive, sa ma infunde. Profesional, nu mai pot face nimic. Pe 27 iunie mi-au inchis cabinetul veterinar din Tulcea. Am vrut sa particip cu niste cai la concursuri si am trimis analizele de sange la Directia Sanitar-Veterinara(DSV) Tulcea. Astept si acum, dupa doua saptamani, rezultatele, in conditiile in care inainte nu dura mai mult de 3 zile. Am inteles ca e nevoie de semnatura doamnei directoare', explica Raileanu.
Insa directoarea DSV Tulcea, Marinela Tertis, i-a facut acestuia plangere la Comisia de Deontologie pentru "denigrarea activitatii serviciului veterinar'. Colegiul Medicilor Veterinari urmeaza sa dea o solutie in acest caz. Tertis reclama faptul ca doctorul Stefan Raileanu a incitat constant mass media si a declarat ca animalelor li se aplica rele tratamente, "desi era vizibil ca ranile acestora erau vechi si nu erau produse de contentia in vederea realizarii actelor medicale', se precizeaza in documentul trimis de Tertis Colegiului Medicilor Veterinari din Tulcea.
In luna mai a acestui an, zeci de cai din Letea au fost prinsi intr-un tarc pentru a li se lua sange si pentru a fi apoi incarcati intr-un TIR si trimisi la abator, cu aprobarea medicului veterinar local. Satenii din comuna C.A Rosetti si-au insusit cu cateva zile inainte caii din tarc pentru a primi bani pe ei de la samsarii veniti in delta. Caii, salbatici sau salbaticiti, au fost greu de legat pentru a li se lua analize si pentru a fi urcati in masina, astfel ca satenii au folosit pari si biciusti pentru a-i lovi si intepa. Desi medicul Raileanu i-a avertizat ca animalele sunt greu de stapanit, fiind si perioada de imperechere, procedurile s-au facut in continuare, fara a se tine cont de manji si de animalele ranite.
In plus, in urma analizelor ulterioare, s-a constatat ca in masina se aflau animale sanatoase laolalta cu cai bolnavi de anemie infectioasa, lucru ilegal. De asemenea, in TIR au fost incarcate animalele de-a valma, desi se spusese ca manjii vor fi crutati.
Dupa prezentarea cazului in presa, un ONG a reusit sa opreasca TIR-ul cu cai in judetul Braila si sa duca animalele la o ferma. In timpul transportului, doua animale au murit si mai multe au fost ranite.
"Legat de doctorul Raileanu, e o problema interna, strict legat de profesia noastra. Am spus tot ce am avut de spus in plangerea facuta la Comisia de Deontologie. Masurile in urma scandalului vor fi luate la nivelul Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sanctionarea medicului veterinar care a aprobat transportul si restul. Sunt anchete in curs', a declarat Marinela Tertis, directoarea DSV Tulcea, pentru Jurnalul National.