x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ai uitat să-ți plătește impozitele? Ai luat o amendă? Statul se bucură

Ai uitat să-ți plătește impozitele? Ai luat o amendă? Statul se bucură

de Adrian Stoica    |    08 Dec 2022   •   08:30
Ai uitat să-ți plătește impozitele? Ai luat o amendă? Statul se bucură

Anul viitor Guvernul va miza pe nerespectarea legilor de către români pentru a-și rotunji veniturile la buget. Neplata la termen a taxelor și impozitelor, nedepunerea sau depunerea cu întârziere a declarațiilor de impozit, valorificarea bunurilor confiscate, amenzile judiciare etc. vor fi tot atâtea surse de venit, mai ales că Executivul estimează o creștere importantă a încasărilor comparativ cu anii 2021 și 2022.

 

Per total, nu mai puțin de 1,25 de miliarde de lei speră să strângă anul viitor statul din amenzi, penalizări și confiscări, în condițiile în care în 2022 sumele colectate au fost de circa un miliard de lei, la fel ca și în 2021. Creșterea vine pe fondul nemodificării anul viitor a punctului de amendă, el fiind decuplat de majorarea salariului minim, după cum a decis recent Guvernul.

Cea mai mare sumă ar urma să fie strânsă anul viitor din amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit dispozițiilor legale. Previziunile indică o sumă de 857,43 de milioane de lei, în creștere cu 23% comparativ cu anul 2022, când execuția preliminară a bugetului arată că se vor încasa doar 679,28 de milioane de lei. Guvernul va continua să mizeze și în anii următori pe această sursă de venit, estimându-se încasări de 974 de milioane în 2024, de un miliard de lei în 2025 și de aproape 1,2 miliarde de lei în 2026. 

 

Traficanții de droguri, oameni săraci

 

Deși infracționalitatea legată de traficul de drogurilor este un fenomen în creștere la noi, care aduce foarte mulți bani dealerilor, Guvernul nu mizează pe mari sume încasate după valorificarea bunurilor confiscate ca urmare a săvârșirii infracțiunilor la regimul drogurilor și precursorilor. Doar 5,26 de milioane de lei ar urma să intre astfel în bugetul statului, după ce anul acesta se previzionează încasări de 4,79 de milioane de lei. Luarea în calcul a unor sume atât de mici indică fie faptul că Executivul a descoperit rețeta pentru diminuarea puternică a fenomenului, fie că persoanele care se ocupă cu traficul de droguri sunt foarte sărace și statul nu prea are ce bunuri să le execute. Veniturile din această sursă vor rămâne și în anii următori la un nivel foarte scăzut.

 

Nerespectarea eșalonărilor la plată aduce cu 25% mai mulți bani

 

Penalități datorate în cazul eșalonărilor la plată vor cunoaște și ele o majorare cu 25% anul viitor, estimându-se că vor atinge suma de 159,94 de milioane de lei, după ce pentru anul în curs se estimează încasări de 127,68 de milioane de lei. Comparativ cu anul 2021, când penalitățile aplicate au fost de 62,68 de milioane de lei, veniturile din această sursă au cunoscut cea mai spectaculoasă creștere. Ritmul de creștere se va menține și în anii următori, speră Guvernul, care avansează pentru 2024 venituri de 176,6 milioane de lei, de 191,49 în 2025 și de 206 milioane de lei în 2026.

 

Penalitățile pentru nedeclarare vor urca anul viitor la 96,87 de milioane de lei, dacă previziunile Guvernului se adeveresc, ele urmând să înregistreze o creștere de 22% față de anul 2022.

 

Neconformarea la obligațiile fiscale, în creștere 

 

Și penalitățile pentru nedepunerea sau depunerea cu întârziere a declarației de impozite și taxe ar urma să aducă mai mulți bani la buget anul viitor, suma fiind estimată la 751.000 de lei, după ce în 2022 se estimează venituri de 685.000 de lei, iar în 2021 s-au încasat 467.000 de lei. Neconformarea la obligațiile fiscale va aduce sume care se vor apropia de un milion de lei în următorii ani este previziunea Guvernului.

 

84,88 de milioane de lei sunt veniturile pe care Guvernul prognozează că le va încasa în 2023 din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate și alte sume constatate odată cu confiscarea potrivit legii, după ce în 2022 execuția bugetară preliminară arată că va fi de 77,41 de milioane de lei 

 

Sectorul energetic rămâne o sursă majoră de bani

 

O altă sursă de venit la bugetul anului viitor va fi cea din dividendele datorate statului. Suma ar urma să ajungă la 9,55 de miliarde de lei, după ce anul acesta statul a încasat 7 miliarde de lei, iar în 2021 - aproape 4 miliarde de lei. Cele mai mari sume vor proveni din dividendele care vor fi acordate de companiile energetice unde statul român este acționar, având în vedere că prețurile la produsele energetice vor rămâne foarte ridicate și anul viitor. 

 

Veniturile  suplimentare din liberalizarea prețurilor la gaze, în scădere, dar tot mari

 

Pentru anul viitor, taxa aplicată pe veniturile suplimentare obținute în urma dereglementării prețurilor la gazele naturale ar urma să atragă venituri de 7,31 de miliarde de lei, în scădere comparativ cu anul în curs, când ea ar urma să fie de 9,24 de miliarde de lei, potrivit previziunilor preliminare. Această sursă de venit atrage foarte mulți bani la buget, după ce în 2021 suma încasată de stat a fost doar de 1,59 de miliarde de lei. În anii următori se estimează că aceste venituri vor crește ușor, estimându-se o valoare de 8,4 miliarde de lei în 2026.

×
Subiecte în articol: impozite plata