x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special I s-a luat lumina ochilor, i s-a dat lumina sufletului

I s-a luat lumina ochilor, i s-a dat lumina sufletului

de Dana Andronie    |    Dana Cobuz    |    08 Ian 2010   •   00:00
I s-a luat lumina ochilor, i s-a dat lumina sufletului

De aproape 40 de ani cântă cu suflet, fără să-şi privească în ochi spectatorii. "Ce tărie de caracter are! A avut răbdarea de a ne lumina pe noi, când lui îi lipsea lumina!", a remarcat Adrian Păunescu.



La patru luni, părinţii (Constantin şi Elena) au observat că George Nicolescu nu vede. Pe la 4-5 ani au aflat, în schimb, că are darul cântecului. "Georgel", jucăria celor trei surori - Rodica, Constanţa şi Mariana -, era un copil bun, vesel, optimist şi neastâmpărat.

Singurul băiat al familiei Nicolescu era şi "vedeta" neamului. La 6 ani avea deja un şlagăr: "Hai salcâm, salcâm de vară".

La începutul anilor '70, încă elev al Şcolii de Nevăzători de la Cluj, George încerca marea cu degetul, înscriindu-se la câteva festivaluri de muzică uşoară. A plecat acasă cu nişte premii I, dar marele câştig a fost întâlnirea cu maestrul George Grigoriu. Acesta i-a promis că-l ajută să devină mare artist, dacă intră la facultate. De dragul muzicii, George a devenit student la Filologie, secţia Franceză-Română, iar Grigoriu i-a compus "Eternitate". A fost un debut (la radio, la 2 ianuarie 1973) cât pentru o viaţă de artist. "Se vorbea atunci, de la specialişti la marele public, de această voce fascinantă, era din ce în ce mai difuzat la radio, din păcate cu apariţii sporadice la televiziune, din pricina unor prejudecăţi tipic româneşti - spune Titus Andrei. Jignitor pentru un spirit ca George Nicolescu, «proful» de franceză, cu inteligenţa autoironiei, atunci când, râzând din seninul sufletului său, spune că nu se poate compara cu unul ca Stevie Wonder, pentru că americanul habar n-are să cânte la muzicuţă, pe când el ştie muzicuţă de când era copil".

Dacă s-ar fi născut în altă ţară, probabil că ar fi ajuns un mare cântăreţ al lumii. "A avut însă nenorocul ca talentele sale, bazate pe drame personale, să nu fie considerate urgenţe ale comunităţii... Un popor căruia i se trezeşte conştiinţa de a se recunoaşte într-o valoare de acest fel, bazată pe o viaţă dramatică şi pe o suferinţă, se poate salva. Aşa s-a întâmplat şi cu americanii...". Da, americanii, l-au avut pe Ray Charles. Ce s-ar fi întâmplat dacă Ray Charles s-ar fi născut în România? E posibil să fi murit de foame!!!

"Nevăzând, îi obligă pe oameni să-l vadă atât de intens, încât uriaşele săli înţesate de oameni par adesea nişte ochi uriaşi a căror pupilă este cântecul său cu care spiritul treaz al vremii prezente scrutează eternitatea", scria Ion Zubaşcu, în 1982, în revista Flacăra.

Artistul George Nicolescu a avut norocul să întâlnească femeia, pe Georgeta, care l-a ajutat să aibă o carieră şi care i-a dăruit doi copii: Luminiţa şi Daniel. "Cred că tata a avut multe satisfacţii pe urma meseriei lui, dar a şi suferit foarte mult, pentru că din cauză că nu vede nu i s-a dat aceeaşi şansă care s-a dat celorlalţi cântăreţi de muzică uşoară. A fost un pic dat la o parte şi e păcat pentru că eu, de câte ori am asistat la un spectacol, am văzut că a avut un succes extraordinar", este de părere Luminiţa. Este în continuare fetiţa lui tata, deşi, la rândul ei, are o fetiţă, Alexandra (2 ani). George are tot o nepoată, Ştefania, de la fiul Daniel. Are o viaţă normală, fiind un om normal. "Poate mult mai normal decât mulţi dintre noi. Dacă Dumnezeu i-a luat lumina ochilor, i-a dat lumina sufletului", mărturiseşte prietenul său, preotul Constantin Moise.

20 de piese de Colecţie
Alături de Ediţia de Colecţie, Jurnalul Naţional vă oferă un CD de Colecţie care cuprinde 20 dintre cele mai frumoase melodii (muzică uşoară şi folk) ale lui George Nicolescu: "Eternitate", "Şi cântau mandolinele", "Fântânile albastre", "Să învingă dragostea", "Ca lumina ochilor", "Ordinea de zi", "Romanţă fără muzică", "Imnul înecaţilor din Atlantida", "Celei care pleacă", "Ritm de dragoste" (fostă "Rock de dragoste"), "Ultimul catarg", "Ultima oră", "Visam un ţărm de mare", "Prefă-te, inimă, în stea", "Graba strică treaba", "Dă-mi, dragoste, puterea ta", "Nesfârşita primăvară", "Om trecând prin raza vieţii", "Voi reveni cu drag mereu", "Mai avem nevoie şi de iarbă" (feat. Unu).

×
Subiecte în articol: special