x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iarbă verde dacă n-ai, se plantează de 1 Mai

Iarbă verde dacă n-ai, se plantează de 1 Mai

de Diana Scarlat    |    04 Mai 2009   •   00:00
Iarbă verde dacă n-ai, se plantează de 1 Mai
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Autorităţile au serbat, pe sistem 2 în 1, Ziua Muncii şi ziua localităţii 2 Mai la 2 mai, într-o coproducţie Urdea – Iorguş, cu stereotipii de Izvor. De Parcul Izvor. Asta în vreme ce localnicii din comuna tulceană Luncaviţa au pornit cu elan la înierbarea unui teren de 2,5 ha.



Oripilat de "derbedeii care se des­tră­bălează în Vama Veche" şi care şi-au scos pantalonii arătându-i primarului Urdea fundul joi noaptea în faţa cârciumii "La Piraţi", unde edilul PNL-ist ar fi vrut să-şi petreacă noaptea în linişte, acesta a hotărât, în numele întregii comunităţi, să-i educe în alt spirit pe tinerii comunei. Şi să-i înveţe cântece populare româneşti adevărate, precum "Puşca şi cureaua lată,/ ce bărbat eram odată". Nefiind "impresar artistic", aşa cum ne-a mărturisit, primul gospodar al comunei Limanu s-a consultat cu fostul edil PD-L-ist (fost PNL-ist) al Mangaliei, Iorguş (actual deputat de Constanţa, care a câştigat voturile în colegiul 2 Mai), şi le-a servit doimăienilor tradiţii de ziua lor.

Iar tradiţia localităţii nu înseamnă pentru organizatorii "Zilelor localităţii 2 Mai" nici poeţii, nici artiştii plastici, nici actorii şi nici chitariştii amatori, rătăciţi pe plajă, nici zecile de corturi care-au umplut şi de data asta nisipul, adică cei care au adus faima celor două sate de la malul mării în ultimii 60 de ani, ci an­samblurile folclorice ale comunei, asezo­nate cu mici şi bere moca. Aşa au petrecut bătrânii şi copiii satului 2 Mai la 2 mai, înfruntând ploaia rece de primă­vară, în timp ce vamaioţii gălăgioşi, mai vechi şi mai noi, se dregeau după două zile şi două nopţi de beţie.


PHOENIX, SUGRUMAT

După ce Ionuţ Dolănescu a cântat şi a plecat mult mai devreme decât s-ar fi aşteptat doimăienii - pentru că e artist respectat şi avea altă cântare pe raza ju­deţului -, pe scena taberei de la 2 Mai s-au urcat pe rând copiii de la şcolile din co­mună, cu un program cultural-artistic pe care şi profesorii lor îl interpretau pe vremea când erau elevi.

Unul singur a avut curaj să aducă o chitară în faţa spectatorilor aşezaţi la coadă la mici şi bere - produse oferite gratis de Primărie ("din spon­sorizări de aproximativ 10.000 de euro" - cum ne-a declarat primarul Urdea) în baza unui cupon albastru. Mare fan Phoenix, elevul de clasa a VII-a al Şcolii generale din 2 Mai, Dumitru Timotei, a interpretat, împreună cu doi colegi de clasa a II-a, melodiile "În umbra marelui urs" şi "Amintire cu haiduci". "For­maţia de muzică folk a comunei" - aşa cum a fost prezentată de organizatori - s-a constituit ad-hoc la şcoală cu doar câteva zile înainte de marele eveniment şi a fost costumată corespunzător, cu pantaloni negri de stofă, cămaşă albă şi vestă de la costum, ca nu cumva să iasă din decor la sebare sau să trezească suspiciuni autorităţilor sătule de derbedeii cu chitară de pe plajă.      


DEZIDERATUL PRIMĂRIILOR

După trei ore de mici şi bere cu acompaniament cultural-artistic a venit şi mo­mentul de glorie al celor doi mari oameni politici ai comunei. Concurând - tot cu întârziere de o zi - cu ministresa Udrea, primarul Urdea şi fostul primar Iorguş s-au urcat pe scena taberei pentru copii de pe malul mării şi şi-au prezentat în faţa publicului măreţul proiect de "ci­vi­lizare" a comunei Limanu: "dragii doi­măieni" ai primarului Urdea au aflat la serbare că proiectul de canalizare se va finaliza în curând, iar edilul încearcă să facă din 2 Mai şi din Vama Veche "staţiuni turistice de nivel european" în care să vină tot omu' cu banu' gros, ca la Mamaia, şi să aibă toate condiţiile pe care i le impune statutul lui de european.

×
Subiecte în articol: special