x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Imobiliar - Casa Scanteii tremura din toate incheieturile

Imobiliar - Casa Scanteii tremura din toate incheieturile

de Daniela Ivan    |    21 Oct 2006   •   00:00

Casa Presei va fi puternic avariata in cazul unui cutremur major. Imobilul are structura de rezistenta subreda si fisuri la placi, spun specialistii. Consolidarea structurii de rezistenta este obligatorie, insa costa peste 600 de euro/mp.

PROBLEMA. Betonul din care este construita Casa Presei este de trei ori mai slab decat cel care s-ar folosi astazi la constructia unui imobil similar

Casa Presei va fi puternic avariata in cazul unui cutremur major. Imobilul are structura de rezistenta subreda si fisuri la placi, spun specialistii. Consolidarea structurii de rezistenta este obligatorie, insa costa peste 600 de euro/mp.

Cladirea in care-si desfasoara activitatea majoritatea ziarelor din presa centrala a fost construita intre anii 1947 si 1952, perioada in care nu existau normative seismice, iar betonul era foarte slab. Cu toate astea, nu exista o expertizare seismica pentru intreaga cladire, ci doar pentru corpul B3, din aripa vestica. Rezultatele acestei analize de structura sunt ingrijoratoare. "Prin expertiza au fost depistate fisuri si desprinderi ale panourilor de zidarie si fisuri la placi", se arata in singurul raport de expertiza realizat, in anul 1994 , de inginerul Mircea Mironescu. Insa, in ciuda riscului seismic, imobilul este folosit ca o cladire de birouri, in care lucreaza cateva zeci de mii de oameni.

PROBLEME. Corpurile expertizate sunt incadrate in clasa de risc seismic II, care corespunde constructiilor la care sunt asteptate degradari structurale majore in timpul unui cutremur echivalent sau mai mare decat cel din ’77, conform informatiilor furnizate de ministrul delegate pentru lucrari publice, Laszlo Borbely. Dar acest corp are parter plus cinci etaje, dar este de asteptat ca in cazul corpului central A, care are 11 niveluri, structura de rezistenta sa fie mult mai solicitata in timpul unui seism. "Structura nu va colapsa, dar asta nu inseamna ca nu va muri nimeni. Vor cadea pereti laterali, vor flamba armaturi, nu insa si grinzi de siguranta sau stalpi, desi peretii falsi ar putea ascunde si cate un element de structura cu probleme", a declarat Mircea Mironescu, expertul tehnic care a cercetat in 1994 o parte a cladirii. El a mai atentionat ca "betonul care s-a folosit nu a fost stralucit, rezistenta acestuia la compresiune nu depaseste 140 kg/cm2, in conditiile in care acum, pentru cladiri similare, se folosesc betoane de 400-500 kg/cm2".

INDIFERENTA. Recomandarea expertului tehnic a fost ca expertiza sa se continue asupra tuturor corpurilor cladirii si apoi sa se realizeze lucrari de consolidare pentru intarirea structurii de rezistenta. In plus, Ministerul Transporturilor si Constructiilor a solicitat cu adresa nr. 3.607/ 10.11.2004 conducerii Sucursalei Pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar din cadrul RA-APPS sa urgenteze expertizarea tehnica a intregului complex si sa actioneze pentru aprobarea deciziei de interventie, proiectarea si executarea lucrarilor de consolidare. Cu toate astea, de peste 12 ani Casa Presei asteapta sa fie consolidata si expertizata, desi cladirea are circa 6.000 de incaperi, desfasurate pe o suprafata de 175.000 de metri patrati. Constructia ocupa cinci hectare, iar suprafata utila este egala cu cea a 3.000 de apartamente cu doua camere. Cu toate astea, imobilul se afla intr-o stare de degradare greu de imaginat pentru o cladire-emblema pentru Romania, in care isi desfasoara activitatea zeci de mii de oameni. Analistii imobiliari spun ca imobilul nu este foarte atractiv, pentru ca are multe holuri, iar raportul dintre spatiul util si cel total construit este nemultumitor. In plus, are multe spatii inalte, nu e izolat termic, geamurile trebuie inlocuite cu unele moderne si este gandit pentru a functiona in urma cu 60 de ani.

AVERTIZARE
"Clasa de risc seismic II corespunde constructiilor la care sunt asteptate degradari structurale majore, nu insa colapsuri, in timpul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter"
Mircea Mironescu
expert tehnic
COSTURI
"Ca om de afaceri, nu as investi bani in acest imobil, ca cetatean, as dori ca aceasta cladire istorica sa fie consolidata"
Adriana Iftime
directorul general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii

CONSOLIDARE
Casa Presei este astazi o cladire imbatranita, in care trebuie bagati foarte multi bani pentru a fi reabilitata si consolidata. "Costurile pentru consolidare si reabilitare sunt enorme, se poate ajunge la peste 600 de euro/mp", spune Eftime. Asta inseamna peste 105 milioane de euro, deoarece imobilul are 175.000 de metri patrati. Pentru comparatie, cea mai importanta tranzactie din Romania a fost cumpararea Imobilul din Charles de Gaulle Plaza, pentru suma de 80 de milioane de euro. "Ca om de afaceri, nu as investi bani in acest imobil, ca cetatean as dori ca aceasta cladire istorica sa fie consolidata", ne-a declarat directorul general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii, Adriana Iftime. Ea a adaugat ca este mult mai usor si ieftin sa construiesti o cladire de la zero, decat sa incepi sa refaci structura de rezistenta, sa schimbi geamurile pentru a nu pierde caldura, sa recompartimentezi si sa remodelezi un imobil gandit sa functioneze in urma cu 60 de ani.
×
Subiecte în articol: special