x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În aşteptarea unei mişcări greşite

În aşteptarea unei mişcări greşite

de Paula Anastasia Tudor    |    Andreea Sminchise    |    21 Iun 2008   •   00:00
În aşteptarea unei mişcări greşite

CAZUL DALMA ● Dispariţie-răpire-sechestrare-viol-omor
Dalma a fost găsită după trei săptămîni şi jumătate de la dispariţie într-un cămin de vizitare a conductelor de apă. Canalul era acoperit cu un capac de beton în greutate de peste 100 de kilograme. Fusese lovită, dezbrăcată şi violată. Au trecut de-atunci şase ani, iar autorul este încă liber şi neştiut.

CAZUL DALMA ● Dispariţie-răpire-sechestrare-viol-omor
Dalma a fost găsită după trei săptămîni şi jumătate de la dispariţie într-un cămin de vizitare a conductelor de apă. Canalul era acoperit cu un capac de beton în greutate de peste 100 de kilograme. Fusese lovită, dezbrăcată şi violată. Au trecut de-atunci şase ani, iar autorul este încă liber şi neştiut.

La 5 mai 2002, proprietarii terenurilor agricole situate la circa 2 km de ieşirea din Gheorgheni spre Joseni au sesizat regia de apă din oraş că un cămin de vizitare deversa şi inundase toată zona. Se topiseră zăpezile şi plouase în zilele acelea, iar apa, în loc să se scurgă prin canal, îmbibase cîmpurile. Lucrătorii regiei s-au dus la faţa locului înarmaţi cu căngi ca să scoată gunoaiele care blocau conducta. Însă în cange – spre groaza lor – s-a agăţat altceva. Era trupul inert şi umflat de apă al unei fete foarte tinere.

Era dezbrăcată şi avea picioarele legate cu un şiret. Singurul articol vestimentar era sutienul, care-i atîrna în jurul gîtului. Echipa de anchetatori de la IJP Harghita, care a ajuns la faţa locului, a stabilit că fata din canal era Dalma Lukacs, adolescenta dispărută în urmă cu mai bine de trei săptămîni. "Corpul ei obturase scurgerea, iar apa a crescut şi a dat pe-afară. De aceea a fost găsită. Din întîmplare", povesteşte Ioan Mărţoiu, procurorul desemnat de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Miercurea-Ciuc cu supravegherea anchetei penale.

Conform fişei întocmite la 1 noiembrie 2002 de procurorul Ioan Mărţoiu, "din primele cercetări s-a ajuns la concluzia că victima a fost supusă unei agresiuni sexuale, fiind lovită în mod repetat şi aruncată în gura de canal, capacul în greutate de peste 100 kg fiind pus în poziţia iniţială".

EVIDENŢELE. Necropsia s-a efectuat imediat, iar în urma ei s-a stabilit un alt fapt terifiant. Moartea a survenit prin asfixie (înec) cu apa plină de reziduuri din canal. Dalma a fost aruncată acolo vie, probabil inconştientă, pentru că, la momentul morţii, apa din canal nu era mai adîncă de 30 de centimetri. Plămînii i-au fost inundaţi de mîl. Presupunerea că fata a fost inconştientă în momentul în care a fost aruncată este susţinută şi de altă constatare a medicilor legişti: "Victima prezenta în zona capului leziuni cu caracter vital produse anterior decesului prin lovire cu/de corpuri dure şi tîrîre prin frecare de o suprafaţă dură". 

Tot raportul de necropsie arată prin ce-a trecut Dalma în perioada în care a fost dispărută. Medicul legist menţionează că  "victima prezintă deflorare recentă – cu cel mult 7-10 zile înaintea decesului, iar în secreţia vaginală se disting capete de spermatozoizi". Dalma a dispărut la data de 10 aprilie, însă data morţii s-a stabilit cu o marjă de eroare extrem de mare – în intervalul 13-21 aprilie.

MOBIL. Cînd a fost găsită, Dalma avea cerceii de aur în urechi. Cînd plecase de acasă, nu luase la ea decît nişte mărunţiş. Din acest motiv, anchetatorii au exclus jaful ca mobil al crimei. Procurorul Ioan Mărţoiu spune însă că nici nu s-a putut stabili cu certitudine un alt mobil. Ancheta nu a putut demonstra că a fost vorba despre un viol, explică procurorul: "S-a presupus doar că a fost violată". Doar logica bunului-simţ a dus spre acest mobil. Cel puţin aşa reiese din declaraţia comisarului-şef Morar, cel care s-a ocupat de anchetă: "Nimeni nu i-a dorit moartea acestei fete. A fost un conflict spontan. E clar că a fost violată. Numai aşa se poate explica finalul ăsta". Poliţistul expune şi teoria sa cu privire la crimă – "părerea mea este că respectivul sau respectivii (eu sînt convins că nu e doar unul), pentru că fata n-a vrut să facă… au lovit-o destul de puternic şi, văzînd că nu-şi mai revine, s-au speriat, crezînd c-au omorît-o şi s-au gîndit că, dacă o aruncă în canal, se descompune şi nu ne mai dăm seama de nimic. Poate sperau că nici nu o mai găsim".

CÎŢI? Din mai 2002 pînă acum, anchetatorii nu au reuşit să stabilească cu certitudine nici dacă este vorba despre un autor sau mai mulţi, nici dacă a fost un act premeditat al unei grupări organizate sau a fost un act spontan al unui dezaxat care, profitînd de întuneric şi de faptul că fata era singură, a răpit-o, a sechestrat-o, a violat-o şi apoi a omorît-o. Deşi, conform procurorului Mărţoiu, capacul de beton al canalului în care a fost găsită Dalma avea peste 100 de kilograme, nu s-a putut stabili cu certitudine cum şi de cîţi oameni a fost ridicat. "S-a făcut un experiment", a explicat comisarul-şef Morar, "şi a rezultat că acel capac putea fi ridicat cu două degete de un bărbat mai vînjos sau cu o bară de doi inşi mai firavi".

Un alt semn de întrebare al anchetei a rămas cum a fost transportată fata pînă la acel canal – situat la circa 2 kilometri în afara oraşului şi la aproximativ 500 de metri de casa bunicilor – fără să vadă cineva ceva. DN 13B Gheorgheni-Praid-Sovata nu este un drum circulat la picior, însă este unul bătut intens de autovehicule, iar canalul în care a fost găsit corpul fetei se află la nici 3 metri de marginea drumului, în cîmp deschis. Cum de nimeni n-a văzut nimic? "Părerea mea e că respectivii cunoşteau zona foarte bine, pentru că este singura gură de canal aşa de adîncă (peste 2,5 m) de acolo", spune comisarul-şef.

PROBE. Poliţiştii care au ajuns la faţa locului nu au reuşit să strîngă prea multe probe. Tot terenul din preajmă era inundat, iar apa acoperea inclusiv gura de vizitare a canalului. Lucrătorii regiei de apă erau strînşi de jur-împrejur şi terenul era plin de urmele lor. Procurorul spune că nu s-au putut ridica amprente de pe inelul de fier al capacului de beton şi cu atît mai puţin urme de paşi sau de roţi de maşină. Un alt impediment major în anchetă, după cum ne-a explicat comisarul-şef Morar, a fost că "noi nu am reuşit să identificăm nici locul faptei", adică locul în care fata a fost sechestrată, violată şi lovită pînă şi-a pierdut cunoştinţa. Gura de canal este doar locul în care criminalii au încercat să se debaraseze de un corp. Iar "locul faptei" ar fi putut furniza mult mai multe indicii despre autorul crimei. 

Singura probă care ar fi putut conduce la unele răspunsuri a fost urma de lichid seminal găsită în vaginul fetei la autopsie. Întrebat fiind dacă s-a făcut analiza ADN a acestor probe biologice, comisarul-şef Morar a răspuns: "Vă daţi seama, stînd în apă cu cîte mizerii a intrat în contact. Nu se putea face ADN". Această teorie este contrazisă de dr Ligia Bărbări de la Laboratorul Genetică al INML "Mina Minovici": "Orice urmă de spermă poate fi analizată. Indiferent de mediul în care a stat cadavrul".

Procurorul Ioan Mărţoiu a infirmat şi el spusele comisarului-şef Morar, susţinînd că analiza ADN a fost făcută, iar rezultatul ei există la dosar, "dar dacă nu avem cu ce să-l comparăm…". Cu alte cuvinte, nu s-a potrivit cu ADN-ul nici unui suspect şi, atît timp cît nu există o bază de date ADN la nivel naţional a celor intraţi şi ieşiţi din sistemul penitenciar sau suspectaţi pentru acte de violenţă cu viol, nu poate fi comparat decît cu cel al suspecţilor din acest caz, exclusiv.

TRASEUL DE NOAPTE. Prima pistă pe care au epuizat-o anchetatorii a fost, bineînţeles, ultima persoană care a văzut-o pe Dalma în viaţă – prietenul ei, Karoly. Acesta a participat la reconstituirea traseului parcurs de adolescentă în seara dispariţiei şi a punctat locurile prin care a trecut cu Dalma, pe porţiunea de drum pe care a condus-o. Conform anchetatorilor, Karoly s-a întîlnit cu Dalma în jurul orei 22:00 şi, atunci cînd au pornit spre punctul de întîlnire cu unchiul ei – în zona gării, ea era foarte grăbită.

ACTIVITĂŢI SPECIFICE. În anchetă "au fost cercetate şi audiate, numai în primele 30 de zile de la data descoperirii corpului, 132 de persoane care aveau cunoştinţă de locurile frecventate de victimă, care au fost în compania ei sau au putut furniza date în interesul anchetei", scrie în fişa cazului din noiembrie 2002. "Numai eu am  audiat mai mult de 50 de inşi", ne-a spus procurorul Mărţoiu.

Referitor la această parte a anchetei – audierile, un vecin al familiei Dalmei din Chileni ne-a povestit obidit că "Poliţia nu a căutat făptaşul. Mai mult a căutat degeaba. Feciorul meu a şi mîncat bătaie. Toţi băieţii de prin sat au fost chemaţi acolo (la audieri – n.r.), pe rînd. Vreo 50. Băiatul a fost bătut măr. Şi am înţeles că nu numai el. Au venit vreo trei bătăuşi de poliţişti din Miercurea-Ciuc…"

Cercul de suspecţi a fost format din 12 persoane care au fost verificate. Au fost verificate grupurile de prostituate şi locurile frecventate de acestea, au fost audiaţi prietenii şi colegii Dalmei. Au fost verificate persoanele cunoscute cu comportament deviant, condamnaţii pentru abuzuri sexuale sau pentru violenţă. Patru persoane au fost testate poligraf, însă doar la Miercurea-Ciuc. Ni s-a explicat că, fiind vorbitori de limbă maghiară, suspecţii nu pot fi testaţi la Institutul Criminalistic din Bucureşti pentru că acela care pune întrebările, psihologul, trebuie să vorbească aceeaşi limbă cu cel testat, în cazul ăsta – limba maghiară. Nu poate fi vorba de translator la o asemenea testare, deoarece traducerea ar putea afecta reacţiile celui testat.

În dosarul morţii Dalmei există totuşi un suspect constant, cercetat şi răscercetat în ultimii opt ani. Procurorul Mărţoiu spune însă că acesta, chiar dacă a fost audiat de nenumărate ori, "nu s-a contrazis în declaraţii pe tot parcursul anchetei".

"Rezultatul cercetărilor este negativ, nefiind concretizat în identificarea autorului omorului. Cauza a fost analizată de procurorul desemnat cu supravegherea urmăririi penale împreună cu lucrătorii Poliţiei judiciare şi cu reprezentanţii IGP (la început, la anchetă au participat şi doi ofiţeri de la IGPR – n.r.), stabilindu-se un plan de măsuri cu sarcini concrete în vederea identificării autorilor", se încheia fişa din 2002.

Au trecut de atunci mai bine de cinci ani, iar autorul tot nu a fost identificat. Anchetatorii au însă speranţe deoarece, "pînă se prescrie, mai e timp", spune procurorul Mărţoiu.
 
TRASEU. Prietenul Dalmei a refăcut cu anchetato- rii traseul pe care fata l-a parcurs pînă s-a des- părţit de el

Sătui

Ultimele persoane care au văzut-o în viaţă pe Dalma refuză să stea de vorbă cu presa. Prietenul ei de-atunci, Karoly Lukacs, e acum bărbat la casa lui, în Suseni. La el acasă, rudele care nu vorbesc româneşte încercau să ne facă să înţelegem că tînărul e plecat în pădure, la gater, şi nu avea să se întoarcă decît săptămîna următoare. Ne-am înţeles cu greu, cu ajutorul Csillei, sora Dalmei. Tot ea ne-a tradus din spusele surorii lui Karoly că şi acesta vorbeşte numai în ungureşte. Cea de-a doua persoană cu care a fost Dalma în acea seară este unchiul ei, Miklos Gergely. Bărbatul lucrează la un gater la marginea Gheorgheniului. Tot acolo şi locuieşte. L-am găsit acasă, dar, sub scuza că nu prea se descurcă în româneşte şi că femeia lui ar şti mai bine, s-a dus să o cheme şi dus a fost. Concubina ieşită în locul lui la poartă a început să ţipe înainte de "Bună ziua": "Lăsaţi-ne în pace! Nu mai vorbim cu nimeni! M-am săturat de cazul ăsta! Cît am avut de tras cu Poliţia, şi acuma sîntem înglodaţi în datorii. Nu mai vreau să aud! Numai cînd aud numele Dalma, mi se ridică tot sîngele-n cap!", a strigat femeia într-o română perfectă înainte să trîntească poarta mare în urma ei.




Strigătul de ajutor

În anul 2004, IJP Harghita făcea un apel şi o promisiune: "Cercetările referitoare la cazul de omor deosebit de grav, victima fiind LUKACS DALMA, din anul 2002, nu au încetat niciodată. Vor continua pînă la prinderea făptaşului. Avem însă mare nevoie de ajutorul dumneavoastră. Dacă aţi văzut sau aţi auzit ceva referitor la caz, vă rugăm telefonaţi-ne! Recompensa de 100.000.000 lei este adevărată, necesară şi poate chiar creşte, dar este mult mai important ca această fiară cu chip de om să nu trăiască liberă printre noi. Copiii noştri au nevoie ca acesta să fie identificat şi prins. Comunitatea noastră trebuie să fie un loc curat, unde să ne trăim în linişte viaţa". Recompensa este încă valabilă, spun anchetatorii.

Discovery fără descoperiri

În 2004, presa din judeţul Harghita titra că o echipă de reporteri de la Discovery Channel este interesată de cazul Dalma. Era vorba despre jurnalistul Stelian Tănase şi producătorul Constantin (Titi) Popescu, care voiau să realizeze un documentar pe care, eventual, să-l distribuie celor de la Discovery. Pe celebrul canal de televiziune britanic nu au apărut însă vreodată imagini cu tragedia de la Gheorgheni. "Da. Documentarul există, numai că nu este montat", ne-a spus Stelian Tănase. "Aşteptăm rezultatele anchetei", a completat jurnalistul.

Nu rataţi!
Citiţi mîine despre relaţia anchetatorilor cu familia Dalmei şi un scurt interviu cu prietena ei cea mai bună.




Citiţi şi:

"Autostopul"

"Cazul Cristina"


Cazul farmacistelor


Cazul Alina Lucaci

Cazul Francisc Trombitas
Cazul Dalma

×